Het inspiratielab in Someren is hard op zoek naar vrijwilligers.
Het inspiratielab in Someren is hard op zoek naar vrijwilligers.

Inspiratielab Someren hard op zoek naar vrijwilligers

Algemeen 820 keer gelezen

SOMEREN - Het Roger That Inspiratielab een ontmoetingsplaats voor jongeren van 11 tot 25 jaar. Zij kunnen in het Inspiratielab gewoon binnenlopen, voor een praatje, om even bij te komen, of om met leeftijdgenoten leuke dingen te doen. Laagdrempeligheid en veiligheid zijn hierbij de kernwaarden: jongeren moeten zich welkom en thuis voelen. Echter, de organisatie komt flink handen tekort. Daarom zijn zij dringend op zoek naar extra vrijwilligers die hen kunnen helpen om de deuren open te houden voor de jeugd.

Het Roger That Inspiratielab is al enkele jaren gevestigd in De Oude Smederij in hartje Someren. Het lab zorgt ervoor dat onze jongeren op een laagdrempelige manier kunnen binnenlopen voor een praatje, een potje poolen, huiswerk te komen maken of gewoon even hangen na school. Ook willen de mensen achter het lab de mentale veerkracht van jongeren van 11 tot 25 jaar versterken, zodat ze bij alle uitdagingen en levensvragen die op hun pad komen over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, meer zelfvertrouwen krijgen, beter weten wat ze kunnen doen en sneller hulp zoeken en vinden als ze het zelf niet weten. Het inspiratielab in Someren is geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 18.00 uur. Op vrijdag kunnen zij bij voldoende bezetting ook uitlopen naar 20.00 uur. “We hebben nu een groep van ongeveer 10 vaste vrijwilligers die op een vast dag(deel) staan ingepland. Dit wordt begeleid door locatie coördinator Iris van Schaick. Daarnaast is er een vast groepje mensen die ons ondersteunen waar nodig en betrokken zijn bij het inspiratielab”, aldus de organisatie achter het lab. Er zijn al mooie dingen ontstaan binnen het lab: jongeren die er een ‘groepje’ hebben gevonden en samen dingen ondernemen en organiseren voor anderen. Daarnaast hebben zij inmiddels een mooi netwerk opgebouwd met de betrokken partijen: Varendonck College, Onis, praktijkondersteuners huisartsen, Samen voor Someren, de gemeente en ga zo maar door. Er zijn inmiddels vier locaties geopend: Someren was de eerste (geopend in 2020), daarna Oosterhout, Venray en sinds kort ook in Panningen.

Dringend
“Doordat we merken dat we handen te kort komen zijn we dringend op zoek naar extra vrijwilligers die ons kunnen helpen om de deuren open te houden voor onze jeugd. Zonder vrijwillige begeleiding staat onze jeugd op straat. Juist nu willen we starten met het aanbrengen van meer structuur in het programma van activiteiten: de filmmiddag/avond, game-activiteiten, koken en gezellig samen eten. Jongeren krijgen ook altijd de ruimte om zelf met initiatieven te komen waarbij wij ze kunnen helpen om deze tot uitvoering te brengen. We willen dit graag blijven doen voor en door jongeren, maar hebben hulp nodig: in de vorm van gastvrouwen- en heren (dit mogen juist ook jongeren zijn!), of vrijwillige professionals”, laat de organisatie weten.

‘We kunnen nu niet garanderen dat de deuren structureel open blijven’

Doordat de groep nu te klein is zorgt het voor een kwetsbare situatie waarbij het lab niet kan garanderen dat de deuren structureel open kunnen blijven. Graag komen zij dan ook in contact met mensen die op wat voor manier dan ook iets zouden willen of kunnen betekenen hierin. Je kunt mailen naar: iris@inspiratie-lab.nl of loop eens binnen op een van de openingsdagen en spreek gewoon iemand aan. “Je bent altijd welkom en we horen graag jouw verhaal en wat je zou kunnen bijdragen.”

Uit de krant