Statiegeld moet de hoeveelheid blikjes op straat en in de natuur beperken. (Foto: Corinna Romanesco)
Statiegeld moet de hoeveelheid blikjes op straat en in de natuur beperken. (Foto: Corinna Romanesco)

Statiegeld op blik: goed plan, wel lastig

Algemeen 540 keer gelezen

SOMEREN - Afval recyclen vinden we belangrijk. Uit onderzoek in opdracht van deze krant blijkt dat maar liefst 98 procent voorstander is van recyclen. Statiegeld op blikjes vindt 51 procent van de deelnemers aan het onderzoek een goed plan, ruim een kwart maakt het weinig uit.

door Martin de Bruijne

Aan het onderzoek van Tip Someren deden 209 mensen mee. Bijna driekwart van hen zegt altijd de kleine plastic flesjes, waar tegenwoordig statiegeld op zit, naar een inzamelpunt te brengen. Eenzelfde percentage zegt dat ook met blikjes te gaan doen. “Niet met één flesje. Wacht ermee tot ik er wat meer heb, een stuk of zes minimaal’’, merkt een deelnemer aan het onderzoek van Invior op.

‘Het geeft een gevoel goed bezig te zijn en het is kleine moeite’

Dat we vijftien cent statiegeld moeten betalen voor blikjes betekent volgens de lezers niet dat er geen blikjes meer op straat komen te liggen. “Als iedereen zijn afval zou scheiden, zou dat goed voor het milieu zijn , maar ik zie nog steeds rommel op de weg liggen.”

Kleine moeite

Ruimte, of een gebrek daaraan, komt ook veelvuldig voorbij. “Wéér een extra bak op mijn balkon, laat producenten ze maar ophalen aan huis”, verzucht een panellid. Anderen laten blikjes voortaan links liggen. “Ik ga ze niet meer kopen! Wordt een grote zooi, blikjes zijn niet afsluitbaar.” 

Die ‘zooi’ is voor andere panelleden herkenbaar. Voor een deelnemer reden om niet aan te haken: “Lege blikjes gaan stinken, dus die gaan meteen geplet en kleingemaakt in de pedaalemmer. Gaan we echt niet in een kastje bewaren en inleveren.”

Ook de manier van aanleveren is onderwerp van gesprek. Zo zegt iemand: “De manier hoe een blikje aangeleverd moet worden (vrijwel deukloos) is niet haalbaar.” En ander: “Ben bang dat ze niet worden geaccepteerd omdat ze gedeukt zijn.”

Veel panelleden hopen echter op positieve wijze aan dit vraagstuk te kunnen bijdragen. “Het geeft een gevoel goed bezig te zijn en het is kleine moeite”, aldus een deelnemer. Een ander: “We moeten echt anders omgaan met onze planeet om deze leefbaar te laten blijven.” Anderen zijn pessimistischer: “Er wordt zoveel troep in het milieu gedropt en er worden zoveel niet te repareren toestellen naar de stort gebracht, dat onze aarde het niet kan verwerken.”

Uit de krant