Afbeelding

Van onze partner - Zo hang je de versieringen veilig bij de open haard

Algemeen 36 keer gelezen

December staat in het teken van familie, gezelligheid en lekker eten. Maar het is ook de tijd waarin er thuis veel ongelukken gebeuren. Zo kan kortsluiting er in sommige situaties voor zorgen dat de boom in de brand vliegt. En ook de kerstversieringen bij de haard kunnen gevaarlijk zijn. Met deze tips, waaronder schoorsteenvegen, breng je de feestdagen een stuk veiliger door.

Stook veilig

De brandweer adviseert om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Zo voorkom je dat er brand ontstaat door vuil in de schoorsteen. Bovendien is regelmatig schoorsteenvegen ook nodig voor je verzekering. Brandschade door een slecht onderhouden schoorsteen wordt meestal namelijk niet volledig gedekt door je verzekeraar.

Brandveilige kerstdecoratie

Wil je de haard feestelijk versieren? Gebruik dan brandveilige decoraties die een KEMA-keurmerk heeft. Deze soort versieringen kunnen moeilijker vlam vatten. Als je niet zeker weet of de versiering een keurmerk heeft, gebruik het dan niet.

Nog een paar praktische tips:

  • Natuurlijk dennengroen is geen geschikte kerstversiering omdat het erg makkelijk brand kan veroorzaken. Gebruik dit dus ook niet.
  • Hang de decoratie altijd op veilige afstand van het vuur is, zodat de versieringen niet in aanraking kunnen komen met het haardvuur en er ook niet warm door kunnen worden.
  • Maak versieringen ergens aan vast met ijzerdraad. Dan vallen ze bij brand niet naar beneden.
  • Als je kerstlampjes ophangt, check dan altijd eerst of de bedrading onbeschadigd is.
  • Zorg dat niemand over de versieringen of kerstlampjes kan struikelen en er ook niet aan kan blijven haken.
  • Gebruik je een verlengsnoer? Leg het dan zo neer dan niemand over het snoer kan struikelen. Plak bekabeling goed af met tape en koppel verlengsnoeren niet aan elkaar.
  • Doe kerstverlichting altijd uit als je de deur uitgaat of gaat slapen.

Gebruik een vonkenscherm

Zet altijd een vonkenscherm voor de haard zodra deze aan gaat. Wees daarnaast ook voorbereid op gevaarlijke situaties. Zorg dat er altijd een blusdeken en een brandblusser in de buurt liggen. Mocht het toch misgaan, dan kun je de brand in ieder geval snel en veilig blussen.

Impregneer de kerstboom

Ook de boom moet op veilige afstand van de haard staan. Tegenwoordig bestaan er talloze kwalitatieve kerstbomen die gemaakt zijn van brandwerende of brandvertragende kunststof. Heb je thuis een echte kerstden met houder staan? Vul de pot dan elke dag met water. Hoe vochtiger de boom, hoe minder brandbaar. Je kunt de boom ook behandelen met impregneermiddel of een vlamvertrager: de den is dan wat beter bestand tegen brand.

Uit de krant