De gemeente Someren is momenteel druk bezig met de voorbereidingen en monitoring van de eitjes om daarmee de overlast te beperken.
De gemeente Someren is momenteel druk bezig met de voorbereidingen en monitoring van de eitjes om daarmee de overlast te beperken.

Gemeente weer druk in de weer met eikenproccessierups

Algemeen 39 keer gelezen

SOMEREN - Door het mooie weer van de afgelopen tijd zijn de eikenproccessierupsen al in het weekend van 27 maart uit de eitjes gekropen. De gemeente Someren is daarom momenteel druk bezig met de voorbereidingen en monitoring van de eitjes om daarmee de overlast te beperken.

In de maanden mei, juni, en juli kan op eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. Als je in contact komt met de beharing van deze rupsen kan je klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, en/of irritatie aan ogen of luchtwegen. De voorbereidingen voor de preventieve en alternatieve bestrijding van de eikenprocessierups zijn in volle gang. Ze worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven onder begeleiding van de gemeente. De komende weken worden de legsels in de gaten gehouden. Wanneer de rupsen uitkomen, wordt met preventief bestrijden gewacht tot er blad aan de bomen komt. Dan wordt het biologische bestrijdingsmiddel met een spuitkanon in de bomen geblazen. Dat is zeer effectief, omdat de rupsen in deze fase dagelijks eikenbladeren nodig hebben voor voedsel, maar erg kwetsbaar zijn voor het biologische bestrijdingsmiddel. De werking van dit middel is ongeveer 8 tot 10 dagen. 

Gezien de ontwikkelingen begint deze preventieve bestrijding waarschijnlijk deze week. Op basis van de inventarisatie, alternatieve bestrijding en de ervaring van voorgaande jaren worden er dit jaar in Someren ongeveer 8000 inlandse en Amerikaanse eiken met het biologische middel bespoten. Naast preventieve bestrijding is de gemeente ook bezig met andere vormen van bestrijding. Zo is vorig jaar gestart met een pilot met vlinderfilterkasten. Deze methode ontwikkelt natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals de sluipwesp. De pilot verloopt zoals verwacht. Dat betekent dat men dit jaar het hele gebied ten noorden van de Provincialeweg niet preventief spuit. De natuurlijke vijanden waaronder sluipwespen heeft zich in dit gebied al voldoende ontwikkelt. Als er toch overlast van processierupsen ontstaat worden deze rupsen weggezogen.

Uit de krant