Jochem Vermeulen mag tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een oorlogsveteraan begeleiden naar de Dam.
Jochem Vermeulen mag tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een oorlogsveteraan begeleiden naar de Dam.

‘Deze kans krijg je maar één keer’

Algemeen 539 keer gelezen

LIEROP - Een kans die je maar één keer in je leven krijgt: een belangrijke functie vervullen bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Jochem Vermeulen (16) pakte het met beide handen aan. “Het is een enorme eer om daar te mogen staan en de scouting in Lierop te mogen vertegenwoordigen.”

door Jordy van de Brug

Eens in de twaalf jaar is er voor Noord-Brabant een kans om afgevaardigden van de scouting richting de hoofdstad te sturen. Dit jaar het weer zover. Jochem en zijn ouders twijfelde dan ook geen moment en stuurde de organisatie een mail. Een simpel antwoord van de organisatie bood perspectief: een loting. Van alle kandidaten die zich hadden aangemeld zouden er 76 naar Amsterdam mogen. Een paar dagen naar de verzending van de mail volgde het antwoord, Jochem was uitgeloot. “Enorm blij natuurlijk. Ik voelde mij ook vereerd, je krijgt niet elke dag de mogelijkheid om zoiets eervols te mogen doen”, zegt Jochem. Op de dag van de dodenherdenking mag de jonge Lieroppenaar de gehele dag een oorlogsveteraan begeleiden. Vaak zijn de Tweede Wereldoorlog veteranen niet meer goed in staat alle afstanden die op 4 mei worden gemaakt te wandelen, vandaar dat zij worden begeleid in een rolstoel. Jochem hoopt op een veteraan met een bijzonder verhaal. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog, om dan al die verhalen uit de mond van een echte veteraan te horen komen komen, ja dat is heel bijzonder.” Ook de scouting in Lierop was verheugd met het nieuws dat Jochem was uitgeloot. “Ik heb gehoord dat ze er wel blij mee waren”, lacht Jochem. 

Proces
Waar het op televisie allemaal zo gemakkelijk lijkt, gaat er een hele grote organisatie schuil achter de Nationale Dodenherdenking. Alles wordt tot in de puntjes geregeld en er wordt niks aan het toeval overgelaten. Zo heeft Jochem er al een heel weekend opzitten waar hij kennis heeft gemaakt met overige jongeren die straks op de Dam te zien zijn. Tijdens dat weekend werd er al veel gesproken over aankomende woensdag, werd er een bezoek gebracht aan oorlogsmuseum Overloon en waren er gastsprekers, waaronder een veteraan die in het toenmalige Joegoslavië mee heeft gevochten en ook oud-burgemeester van Amsterdam Jon Cohen. Jochem: “Tijdens het weekend hebben wij al veel geleerd over allerlei zaken, maar ook hoe belangrijk een dodenherdenking is. Zeker nu ook met de oorlog in Oekraïne. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.” Of de jonge Lieroppenaar zenuwen kent voor de grote dag kan hij kort over zijn. “Nog niet, maar ik kan niet zo goed inschatten hoe ik mij op die dag zelf voel. Gelukkig zijn wij er al redelijk vroeg in de middag en hebben dus tijd om even te wennen aan alles.” Het belangrijkste moment op 4 mei voor Jochem staat om 19.30 uur op de rol. “Dan is de kerkdienst afgelopen en moeten wij met z’n allen de veteranen begeleiden naar hun plek op de Dam. Dat moet goed gaan, want het schema is vrij strak. Het is zo strak dat er zelfs al met lege rolstoelen is geoefend om te kijken hoe lang zoiets precies kan duren.” De Nationale Dodenherdenking is woensdag 4 mei om 20.00 uur te volgen via NPO 1.

Uit de krant