De Kinderraad presenteerde maandag haar plannen in de raadszaal van het gemeentehuis in Someren.
De Kinderraad presenteerde maandag haar plannen in de raadszaal van het gemeentehuis in Someren.

Kinderraad pakt voedselverspilling aan

Algemeen 436 keer gelezen

SOMEREN - Geen wereldprobleem is hen te groot, zo bewees de Kinderraad van scholengemeenschap Prodas eerder al meermaals. Dit keer boog de raad zich over de vraag hoe voedselverspilling tegen te gaan. Afgelopen maandag presenteerden ze hun bevindingen aan opdrachtgever Wim Peters Kwekerijen en het Somerense college van B en W.

Wat te denken van een heus ‘Smoothie café’? Een plek waar ze van minder vers fruit en misvormde groenten en fruit alsnog een heerlijke smoothie maken. Het was één van de voorstellen die de Kinderraad maandag in het Somerense gemeentehuis deed. De presentatie was de slotsom van een diepe duik in het thema voedselverspilling. De raad werd dit keer gevuld met kinderen uit de groepen 8A en 8B van de Mariaschool, die onder meer een bezoek aan de tomatenkassen van Wim Peters Kwekerijen brachten. Ook kwam ‘composteer-expert’ Rowin Snijders naar hun school voor een informatieve les.

Op basis van alle opgedane informatie ging de Kinderraad vervolgens aan de slag met het opstellen van concrete ideeën. Deze werden afgelopen maandag in de raadszaal van het gemeentehuis gepresenteerd. Naast het ‘Smoothie café’ opperden de kinderen ook een openbare voedselbank-kast inclusief een magnetron, vriezer en koelkast. Van minder vers fruit zou daarnaast dierenvoedsel kunnen worden gemaakt. Omdat de groene kroontjes daarop giftig zijn, bedachten de kinderen een speciale machine om deze te verwijderen.

Kortingsmarkt

Tot slot ziet de Kinderraad wat in een ‘kortingsmarkt’. Op deze markt, die om de twee weken op het Wilhelminaplein moet verrijzen, kunnen mensen die eten over hebben hun producten aanbieden. En dat geldt ook voor supermarkten met producten die tegen hun houdbaarheidsdatum aanzitten.

Zowel Wim Peters als burgemeester Dilia Blok en wethouder Willem van Doorn waren aangenaam verrast over de voorstellen van de gemeenteraad. Peters bekijkt de komende weken welke plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Wethouder Van Doorn was onder de indruk: “Duurzaamheid gaat over economie en natuur, we zagen in alle plannen terug dat hierover is nagedacht.”

Scholengemeenschap Prodas startte in 2018 met de Kinderraad, die steeds door andere kinderen wordt ingevuld. Zo worden periodiek wisselende thema’s behandeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant