Wethouder Willem van Doorn (l) met enkele nieuwe energiecoaches.
Wethouder Willem van Doorn (l) met enkele nieuwe energiecoaches.

Certificaat voor nieuwe energiecoaches

Algemeen 259 keer gelezen

REGIO - Op dinsdag 30 mei ontvingen ruim 30 nieuwe energiecoaches hun certificaat uit handen van een wethouder of teamleider uit hun eigen gemeente. Voor Someren reikte Willem van Doorn de certificaten uit. De nieuwe coaches ontvingen het certificaat na het volgen van de interne opleiding van het EnergieHuis Slim Wonen.

EnergieHuis Slim Wonen is het energieloket voor de gemeenten Asten, Deurne, Laarbeek, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond en Someren. Bij het EnergieHuis werken ruim 120 enthousiaste en deskundige vrijwilligers. Zij helpen inwoners van hun gemeente met energie besparen en het verduurzamen van hun huis door het geven van onafhankelijke, gratis voorlichting. De vrijwillige energiecoaches hebben vaak ervaring met het verduurzamen van hun eigen woning en maken er een sport van zoveel mogelijk te besparen. Dit enthousiasme weten zij goed over te dragen aan inwoners die op zoek zijn naar informatie.

Tijdens de meerdaagse opleiding kregen de energiecoaches informatie over isoleren, ventileren, zonnepanelen, warmtepompen en het maken van een integraal plan voor het verduurzamen van woningen. Hierbij is ook aandacht besteed aan subsidies en leningen die inwoners kunnen aanvragen. De coaches hebben geleerd dat voorlichting bijna altijd om maatwerk vraagt: iedere inwoner en elk huis is immers weer anders.

Het uitreiken van de certificaten is een feestelijk moment. De vrijwilligers mogen zich vanaf nu energiecoach noemen. Vanaf nu helpen ze mee met het beantwoorden van vragen tijdens inloopspreekuren in de gemeenten, geven ze presentaties tijdens themabijeenkomsten of brengen ze huisbezoeken aan inwoners die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning.

Na de uitreiking werd het nieuwe thema voor de themabijeenkomsten gepresenteerd: ‘Slim koelen en ventileren in de warme zomermaanden’. De komende maanden wordt deze themabijeenkomst meerdere malen georganiseerd, onder andere in Helmond en Nuenen.

Nieuwsgierig naar de diensten van EnergieHuis Slim Wonen? Kijk dan eens op de website via www.energiehuisslimwonen.nl

Uit de krant