Wessel Versteegh.
Wessel Versteegh.

‘Water heeft mij altijd gefascineerd’

Algemeen 967 keer gelezen

SOMEREN - De waterschapsverkiezingen komen eraan. Woensdag 15 maart mag iedereen van 18 jaar en ouder weer naar de stembus. In Someren hebben wij al verschillende kandidaten uitgelicht. Vandaag spreken wij met Wessel Versteegh. De 21-jarige Somerenaar die op plek vier op de lijst van de VVD staat.

door Jordy van de Brug

21 jaar en al verkiesbaar zijn voor de waterschapsverkiezingen, het zijn er weinig gegeven. Wessel daarentegen is er helemaal klaar voor. Sinds hij bij de VVD werd toegelaten, is hij actief bezig met deze aankomende verkiezingen. “Posters ophangen, flyeren, langs verenigingen gaan en ga zo maar door. Ik vind het prachtig”, zegt Wessel. Van jongs af aan is Wessel geïnteresseerd in water. Zo houdt hij zijn allereerste spreekbeurt op school over de Deltawerken en droomt hij van een baan als Delta Ingenieur. Wessel: “Al kwam ik er snel achter dat je voor die functie goed moet zijn in wiskunde, en laat dat mij nou net niet liggen. Wel bleef mijn fascinatie voor water overeind.” Rond zijn vijftiende, als hij in de kassen werkzaam is, wordt hij benaderd door zijn baas die hem vraagt of hij eens mee wil naar een vergadering van de lokale VVD. “Ik vond rond die tijd openbaar bestuur ook steeds interessanter worden, dus dat leek mij wel wat. Na enkele vergaderingen te hebben gevolgd was ik om en ben ik een aantal jaren later Bestuurskunde gaan studeren in Tilburg”, zegt Wessel.

Samenkomen
Tijdens zijn studie maakt Wessel kennis met het waterschap. Een bestuursorgaan waar hij wel eens van heeft gehoord, maar nooit echt mee bezig was. “Het leek voor mij gemaakt. Passie voor water en passie voor openbaar bestuur. Ik heb mij in april 2022 dan ook direct ingeschreven voor de cursus ‘Actief voor het waterschap’ van Waterschap Aa en Maas. Tijdens de cursus wist ik voldoende: dit ligt mij perfect”, zegt de Somerenaar. De ultieme bevestiging krijgt Wessel afgelopen zomer als hij met vrienden op de fiets op weg is naar Die Heise Bierfesten in Someren-Heide. “We reden langs de Aa voorbij een van de plekken waar deze was krom gelegd, maar er zat geen druppel water in. Dat viel mij op, maar mijn vrienden waren daar natuurlijk niet mee bezig. Toen dacht ik: ‘’er moet hier iets gebeuren en daar wil ik aan meedoen, ik wil meebesturen”. Die kans krijgt Wessel bij de VVD. De Somerenaar staat op plek vier op de lijst. Wessel: “Dat is nog wel een spannende plek, want de VVD heeft nu vier zetels en je weet maar nooit wat deze verkiezingen weer brengen. Ik hoop natuurlijk van harte dat iedereen gaat stemmen voor de waterschapsverkiezingen, want, al klinkt het cliché, elke stem telt.” Mocht de jonge Somerenaar genoeg stemmen bemachtigen ziet hij het waterschap absoluut niet als spreekwoordelijke politieke springplank. “Ik wil echt wat neerzetten de komende jaren en ook echt een rol van betekenis spelen, mocht ik genoeg stemmen weten te behalen. Ik wil dan ook geen bestuurder worden die alleen vanaf kantoor zegt wat er gedaan moet worden. Ik wil mijn voeten in de klei zetten, de problemen zien en bij de mensen langsgaan om te praten over deze problemen ofwel oplossingen, dat lijkt mij mooi aan deze functie. Al zijn de waterschappen al echt een goede weg ingeslagen wat betreft besturen. Het waterschap is op dit moment in mijn ogen wellicht wel de meest effectieve overheidsorganisatie binnen de bestuurskundige wereld”, aldus Wessel.

De komende dagen voert Wessel dus nog even campagne. Zo heeft hij op zijn Facebookpagina een video gepost over het Witven. “En voor wie dat filmpje nog niet gezien heeft: het maakt een hoop duidelijk over de staat van het Witven. Kortom daar moeten we iets aan doen, en ik ben er klaar voor.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant