De cast van De Heidespelers. (Foto: Patrick van den Broek)
De cast van De Heidespelers. (Foto: Patrick van den Broek)

‘Wij zijn één grote familie’

Algemeen 1.091 keer gelezen

SOMEREN-HEIDE - De Heidespelers bestaan 75 jaar, tijd voor een feestje en eindelijk weer eens tijd voor een voorstelling. Aankomende zaterdag staan zij sinds lange tijd voor het eerste weer op de planken.

door Jordy van de Brug

Het verhaal van De Heidespelers begint in 1953, al gaan wat toneelverenigingen betreft de geschiedenisboeken terug naar 1948. In dat jaar wordt ‘Jongens van de Heide’ opgericht. Een jaar later is er ook damestoneel in Someren-Heide. “Gemengd oefenen en samen spelen zit er echter niet in. Dat mocht toen beslist niet”, zegt jubilaris Toos van Zoggel. Toos is samen met Annie Steijvers al 60 jaar verbonden aan de toneelvereniging. Samen maken zij de leukste en mooiste dingen mee bij de club die vanaf 1953 de naam ‘De Heidespelers’ draagt. Vele voorstellingen passeren de revue, waaronder het blijspel ‘Bokkensprongen’ in het 40e jubileumjaar,  ’Een beeld van ’n man’ in het 50e jubileumjaar en bij het 70-jarig jubileum de klucht ‘Deze vrouw…is uw man’. 

Dit jaar speelt de vereniging de klucht Bella’s Beautysalon. Een verhaal wat uiteraard weer alle kanten op schiet en waar humor de boventoon voert. Regisseuse Mario Rietjens is trots op de groep en kijkt erg uit naar de première. “Eindelijk mogen we weer. Het heeft nu wel lang genoeg geduurd door die coronacrisis. Iedereen wil graag weer spelen voor publiek, want repeteren is super leuk en gezellig, maar je doet het uiteindelijk voor de voorstellingen.” Ook Toos en Annie hebben weer een rolletje in het blijspel. Annie: “Het toneel spelen blijft zo leuk, dat wil ik niet missen.” “Ik sta al heel mijn leven op het toneel, dat wil ik graag blijven doen”, vult Toos aan. Ook de andere spelers hebben er zin in. “Het is leuk om je in een totaal ander persoon te verplaatsen. Normaliter ben ik erg rustig, maar meestal speel ik een rol waar ik dat totaal niet hoef te zijn. Gewoon lekker schreeuwen en roepen. Toen ik hier begon met spelen was het wel even lastig om zo te zijn, want je moet toch je eigen grenzen verleggen”, zegt José Kluijtmans. De vereniging is een hechte club. Mario: “Wij zijn één grote familie. We doen ook alles zelf, van het decor schilderen tot aan de stoeltjes neerzetten voor de voorstelling. Gelukkig hebben wij veel actieve leden om daar bij te helpen, al zijn extra leden natuurlijk altijd welkom.”

De Heidespelers spelen op zaterdag 25 maart, vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april het blijspel Bella’s Beautysalon in gemeenschapshuis De Bunt in Someren-Heide. Kaarten kosten 10 euro inclusief koffie/thee en 6 euro voor kinderen tot en met 12 jaar, inclusief ranja. Reserveren kan bij Annie Steijvers, via: 06-20892010 of mail: cosang@hotmail.com. Alle drie de voorstellingen beginnen om 20.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant