De Kwisum-trofee gaat de ijskast in. Of de quiz in een andere hoedanigheid terugkeert is nog niet bekend. (Foto: Nannie van Hoof)
De Kwisum-trofee gaat de ijskast in. Of de quiz in een andere hoedanigheid terugkeert is nog niet bekend. (Foto: Nannie van Hoof)

Geen dorpsquiz meer in Someren-Eind

Algemeen 206 keer gelezen

SOMEREN-EIND - Kwisum, de dorpsquiz van Someren-Eind, houdt op te bestaan. De organisatie besloot dit afgelopen week na te weinig aanmeldingen. “Het doet pijn, maar het is niet anders.”

door Jordy van de Brug

Sinds 2015 quizzen de mensen erop los in het kerkdorp. Dit jaar had de zevende editie plaats moeten vinden, maar animo leek er allerminst. Dat terwijl de organisatie er alles aan deed om teams bij elkaar te krijgen. “We zijn vanaf begin dit jaar bezig met alle voorbereidingen en het verwerken van de feedback die wij vorig jaar kregen van de teams, maar als je dan merkt dat vrijwel niemand zich inschrijft, ja dan zakt de moed je wel in de schoenen”, laat Sebastiaan Vereijken namens de organisatie weten. Zo was, mede door de feedback, besloten dat Kwisum dit jaar maar op één avond plaats zou vinden in plaats van twee. Ondanks het lage aantal inschrijvingen zet de groep achter Kwisum door, tot aan afgelopen week. “De teller stond op vijf teams en zaterdag 8 oktober was het al zover. We kregen eveneens niet de indruk dat er heel veel teams zich nog gingen inschrijven. Dus hebben we afgelopen woensdag besloten om de stekker er uit te trekken, zij het met pijn in ons hart”, aldus Sebastiaan. De quiz kent vele succesvolle edities, met als hoogtepunt de jubileumeditie in 2019. Ook in 2020, al waart het coronavirus rond, lijkt alles op zijn plek te vallen. Maar een week voordat de quiz begint gaat er vanwege de coronamaatregelen alsnog een streep doorheen. Sebastiaan: “We hadden op dat moment alles echt goed voor elkaar. Een quiz die volledig coronaproof was, een online prijsuitreiking, echt aan alles was gedacht. Dat was ook te zien aan het aantal teams dat zich op dat moment had aangemeld (24). Helaas moesten we de quiz toch nog afblazen.” Als de organisatie in 2021 de handschoen weer oppakt, haken er ineens flink wat teams af. Een gegeven wat de motivatie om iets moois neer te zetten niet ten goede komt. Ook wil de organisatie niet smekend door het dorp trekken om mensen mee te laten doen. “15 tot 20 teams wilden wij zeker ieder jaar hebben, maar dat werd steeds lastiger, nogmaals: dan houdt het een keer op.” 

Dorpsgevoel
Waarom de mensen in Someren-Eind niet staan te springen om mee te doen blijft gissen voor de organisatie. “Waarom werkt het wel in Lierop en Someren? Wij kunnen de vinger er niet op leggen. Wel zien wij dat wij niet het enige evenement zijn dat het moeilijk heeft hier in het dorp. Het dorpsgevoel is wellicht hier minder groot dan in de omliggende kerkdorpen, maar ook dat blijft gissen”, zegt Sebastiaan. Of Kwisum in een andere hoedanigheid een keer terugkeert is nog niet bekend. “Er zijn wel wat ideeën voor iets nieuws, maar daar zijn we eigenlijk nu nog niet mee bezig. Eerst maar eens deze teleurstelling verwerken.”  

Uit de krant

Uit de krant