De formatie van een nieuwe coalitie lijkt geen vooruitgang te boeken. (Foto: Eric Driessen)
De formatie van een nieuwe coalitie lijkt geen vooruitgang te boeken. (Foto: Eric Driessen)

Voorlopig geen voortgang in formatie

Algemeen 64 keer gelezen

SOMEREN - Zoals het er nu naar uitziet zal het nog even duren voordat er een nieuwe coalitie is in Someren. Afgelopen donderdag liet fractievoorzitter van de Gemeenschapslijst, Bart de Groot, nogmaals weten het advies van de informateur (Gemeenschapslijst, CDA, Wij Zijn Someren/VVD) naast zich neer te leggen.

De voorkeur van De Groot en de partij gaat uit naar een coalitie bestaande uit de Gemeenschapslijst, LSH en Wij zijn Someren/VVD. Als dat niet lukt wil hij, zo gaf hij in een persbericht van 8 april aan, ook andere opties gaan verkennen. Het CDA is volgens De Groot de laatste partij waar zij naar zullen kijken. Wij Zijn Someren/VVD blijft echter bij hun standpunt dat ze het advies van informateur Ed Mathijssen wel willen opvolgen. Dit maakte fractievoorzitter Jules Klessens afgelopen donderdag nogmaals duidelijk. Het CDA Someren liet in een persbericht weten het spijtig te vinden dat het zo loopt: “Wij betreuren de gang van zaken. Conclusie van dit alles is dat de formatie de laatste twee weken geen stap verder gekomen is. De drie rondes van gesprekken met de informateur en zijn advies ten spijt.” Daarmee is duidelijk dat de bal op dit moment nog steeds bij de Gemeenschapslijst ligt. 

De verwachting is dat de Gemeenschapslijst nu eerst met andere partijen om de tafel zal gaan. Al wordt, zo heeft De Groot al eerder aangegeven, het CDA absoluut niet uitgesloten. Toch voelen mensen binnen de partij dat anders. “Het klopt dat de Gemeenschapslijst duidelijk heeft aangegeven het CDA Someren niet uit te sluiten, maar wel als laatste keuze te zien. Zij voeren daarvoor twee redenen aan. Ten eerste vinden zij dat een coalitie gevormd dient te worden door de partijen die meer stemmen gekregen hebben dan bij de vorige verkiezingen. Ten tweede geven zij aan dat hun kandidaat-wethouders niet met Louis Swinkels samen willen werken in een nieuw college. Waar men enerzijds zegt CDA Someren niet uit te sluiten lijken ze dat in andere bewoordingen en vooral in hun gedrag echter onmiskenbaar wel te doen door Louis Swinkels uit te sluiten. Wij betreuren dat uiteraard én we snappen het ook niet. De voorkeurscoalitie van de Gemeenschapslijst wordt in Someren-Dorp, veruit de grootste kern van onze gemeente, slechts door 50 procent van de kiezers gedragen. De door de informateur geadviseerde coalitie steunt op meer dan driekwart van de uitgebrachte stemmen”, aldus het CDA. 

Uit de krant