Afbeelding

Verwarming gaat omlaag in de kerk

Algemeen 446 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - De Franciscusparochie Asten-Someren heeft besloten de verwarming in de diverse kerken binnen de parochie omlaag te doen. Voortaan zal het daar niet warmer dan 12 graden zijn. De parochie kiest hiervoor om de energierekening te verminderen.

De huidige hoge energieprijzen nopen overal tot een andere aanpak. En dat geldt zeker voor de kerk, waar het stoken een grote kostenpost beslaat. Daarom zat het bisdom in de afgelopen periode meermaals met parochies om tafel. ‘Het bisdom van Den Bosch vraagt pa­ro­chies dringend om serieuze maat­regelen te nemen be­tref­fen­de het energieverbruik. Het bisdom heeft daartoe ook voor­stel­len gedaan’, aldus de Franciscusparochie.

Een projectgroep heeft daarop de situatie binnen de parochie bekeken. Daarop is besloten om de kerken voortaan maar tot maximaal 12 graden te verwarmen. Dit geldt voor alle gelegenheden binnen de kerken, zoals missen, uitvaarten en huwelijken. ‘Dit betekent dat het kouder zal zijn dan mensen gewend zijn. Iedereen wordt daarom gevraagd hier rekening mee te houden en zich warmer te kleden.’

IR-verwarming

In Asten wordt momenteel een test gedaan met IR-verwarming onder en tegen de kerkbanken. ‘Als er voldoende resul­taten zijn, dan kijken we of we deze wijze van verwarmen ook elders kunnen toepassen. Ook gaan we testen met andere wijzen van verwar­ming’, aldus de parochie, die hoopt op begrip voor diens besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant