Trudo Kuijpers (r) werd vorige week dinsdag als één van de drie jubilarissen in het zonnetje gezet.
Trudo Kuijpers (r) werd vorige week dinsdag als één van de drie jubilarissen in het zonnetje gezet.

Stichting Someren Natuurlijk viert 30-jarig bestaan

Algemeen 169 keer gelezen

SOMEREN - Aankomende vrijdag is het dertig jaar geleden, dat de Stichting VVV Someren is ontstaan. Inmiddels is de stichting, die door het leven gaat als Stichting SomereN Natuurlijk, niet meer weg te denken uit de gemeente Someren.

De stichting heeft als doel om Someren als aantrekkelijke gemeente neer te zetten. Evenals de Stichting Someren Promotie (Sopro) die dat vroeger deed. Vanuit Sopro gebeurde dit door het initiëren van activiteiten, zoals het plaatsen van komborden, het uitgeven van een evenementenkalender, de verkiezing van de Zùmmerse mens, het uitgeven van Mede, en ga zo maar door. De werkzaamheden van de Stichting VVV Someren waren met name gericht op de toerist en bezoeker van Someren. Kernactiviteit was het beheren van het VVV-kantoor. 

In mei 1997 werd de naam van de Stichting VVV Someren gewijzigd in Bureau voor Toerisme. Op verzoek van de gemeente zijn er enkele jaren later gesprekken gestart, om de Stichting Sopro en het Bureau voor Toerisme samen te voegen en de krachten te bundelen. Uiteindelijk werd besloten om de Stichting Sopro op te heffen en de naam van het Bureau van Toerisme per 20 september 2000 te wijzigen in Stichting SomereN Natuurlijk, de naam die we nu kennen. Een andere verandering: Het VVV-kantoor aan De Meer 21A in Someren gaat sinds kort door het leven als Toeristisch Informatiepunt.

Visie
In de coronaperiode is de beleidsvisie ‘Goed toeven in het Land van Zeuve Meeren’ van SomereN Natuurlijk verschenen. Op basis van deze visie is het jaarplan voor 2022 opgesteld. De stichting organiseert jaarlijks de verkiezing van de Zùmmerse Mens, exploiteert het Toeristische Informatiepunt en de informatievoorziening op de komborden, promoot en actualiseert de fiets-, wandel- en allemansroutes en geeft de Strabrechtse Smikkel uit. Verder is de stichting bezig met het realiseren van een Sleutel bij Natuurpoort Vennenhorst, is ze in gesprek met Heeze-Leende en Geldrop-Mierlo over het versterken van de toeristische potentie van de Strabrechtse Heide en participeert het in het Land van de Peel, de samenwerking van alle toeristische informatiecentra in De Peel. Vanaf dit jaar maakt Someren ook weer deel uit van de Peelpeuzel. Later dit jaar zal het stichtingsbestuur van SomereN Natuurlijk met alle vrijwilligers stilstaan bij ‘het verstrekken van dertig jaar toeristische informatie’ in Someren.

Jubilarissen
Tijdens de voorjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers van het Toeristisch Informatiepunt op dinsdag 19 april werden ook direct drie jubilarissen gehuldigd. Marja Schurgers, Trudo Kuijpers en Wil van Roosmalen werden in het zonnetje gezet omdat zij al 25 jaar als vrijwilliger actief zijn voor de stichting. De jubilarissen werden in De Vurherd in Lierop toegesproken door de voorzitter van Stichting SomereN Natuurlijk, Marij Haerkens. Marja is met name de drijvende kracht achter het Toeristisch Informatiepunt. Trudo was in het verleden bestuurslid en is nu nog altijd actief als vrijwilliger bij het Toeristisch Informatiepunt. Wil vervult in het bestuur van SomereN Natuurlijk de functie van penningmeester en neemt daarnaast nog verschillende andere taken op zich. Ook in het verleden heeft hij diverse zaken binnen de stichting opgepakt. Beide heren waren voor de oprichting van de stichting ook al actief voor Sopro.

Uit de krant