De groep vrijwilligers van het Vonderpark in Someren-Eind bij elkaar. (Foto: Patrick Janssen)
De groep vrijwilligers van het Vonderpark in Someren-Eind bij elkaar. (Foto: Patrick Janssen)

‘Dit park is ons kindje’

Algemeen 849 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Een park alsof je jezelf in de Kasteeltuinen in Arcen waant, zo mooi en onderhouden ligt het Vonderpark in Someren-Eind erbij. Dit alles wordt gerealiseerd door een groep vrijwilligers uit het gelijknamige dorp. Toch trekt initiatiefnemer van het park, Piet Vinken, aan de bel. “De aanwas van nieuwe mensen wordt steeds kleiner.”

door Jordy van de Brug

Elke maandagochtend komt de groep vrijwilligers bij elkaar om te schoffelen, bladeren te ruimen, het pad schoon te vegen, enzovoort. Hiermee onderhouden zij het Vonderpark dusdanig dat het niet zo misstaan in een kasteeltuin. Piet Vinken is samen met Frank van Horne aanjager in dit succes. Rond de eeuwwisseling ontstaat het idee voor een park in Someren-Eind. Piet ziet namelijk in de omliggende dorpen mooie initiatieven ontstaan en hij wil ook in zijn dorp een mooi park realiseren. Binnen de kortste keren creëert hij een groep mensen om zich heen en kunnen ze aan de slag. Al ging dit niet zonder slag of stoot. Piet: “We moesten er snel bij zijn bij de gemeente Someren. In feite had elke projectontwikkelaar er zo een aantal huizen neer kunnen zetten. Dus wij zijn snel in de pen gesprongen om het allemaal om te zetten zodat er geen bebouwing van dien aard kon plaatsvinden.” Op 11 november 2001 is het dan echt zover. Het park wordt feestelijk geopend en de eerste boom staat, de mammoetboom. Nadien volgen nog vele andere bomen en struiken, maar wel zodanig opgezet dat het park er altijd goed bijligt. “Je moet wel weten wat je doet en wat je neerzet. Bepaalde planten zijn bijvoorbeeld niet winterhard. Ook zijn er enkele die niet goed tegen de zon kunnen, dus die zetten we dan op een plek waar ze eigenlijk alleen maar in de schaduw staan”, zegt Frank. Voor de twee heren voelt het park echt als hun kindje. Piet: “Maar niet alleen van ons hoor, de hele groep ervaart dat zo. We komen hier niet elke maandagochtend voor niets bij elkaar. We willen dat het Vonderpark na de ochtend er weer fantastisch bijligt.”

Piet en Frank zijn uiteraard enorm blij met de groep vrijwilligers. “Als deze mensen er niet waren, dan lag het Vonderpark er heel anders bij. We zeggen ook wel eens gekscherend tegen elkaar: Als de gemeente het zou moeten onderhouden dan is het een 6, nu wij het doen is het een 9. Niks ten nadele van de gemeente natuurlijk, maar die moeten zoveel groen bijhouden in alle dorpen”, zegt Piet. Toch zien de initiatiefnemers van het Vonderpark de aanwas van vrijwilligers dalen. Frank: “Dat heeft natuurlijk met de leeftijd te maken, maar normaliter was het dat als er iemand om wat voor reden dan ook wegviel, er direct een nieuw iemand klaarstond. Dat is nu niet meer en dat baart ons zorgen. Wij willen dat het park een bijzondere plek blijft in Someren-Eind.” Aan de gemeenschap zal het in ieder geval niet liggen. Piet: “Wij krijgen veel gesponsord en ook enorm veel hulp vanuit het verenigingsleven.” 

Wie mee wil helpen: De groep komt elke maandagochtend om 09.00 uur bij elkaar, iedereen is welkom om aan te sluiten.

Het bordje dat werd geplaatst bij het planten van de allereerste grote boom in het Vonderpark. (Foto: Patrick Janssen)
De bolderkar die al 22 jaar gebruikt wordt. (Foto: Patrick Janssen)
Afbeelding

Uit de krant