De weggeefkast in Sonnehove.
De weggeefkast in Sonnehove.

Weggeefkast voor zorgpersoneel

Algemeen 305 keer gelezen

SOMEREN - In wooncentrum Sonnehove in Someren is afgelopen donderdag een weggeefkast geplaatst. De kast is bedoeld voor zorgpersoneel dat moeite heeft rond te komen.

door Jordy van de Brug

Initiatiefnemer van deze kast, die geschonken werd door aftredend voorzitter van Zorg Thuis, Jos Gruijtens, is voorzitter van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Sonnehove, Wilbert Linders. Hij zag dat er behoefte was aan dit initiatief en startte een pilot. “We leven in mindere tijden en bij sommige zorgmedewerkers staat het water tot aan de lippen. Soms er over heen. Binnen de cliëntenraad hebben we gesproken over het plaatsen van een weggeefkast en dat idee sloeg aan. De weggeefkast in Someren voorziet in mijn ogen in een behoefte. Het principe van ‘neem mee wat je nodig hebt en geef wat je over hebt’ kan echt goed werken”, aldus Wilbert. 

‘Neem mee wat je nodig hebt en geef wat je over hebt’

Nu de kast er staat kan het zorgpersoneel dat het nodig heeft elke dag gratis voedingswaren of verzorgingsproducten ophalen. Vanuit het dorp worden mensen betrokken om de kast te vullen met wat ze kunnen missen. Wilbert: “Er is waarschijnlijk veel behoefte aan koffie en thee, broodbeleg, shampoo, tandpasta, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, toiletpapier, luiers. Natuurlijk wordt er wel verzocht om goed te letten op de houdbaarheidsdatum.” Tevens zal er aan de kast een schrift worden gehangen met een pen om aan te geven waaraan op dat moment behoefte is. De weggeefkast bevindt zich op de begane grond van Sonnehove (ruimte B012).

Crowdfunding
Wilbert hoopt dat er in de toekomst meerdere woonzorgcentra volgen. “We zien Savant Sonnehove als een pilot die er voor zorg kan dragen dat ook andere woonzorginstellingen dit gaan overnemen.” Voor de weggeefkast in Sonnehove is een crowdfunding opgezet om met het binnenkomend bedrag goederen aan te schaffen: www.gofundme.com/f/neem-mee-wat-je-nodig-hebt-geef-wat-je-over-hebt

“Ik hoop natuurlijk dat er veel mensen zijn die iets zien in deze actie en dat zij gebruik maken van de crowdfunding. Dat is wellicht nog wel het fijnst. Anders wordt Sonnehove ‘platgelopen’ door iedereen. Ook niet verkeerd, maar wij hebben dan, nogmaals, liever een bijdrage zodat wij de producten zelf kunnen aanschaffen. De binnengekomen en uitgaande gelden zullen uiteraard worden verantwoord”, sluit de voorzitter van de cliëntenraad af.

Uit de krant