Afbeelding

Nieuwe laptop kopen: welke kies je?

Algemeen 167 keer gelezen

Een nieuwe laptop kopen? Voor veel mensen betekent dat keuzestress. Zeker als termen als ‘kloksnelheid’ en ‘gigabyte’ je vreemd in de oren klinken. Kun je wel wat advies gebruiken bij de keuze voor een nieuwe laptop? We helpen je in de zoektocht naar de laptop die het beste past bij jouw behoeften, wensen en natuurlijk budget.

Vraag je eerst af wat voor type gebruiker je bent. Hoe ga je de laptop gebruiken? Enkel voor je studie of voor je werk en basistaken als internetten e-mailen en tekstverwerking? Of ook thuis – om te gamen en je favoriete films en series te streamen?

Budgetvriendelijke instapmodellen

Als je de laptop gaat gebruiken voor eenvoudige taken, is een instapmodel toereikend. Voor deze taken heb je geen supersnelle processor nodig. Een laptop met een Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor biedt genoeg rekenkracht voor basistaken. En 8 GB aan intern geheugen (werkgeheugen) is voldoende om je laptop ook over een tijdje nog snel genoeg te laten functioneren.

Als je de laptop dagelijks mee naar je werk of school neemt, zijn zaken als grootte, gewicht en accuduur zaken om rekening mee te houden. Een (ultra)dun en licht model, met een schermgrootte van 14 à 15 inch is ideaal om mee op pad te nemen en onderweg te werken. 

De laptop als desktopvervanger

In veel huishoudens heeft de laptop de traditionele desktop vervangen als thuiscomputer. Ben je op zoek naar een laptop als desktopvervanger? Als je laptop overwegend thuis op je bureau staat, doen zaken als omvang en batterijduur er minder toe. Zeker als je de laptop niet op een apart beeldscherm aansluit, kan je het beste kiezen voor een laptop met een schermdiagonaal van ongeveer 16 of 17 inch. 

Laptops voor zware programma’s en multitasking

Ga je zware programma’s op je laptop draaien, zoals software voor foto- of videobewerking? Dan neemt je behoefte aan snelheid en aan werkgeheugen toe. De keuze voor een laptop met een Intel Core i7- of AMD Ryzen 7-processor en 16 GB intern geheugen ligt dan voor de hand. 

Het gelijktijdige gebruik van veel lichte programma’s vraagt ook al snel om een werkgeheugen van 16 GB. Al volstaat een ‘5’-processor in dat geval vaak. Ga je daarentegen tegelijkertijd meerdere zwaardere programma’s gebruiken? Dan kun je haast niet om een Intel Core i9- of AMD Ryzen 9-processor en werkgeheugen van 16 GB of 32 GB heen.

Gaminglaptops

Gaminglaptops zijn een speciaal soort laptops die naast een snelle processor en genoeg werkgeheugen zijn uitgerust met een goede grafische kaart, uit de NVIDIA GeForce RTX- of AMD Radeon RX-serie. Deze krachtpatsers onder de videokaarten staan garant voor mooi en vloeiend beeld. Als je online een potje Battlegrounds of Fortnite speelt, wil je dat je beeld net zo snel ververst als dat je schiet. En het laatste dat je wilt, is dat je laptop vastloopt vlak voor een victory. 

Fervente gamers vallen al snel voor een laptop van merken als MSI en Razer. Al hebben bekende merken als Acer, ASUS, HP en Lenovo tegenwoordig ook gaminglaptops in hun assortiment. 

Laptop, MacBook of Chromebook?

De meeste laptops draaien op het besturingssysteem Windows. Apple heeft zijn eigen besturingssysteem: macOS, dat standaard is geïnstalleerd op elke MacBook, zoals de laptops van Apple heten. MacBooks staan bekend om hun elegant design en gebruikersvriendelijkheid. Er zijn twee soorten MacBooks: de MacBook Air voor alledaags gebruik en de krachtigere MacBook Pro voor zware toepassingen.

Naast een Windows-laptop of Apple MacBook kun je ook kiezen voor een vriendelijk geprijsde Chromebook, een speciaal type laptop ontwikkeld door Google. Een Chromebook draait op ChromeOS, een besturingssysteem dat gebaseerd is op Chrome, de webbrowser van Google. Chromebooks zijn dan ook ontworpen voor online toepassingen en kunnen niet zonder internetverbinding.

Merken als Acer, HP, Lenovo en Samsung hebben Chromebooks in hun assortiment, als budgetvriendelijk alternatief voor hun Windows-laptops.

Weet jij al waarop je keuze valt – een laptop, Chromebook of MacBook? Of kun je nog wel wat kiesadvies gebruiken?

Uit de krant