Een sneakpreview van de voorstelling.
Een sneakpreview van de voorstelling.

Theatergroep strijkt weer neer in Someren

Algemeen 430 keer gelezen

SOMEREN - Theatergroep BLUV, onder leiding van oud-regisseur van De Speledonckers Harold Schraven, strijkt begin september weer neer in Natuurtheater De Donck in Someren. Ditmaal gaat de groep ‘op zoek naar het goede in de mens’ in de voorstelling ‘De Goede Mens van Sezuan’.

BLUV speelt dit jaar De Goede Mens van Sezuan, van Bertold Brecht. Opnieuw een stuk met grote maatschappelijke relevantie. Bertolt Brecht was in de tijd van Nazi-Duitsland erg pessimistisch over de mensheid. Hij zag veel onderdrukking en kwam zo tot de vraag: bestaat ‘de goede mens’ eigenlijk nog wel? Hij schreef een parabel waarin drie goden op aarde neerdalen en op zoek gaan naar een ‘goede mens’. “Deze is slechts heel moeilijk te vinden en als dit toch lukt zien we dat ook deze goede mens al snel in allerlei moeilijke situaties terecht komt. Anno nu zien we ook steeds meer onvrede en polarisatie in de maatschappij. Bovendien is het thema armoede ook nu, ook in Nederland, actueler dan ooit. De verschillen tussen arm en rijk zijn nog steeds groeiende. We hebben te maken met vluchtelingen en asielzoekers, maar ook ‘gewone Nederlanders’ die door allerlei problemen dakloos kunnen raken. Daklozenproblematiek en voedselbanken zijn onderwerp van gesprek”, aldus de theatergroep. In de stijl van het toneelstuk gaat ook BLUV op zoek naar de goede mens in de diverse speellocaties. Samen met maatschappelijke organisaties gaat de groep ook in Someren proberen mensen, die de weg naar cultuur doorgaans niet zo snel vinden, op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met muziektheater. Om dit te bereiken zullen onder andere vrijkaarten weggeven worden voor de voorstelling.

Verhaal
Bestaan er eigenlijk nog wel goede mensen? En: ‘het goede doen’, wat is dat precies? In De goede mens van Sezuan van Bertolt Brecht dalen drie goden neer op aarde om een goed mens te zoeken. Niemand verleent hen onderdak, behalve het hoertje Shen Te. De goden belonen haar rijkelijk en geven haar opdracht goed te doen voor zichzelf én anderen. Maar laten die anderen daar nou net misbruik van te maken. Onder leiding van regisseur Harold Schraven brengt theatergroep BLUV weer muziektheater van een hoog niveau, met indringend spel, humor, zang en uiteraard livemuziek. Schraven speelt en zingt zelf mee in de voorstelling. De hoofdrol van Shen Te wordt gespeeld door een heel jong talent uit Best, Catherine Neggers. De voorstelling is in Someren te zien op 2 september in Natuurtheater De Donck. De aanvang is om 20.00 uur, kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl.

Historie
Theatergroep BLUV werd in 2012 als stichting opgericht op initiatief van de Rabobank Uden/Veghel. Het doel was in eerste instantie het eenmalig produceren en uitvoeren van een muzikale theaterproductie, die door de Rabobank aan haar leden zou worden aangeboden. Dit werd het muzikale theaterstuk Oorsprong, naar de bekende film As it is in Heaven, onder regie van Schraven. Een spelersgroep van 20 acteurs/actrices, ondersteund door een zangkoor, speelde deze voorstelling zeven keer voor een uitverkochte zaal. In totaal zagen 4000 toeschouwers de voorstelling, die lovende kritieken haalde in de regionale pers. Na dit succes werd besloten tot een doorstart. Stichting BLUV en de Rabobank werden losgekoppeld en de stichting gaat sinds 2013 op eigen kracht verder als Theatergroep BLUV, met als doelstelling het produceren en uitvoeren van hoogwaardige muzikale theatervoorstellingen voor een breed publiek. Dit alles onder leiding van regisseur Schraven. Het doel van BLUV is om ervaren amateurspelers meer uitdaging, rolverdieping en tekstbehandeling te bieden.

Uit de krant