Vlnr: Fietsermaker Geert van de Ven, die een sleutelcursus aanbiedt, en bestuursleden Joop van Dijck (voorzitter) en Jan Verhoeven (secretaris) van Stichting Leergeld Asten-Someren. (Foto: Hein van Bakel)
Vlnr: Fietsermaker Geert van de Ven, die een sleutelcursus aanbiedt, en bestuursleden Joop van Dijck (voorzitter) en Jan Verhoeven (secretaris) van Stichting Leergeld Asten-Someren. (Foto: Hein van Bakel)

Stichting Leergeld zoekt onderdak: ‘Weten echt niet wat ons te wachten staat’

Algemeen 755 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Roerige tijden zorgen bij vrijwel iedereen voor een krappere kas. Stichting Leergeld Asten-Someren verwacht daarom dat er steeds vaker een beroep op hen zal worden gedaan. Het zet de club voor nieuwe uitdagingen, maar anderzijds is het team wél weer op volle oorlogssterkte. Wat nu rest: onderdak. De stichting hoopt zowel op een vergader- en opslagplek als een ruimte om tweedehands fietsen op te slaan.

door Maarten Driessen

Na een oproep eerder in deze krant meldden zich elf nieuwe vrijwilligers bij Stichting Leergeld. Vier van hen gaan als bestuurslid aan de slag, zeven worden intermediair coördinator. Het geeft de stichting meer slagkracht en dat is nodig nu het aantal hulpvragen toeneemt. Leergeld zet zich in voor kinderen van 4 tot 18 jaar oud uit de gemeenten Asten en Someren die het thuis niet breed hebben, zodat zij alsnog mee kunnen doen in de maatschappij. Het stimuleren en ontwikkelen van zelfredzaamheid is daarbij steeds het uitgangspunt.

‘Het zou fantastisch zijn als iemand een ruimte beschikbaar zou willen stellen’

Toch zijn met de nieuwe krachten nog niet alle zorgen weggenomen. “We weten echt niet wat ons te wachten staat. Als je naar de hoge inflatie kijkt …”, zucht voorzitter Joop van Dijck. Verwacht wordt dat er steeds meer mensen financieel in de knel komen.

Mogelijk gevolg daarvan is dat ook het aantal hulpvragen bij Stichting Leergeld verder zal toenemen. “Er zit veel verborgen leed. Bijvoorbeeld bij de groep ‘werkende armen’. Zij zijn vaak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld minima, niet in beeld. Er zit een zekere schaamte om voor hulp aan kloppen”, zegt secretaris Jan Verhoeven.

Nu nog komen kinderen uit huishoudens die maximaal 120 procent van de bijstandsnorm verdienen in aanmerking voor hulp. Maar zowel landelijk als lokaal denkt de stichting erover dat percentage naar 140 procent op te hogen. “We vinden dat iedere euro die hier binnenkomt naar de kinderen moet gaan. Daarom hebben we bijna geen overheadkosten. Zo vergaderen we als bestuur steeds bij iemand thuis”, aldus Van Dijck.

Tweedehands fietsen

Maar met het aantrekken van een tiental nieuwe krachten is een vergaderruimte inmiddels toch gewenst. Een plek waar de coördinatoren samen kunnen komen en eventueel wat spullen kunnen opslaan. Helemáál ideaal is als die locatie ook plek biedt om fietsen te stallen.

Stichting Leergeld doneert namelijk opgeknapte tweedehands fietsen zodat kinderen toch naar school kunnen. Over een tijdje helpt ook de ANWB mee, waardoor het aanbod fietsen nóg groter wordt. “Als we kinderen een fiets geven, krijgen ze vanaf dan een ‘sleutelcursus’ aangeboden. Fietsenmaker Geert van de Ven zal daarvoor vrijwilligers gaan opleiden. De kinderen of hun ouders leren zo bijvoorbeeld zelf hun band plakken.”

De stichting hoopt dus op een locatie ergens in Asten of Someren die deze twee functies kan combineren, maar twee losse locaties voor zowel fietsenstalling als vergaderruimte is eveneens welkom. Voorzitter Van Dijck: “Het zou fantastisch zijn als iemand een ruimte beschikbaar zou willen stellen.” Lezers die mogelijk een geschikte ruimte hebben, kunnen zich per mail melden via info@leergeld-asten-someren.nl.

Uit de krant