Het kermiscomité in Someren-Eind stopt ermee. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Het kermiscomité in Someren-Eind stopt ermee. (Archieffoto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

‘Bestaansrecht van onze kermis neemt alleen maar meer af’

Algemeen 1.485 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Vol goede moed zaten ze, het kermiscomité uit Someren-Eind. In 2018 steken enkele dorpsgenoten de koppen bij elkaar om de kermis in Someren-Eind uit het slop te trekken. Helaas heeft dat niet mogen baten, want het comité stopt ermee.  

door Jordy van de Brug

Het is een fikse teleurstelling voor de groep bestaande uit: Bas van Velthoven, Bart de Groot, Frans Knoops, Wilma Swinkels, Geert van de Mannaker Werner Leenders, Leo Swinkels, Piet Leenders en Twan van de Moosdijk. Zij hadden de hoop dat zij de kermis in het kerkdorp vooruit konden helpen. Echter, de realiteit blijkt anders. Al moet gezegd dat de coronajaren ook niet hebben geholpen. “We hebben enkele jaren getracht de kermis aantrekkelijk te maken. Het doel was: leven in de brouwerij, zodat het positieve van het een, het ander ook positief zou beïnvloeden. Een vliegwiel zou het moeten worden. De levendigheid van de kermis zou de horeca goed moeten doen en andersom. Feest in ’t Eind voor iedereen en met iedereen. Tot nu toe is dit nog niet gelukt. Hoe dan ook we constateren dat het bestaansrecht van onze kermis alleen maar is afgenomen. Hierdoor is het redden van de kermis volgens ons niet reëel”, aldus Twan namens de groep. 

Onder de Beuk
Het is niet dat het comité er niet alles aan heeft gedaan. Zo kwamen zij vorig jaar, het jaar waarin eindelijk weer een kermis te bewonderen was in Someren-Eind, met het nieuwe evenement ‘Onder de Beuk’. Een evenement op de kermiszondag met muziek in de bijzondere pastorietuin in Someren-Eind. Twan: “Het werd aardig goed ontvangen, maar volgens Pierre Swinkels van Swinkelsevents (degene die in alle vier de kernen de kermis organiseert) niet door de kermisexploitanten. Ook werden wij als kermiscomité verwijtend aangesproken door dorpsgenoten over het ontbreken van vermaak voor de jeugd die net van de lagere school af kwam op de vrijdag, terwijl dit buiten onze macht lag. Wij hadden er geen rol in, en volgens Pierre was het overmacht. Daarnaast zien wij dat het enthousiasme van jonge ouders om mee de schouders er onder te zetten voor kinderen die vermaakt moeten worden met leuke en spannende attracties zeer beperkt is.”

Uit handen geven
Voor het comité zit er daarom niks anders op dan de organisatie van de kermis 2023 volledig op te geven en zich alleen nog maar te richten op het evenement ‘Onder de Beuk’. “De organisatie van de kermis komt hiermee geheel in handen van Pierre Swinkels. Wij hebben ons omgedoopt tot Onder de Beuk comité. We hopen hiermee toch voor veel bewoners van Someren-Eind een leuke kermiszondag te organiseren en profiteren daar de kermisexploitanten toch nog van”, aldus Twan.

‘Daarnaast zien wij dat het enthousiasme van jonge ouders om mee de schouders er onder te zetten zeer beperkt is’

Wanneer er bewoners zijn uit Someren-Eind die zeggen: Ik wil mij toch wel inzetten om de oude vertrouwde kermis in ere te herstellen dan nodigt het Onder de Beuk comité iedereen nog wel van harte uit. Aanmelden kan dan via de site van de dorpsraad: dorpsraad@someren-eind.nl. Twan: “Mocht je mee willen helpen aan Onder de Beuk laat dat dan weten aan één van de comitéleden. Alle hulp is welkom zowel voor de voorbereiding als op de dag zelf.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant