Een voorbeeld van een wormenhotel.
Een voorbeeld van een wormenhotel.

Opening eerste wormenhotel Mariaschool

Algemeen 230 keer gelezen

SOMEREN - Aankomende donderdag 1 juni opent wethouder Willem van Doorn samen met de leerlingen van de Mariaschool in Someren een heus wormenhotel.

Afgelopen najaar hebben de leerlingen van groep 8 van de Mariaschool zich gebogen over het vraagstuk ‘Hoe kunnen we verspilling van voedsel verminderen?’. In november zijn de ideeën van deze geïnstalleerde Kinderraad van Prodas in de raadzaal van het gemeentehuis gepresenteerd aan opdrachtgever Wim Peters Kwekerijen en een vertegenwoordiging van het college. Enkele ideeën worden ook daadwerkelijk uitgevoerd. Te beginnen deze donderdag. Wethouder Willem Van Doorn opent samen met de leerlingen dan het eerste wormenhotel bij de Mariaschool. 

Meerdere keren per jaar denkt de Kinderraad van Prodas mee over een vraagstuk van een opdrachtgever. Via Wim Peters Kwekerijen dacht de Kinderraad in het najaar van 2022 na over ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. Het beheren van een wormenhotel op basisscholen is één van de ideeën die dit schooljaar is ingebracht. Een wormenhotel is een soort kast waarin je groente-, fruit- en etensresten composteert met behulp van wormen. Als gevolg van het gebruik van een wormenhotel gaan kinderen bewuster om met afval. Kinderen kunnen in de praktijk zien hoe afval in grondstof verandert. Doordat de Kinderraad dit idee zelf heeft aangedragen, voelen de kinderen zich gehoord en wordt de betrokkenheid vergroot. Bovendien vermindert hierdoor ook daadwerkelijk het organisch afval op de scholen. 

Andere basisscholen
In totaal wordt er op vijf basisscholen een wormenhotel geplaatst. Na plaatsing van het hotel op de Mariaschool volgen basisschool De Diamant, LeerRijk, St. Jozef en SBO de Brigantijn. Wim Peters Kwekerijen monteert alle vijf de wormenhotels en is het bedrijf betrokken rondom de implementatie ervan op de basisscholen. Ook faciliteert de kwekerij deze zomer een ‘Verspillingsmarkt’ op eigen terrein, georganiseerd door de Mariaschool. Dit was ook één van de andere ideeën van de Kinderraad. Op donderdag 1 juni om 10.30 uur vindt de feestelijke opening van het eerste wormenhotel plaats op de Mariaschool in Someren, Laan ten Roode 34. Na de opening krijgen de leerlingen van groep 7 en 8 een gastles van compostmeester Rowin Snijder (compostier). IVN Asten-Someren verzorgt bij de andere vier scholen een gastles om de plaatsing van de wormenhotels te begeleiden.

Uit de krant