De mentale gezondheid van jongvolwassenen in onze regio staat onder druk.
De mentale gezondheid van jongvolwassenen in onze regio staat onder druk.

Helft jongvolwassenen in regio heeft psychische klachten

Algemeen 281 keer gelezen

REGIO - De mentale gezondheid van jongvolwassenen in de regio staat onder druk. De helft van de jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Zuidoost-Brabant ervaart psychische klachten, zoals neerslachtig en niet gelukkig zijn. Daarnaast ziet de GGD veel eenzaamheid en suïcidale gedachten bij deze groep. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een grootschalig vragenlijstonderzoek waaraan ook ruim 2300 jongvolwassenen in Zuidoost-Brabant deelnamen.

Onze regio is hierin geen uitzondering. Ook landelijk is het aandeel jongvolwassenen met mentale klachten hoog. Thieu Smeets, directeur GGD Brabant-Zuidoost: “Deze cijfers bevestigen onze zorgen over het mentaal welzijn van veel jonge mensen. Het onderzoek onderstreept de noodzaak om in de regio in te zetten op preventie en waar nodig in een vroeg stadium jongvolwassenen ondersteuning bieden bij hun mentale gezondheid.” Someren deed enkele weken geleden mee aan de Week van de Mentale Gezondheid. Dit alles voor preventie en het herkennen van mentale gezondheid.

Vrouwen
Jonge vrouwen ervaren duidelijk vaker psychische problemen dan mannen in hun leeftijdscategorie. Bijna 1 op de 4 jongvolwassenen in de regio voelt zich in het dagelijks leven vaak tot voortdurend beperkt door hun psychische klachten. Circa 30 procent had in de afgelopen 12 maanden een enkele keer tot heel vaak suïcide gedachten. Hierbij zien we dat jongvolwassenen die alleen wonen, lager tot midden opgeleid zijn en jongvolwassenen die moeite hebben om financieel rond te komen vaker suïcidale gedachten hebben. Ook eenzaamheid is een zorgwekkend probleem onder jongvolwassenen. Een kwart van de jongvolwassenen voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid komt vaker voor bij vrouwen en alleenwonenden. Maar ook lager tot midden opgeleide jongvolwassenen en jongvolwassenen die moeite hebben met rondkomen voelen zich vaker eenzaam.

Op basis van dit onderzoek is niet te zeggen in welke mate psychische klachten onder jongvolwassenen een gevolg zijn van de coronaperiode. Wel is duidelijk dat deze periode veel impact had op een groot deel van deze groep. Iets meer dan de helft van de jongvolwassenen had tijdens de coronaperiode hulp of steun nodig, vooral omdat ze niet lekker in hun vel zaten. 

Het alcohol- en drugsgebruik
Het alcohol- en drugsgebruik in de regio is bij jongvolwassenen fors. Eén op de 5 jongvolwassenen geeft aan de afgelopen 4 weken drugs te hebben gebruikt. Daarnaast is ruim 1 op de 5 een zware drinker (drinken tenminste 1 dag in de week 6 glazen alcohol of meer (mannen) of 4 glazen alcohol of meer (vrouwen)). Bijna 40 procent geeft ook aan dat hun vrienden het heel normaal vinden dat er 10 glazen alcohol of meer op één dag of avond wordt gedronken. Deze cijfers bevestigen volgens de GGD Brabant-Zuidoost de noodzaak om aandacht te blíjven vragen voor het terugdringen van alcoholgebruik en het denormaliseren van drugsgebruik onder jongvolwassenen.

Van april tot en met augustus 2022 hebben alle GGD’en, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), een onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar: de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen. Dit is de eerste keer dat de gezondheidsmonitor landelijk onder deze doelgroep werd uitgevoerd. Bijna 70.000 jongvolwassenen verspreid over heel Nederland hebben een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid en welzijn. Voor meer resultaten voor de regio Zuidoost-Brabant kun je de rapportage raadplegen op de website van de GGD Brabant-Zuidoost.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant