BBB-bestuurder Wim Jaspers combineert Someren-Heide straks met Den Haag. (Foto: Hein van Bakel)
BBB-bestuurder Wim Jaspers combineert Someren-Heide straks met Den Haag. (Foto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

‘We zitten nog steeds in een overwinningsroes’

Algemeen 455 keer gelezen

SOMEREN-HEIDE - Het zijn drukke weken voor Wim Jaspers. Na een intensieve campagne coördineert de BBB-bestuurder uit Someren-Heide nu mede de provinciale coalitieonderhandelingen. De eclatante verkiezingsoverwinning voelt nog altijd onwerkelijk, maar de partij pakt meteen door: “De volgende stap zijn de Europese verkiezingen.”

door Maarten Driessen

Jaspers in de Eerste Kamer? Een paar weken terug hield hij daar nog geen rekening mee. Met zijn plek 12 zou het er sowieso om hangen, maar richting de verkiezingen namen de kansen op een Haags avontuur in rap tempo toe.

‘Wij zijn zeker géén one issue-partij’

En dat Haags avontuur, dat gaat er wel komen. Maar eerst de verkiezingsdag zelf, afgelopen woensdag. “We waren in Bathmen, nabij Deventer, en stonden als bestuur schouder aan schouder met Caroline (van der Plas, red.) en haar moeder en zonen. Als die eerste exitpoll binnenkomt, nota bene van Noord-Holland met steden als Amsterdam, Haarlem en Alkmaar, en je wordt daar de grootste, dan kom je in een roes terecht. Wat gaat hier gebeuren?”, zegt Jaspers. Het bleek inderdaad een voorbode: de BoerBurgerBeweging (BBB) eindigde in alle provincies fier bovenaan, iets wat nog niet eerder gebeurde. “Dat is zo mooi om mee te maken, echt geweldig. We hebben historie geschreven.” Inmiddels is duidelijk dat BBB zeventien zetels in de Eerste Kamer krijgt toebedeeld, waarvan Jaspers er dus een zal vullen. “We hebben het standpunt dat we geen dubbelfuncties willen, dus op termijn zal ik uit het bestuur stappen. Daar heb ik zelf voor gekozen. Ik haal heel veel voldoening uit het bestuurswerk, maar de uitdaging in Den Haag lonkt ook.”

Stikstofbeleid
Tot die tijd is Jaspers namens het bestuur verantwoordelijk voor de algehele coördinatie van de coalitieonderhandelingen. Zelf coördineert hij tevens het proces in Noord-Brabant, Limburg en Flevoland. Zo gaan de eerste gesprekken in Brabant onder leiding van formateur Sacha Ausems deze week van start. “Het hele stikstofbeleid is hier het belangrijkste dossier, evenals het stallenbeleid. Er moet iets gebeuren, maar er moet ook toekomst zijn voor het totale platteland. We willen waken voor een kaalslag.” Het naar voren halen van de stikstof-deadline, van 2035 naar 2030, is wat BBB betreft dan ook onbespreekbaar. “Maar we sluiten op voorhand geen enkele partij uit. We vliegen het constructief aan en bekijken per onderdeel wat het beste is voor Nederland.”

‘De volgende stap zijn de Europese verkiezingen’

Critici volgen de groeispurt met argusogen. Kan de partij al die posities wel vullen, en de BBB is er toch alleen voor de boer? “Ik krijg heel vaak de vraag: ‘Hebben jullie het voor elkaar?’ En we hebben het voor elkaar, dat is gewoon zo. Daarbij zijn we zeker géén one issue-partij. Als je ziet hoeveel Caroline zich bezighoudt met zorg, mobiliteit en noem maar op. We hebben meerdere moties samen met de Partij voor de Dieren ingediend. Dat wil niet zeggen dat we het over alles eens zijn, maar ook daar zitten raakvlakken.” Jaspers combineert de Eerste Kamer straks met zijn werk bij een bomenkwekerij. “We zitten nog steeds in een overwinningsroes, maar blijven ons ontwikkelen. De volgende stap zijn de Europese verkiezingen volgend jaar.” Hij knipoogt: “En dan maar afwachten of er tussendoor nog Tweede Kamerverkiezingen komen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant