Het monument ter nagedachtenis aan de burgemeesters Wijnen en Smulders aan de Kanaaldijk nabij Someren-Eind.
Het monument ter nagedachtenis aan de burgemeesters Wijnen en Smulders aan de Kanaaldijk nabij Someren-Eind.

Burgemeestersmoord wordt verfilmd

Algemeen 772 keer gelezen

SOMEREN - Het verhaal van de moord op de burgemeesters Piet Smulders uit Someren en Willem Wijnen uit Asten in de Tweede Wereldoorlog zal worden verfilmd. De bedoeling is dat de film in september 2024 op het witte doek te zien zal zijn.

September 2024 is niet zomaar een gekozen maand. In deze maand vieren zowel Someren als Asten hun 80-jarige bevrijding. Op initiatief van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide wordt de film gemaakt. Deze zal worden geproduceerd door Kameleon Films en de Peelpioniers die in 2019 ook de film ‘Van Zùmmere en nie Baang’ hebben gemaakt. 

Verhaal
Voor wie het verhaal nog niet kent: Willem Wijnen is al dertig jaar burgemeester van Asten, als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen. Alle burgemeesters krijgen de vraag of ze op hun post willen blijven om de bevolking door de oorlog heen te helpen. Voor Willem Wijnen is dat vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor Piet Smulders, die in 1940 al achttien jaar burgemeester van Someren is. Burgemeester Piet Smulders van en burgemeester Willem Wijnen twijfelen geen moment en zijn tijdens de oorlog ook actief in het verzet. De moord op twee landwachters bij Beek en Donk is echter aanleiding voor een wrede wraakactie van de SS. In de avond van 14 augustus 1944 worden beide burgemeesters, evenals de anti-Duitse ondernemer Frans Eijsbouts uit Someren, aan huis opgehaald door de Nederlandse SS onder leiding van SS’ers Hendrik Kromhout, Besteman en Sander Borgers. Ze krijgen de mededeling dat ze mee moeten naar Vught voor een verhoor. De chauffeur vreest echter voor panne omdat de auto met acht personen te zwaar beladen is. Dit blijkt een list te zijn om de auto te stoppen. Op de Kanaaldijk in Someren-Eind wordt de auto uiteindelijk stilgezet. Iedereen moet uit de auto en vrijwel direct wordt er geschoten. Frans Eijsbouts wordt in zijn arm geraakt, rolt de sloot in en houdt zich dood. Hij overleeft de aanslag, maar de beide burgemeesters worden dodelijk getroffen. De families van de slachtoffers zijn inmiddels nauw betrokken bij het vooronderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd.

Planning
De rolverdeling voor de film is nog niet bekend, de casting wordt binnenkort opgestart. Eind juli staan de eerste opnames gepland. Dit zal ongeveer drie weken in beslag nemen. Jezelf aanmelden voor deelname, zowel voor als achter de schermen, aan het project kan door een mailtje te sturen naar burgemeestersmoord@wehrmachthuisje.nl. Stuur in deze mail je contactgegevens (naam en telefoonnummer). De voortgang van het project is te volgen op Facebook en Instagram. Dit kan door te zoeken op de zoekterm burgemeestersmoord.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant