De nachtzwaluw, waarnaar het IVN vrijdagavond op zoek gaat, maakt een karakteristiek, ratelend geluid, dat al van ver is te horen.
De nachtzwaluw, waarnaar het IVN vrijdagavond op zoek gaat, maakt een karakteristiek, ratelend geluid, dat al van ver is te horen. Pixabay

Met het IVN zoeken naar nachtzwaluw en vleermuis

Algemeen 305 keer gelezen

SOMEREN - IVN Asten-Someren houdt vrijdag een avondwandeling in de omgeving van het Keelven in Someren. Deelnemers kunnen meezoeken naar nachtzwaluwen en vleermuizen.

Bij het vallen van de avond toont de natuur een nieuw gezicht. Dieren die overdag in rust zijn, komen dan tot leven. Zoals de nachtzwaluw, die in de schemering een zeer kenmerkend geluid laten horen. De zwaluw broedt in Nederland op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen en gedijt daarom ook goed op de Strabrechtse Heide. Zo is de nachtzwaluw te herkennen aan een karakteristiek, ratelend geluid dat al van ver is te horen. Van april tot en met augustus is hij hier te bewonderen.

Batdetector
En ook de vleermuis gaat in die schemering op jacht naar prooien. Het IVN gebruikt een speciale detector om de beestjes te vinden. Zo zal de groep onderweg vleermuizen zien en horen met behulp van een batdetector, die sonargeluiden omzet in echolocatie.

De groep vertrekt vrijdagavond om 21.00 uur vanaf de parkeerplaats bij boscafé De Soete Inval aan de Bosrandweg in Someren. De wandeling duurt ongeveer twee uur, deelname is gratis.

Uit de krant