Wieke is een Gouden Buur vanwege haar inzet voor de buurttuin. (Foto: Madeleine Bollen Photography)
Wieke is een Gouden Buur vanwege haar inzet voor de buurttuin. (Foto: Madeleine Bollen Photography) Madeleine Bolle Photography

Kroon uw buur tot ‘Gouden Buur 2022’

Algemeen 148 keer gelezen

SOMEREN - Beter een gouden buur, dan een verre vriend. Heeft u ook zo’n buur die goud waard is? Iemand die altijd voor een ander klaarstaat, iedereen enthousiasmeert voor buurtinitiatieven, het straatbeeld groener maakt of pakketjes aanneemt? Zet hem of haar op Burendag op zaterdag 24 september eens extra in het zonnetje met de zesde editie van de Gouden Buur Award 2022. 

Volgens het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, in 2021 bleek dat 60 procent van de Nederlanders wekelijks of zelfs dagelijks contact heeft met hun buren. In buurten die hoog scoren op leefbaarheid weten buren elkaar makkelijker te vinden, elkaar meer dan gemiddeld te helpen en hebben ze meer onderling contact. Het sociale aspect van de woonomgeving is daarbij van groter belang dan de fysieke aspecten en de voorzieningen. Nomineren kan tot donderdag 8 september, hierna selecteert Nextdoor in iedere provincie de meest inspirerende nominatie. 

Digitaal
Wordt uw buur niet tot Gouden Buur van de provincie uitgeroepen, dan kunt u hem of haar alsnog in het zonnetje zetten via de digitale Gouden Buur Award die u na uw aanvraag halverwege september per e-mail ontvangt. Zo werd Kees vorig jaar door zijn buren met deze titel bekroond, omdat hij ze altijd een helpende hand biedt met klusjes of simpelweg een praatje met ze maakt voor de gezelligheid. Ook Wieke mocht vanaf toen de titel Gouden Buur dragen, vanwege haar goede zorgen voor de gezamenlijke buurttuin.

Burendag
Michel Visser, Country Lead Nextdoor Nederland, zegt: “Elk jaar in september viert Nextdoor wereldwijd Burenmaand en in het bijzonder op Burendag, dit jaar op zaterdag 24 september, kiezen we ervoor om buren die zich keer op keer voor de buurt inzetten eens extra in het zonnetje te zetten. De Gouden Buur Award was voorgaande jaren wederom een groot succes en ook dit jaar gaan we weer op zoek naar die buitengewone buren. Met dit jaarlijks terugkerende initiatief willen we buren inspireren bij te dragen aan het bouwen van sterke, sociale en inclusieve buurten.” Welke buurman of buurvrouw verdient volgens u een award? Hem of haar nomineren voor een Gouden Buur Award 2022 kan tot donderdag 8 september via: www.nextdoor.nl/goudenbuur.

Onderzoek
Het hierboven genoemde onderzoek door Nextdoor vond plaats in samenwerking met de Vrije Universiteit onder bijna 30.000 respondenten uit meer dan 13.000 buurten in Nederland. De enquêteperiode liep van 10 juni 2021 tot en met 14 juli 2021. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd en in september dit jaar verschijnt het onderzoek over 2022.

‘Met dit initiatief willen we buren inspireren bij te dragen aan het bouwen van sterke, sociale en inclusieve buurten’

Wereldwijd maken buren dagelijks gebruik van Nextdoor om betrouwbare informatie te ontvangen, hulp aan te bieden en te krijgen, klussen te klaren en om in contact te komen met alles wat lokaal is: buren, bedrijven en openbare diensten. Contact maken met echte mensen is een universele menselijke behoefte. Die waarheid, en het besef dat buurten tot de belangrijkste gemeenschappen van ons leven behoren, zijn vanaf het begin leidende principes geweest voor Nextdoor.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant