V.l.n.r.: Mari Maas, Eric Hesius, Lonneke van Seggelen en Toon van de Ven. (Foto: Peter Maas)
V.l.n.r.: Mari Maas, Eric Hesius, Lonneke van Seggelen en Toon van de Ven. (Foto: Peter Maas) Peter Maas

De Passie in Lierop grootser dan ooit

Algemeen 218 keer gelezen

LIEROP - Ze hebben er even op moeten wachten, maar de cast en crew van de Passie in Lierop hebben nu goede hoop. “Deze april gaan we knallen met onze uitvoering.”

door Jordy van de Brug

Tot tweemaal toe werd het evenement in Lierop afgeblazen. Zowel in 2020 als 2021 was het coronavirus de spelbreker. Iedereen hoopt dan ook van harte dat het spektakel dit jaar door kan gaan. “Het zal voorlopig even een item blijven en we verwachten ook zeker niet dat het coronavirus begin april er niet meer is, maar we hebben wel goede hoop dat er dan veel meer kan”, aldus de bedenker van de Passie, Eric Hesius. 

Grote verandering ten opzichte van de twee voorgaande edities is het ‘naar buiten gaan’ van het evenement. Dit jaar zal de Passie voor, en niet in, de Koepelkerk worden gespeeld. Een verandering die flink wat voeten in de aarde heeft. Eric: “Je begint in eigenlijk alles weer op nul. De hele dynamiek veranderd. Waar mensen in 2016 en 2018 nog zaten, zijn er nu meer staanplaatsen. Ook spelen we dit jaar maar één keer, dus automatisch veel meer publiek. Dus alles moet wel in één keer goed gaan.” De staanplaatsen zorgen dus voor een andere dynamiek. Eric heeft daar rekening mee gehouden door de muziekkeuze daarop af te stemmen. “In de kerk ging je toch voor de rustige muziek. Nu heb ik geprobeerd meer diversiteit aan te brengen, niet dat de mensen moeten dansen, maar het kan hier en daar wel wat bombastischer”, aldus Eric. Ook de techniek zal aangepast worden op een buiteneditie. Technicus Toon van de Ven mag dit in goede banen leiden. “Ik ben er blij mee. We kunnen straks veel meer met de belichting en we vermijden de pilaren in de kerk. Die pilaren zorgden nog wel eens voor klachten van bezoekers.

Voorbereiding
Door de coronaperikelen is de voorbereiding van de Passie al meerdere malen tot stilstand gekomen. Voor de spelers is dit een uitdaging op zich. Mari Maas (Jezus) en Lonneke van Seggelen (Maria) hebben de afgelopen tijd nog niet veel samen kunnen repeteren. Mari: “Veel repetities zijn online geweest, maar dat is toch niet hetzelfde. Het kwam erop neer dat wij thuis veel zelf hebben moeten doen.” “Dat was soms lastig, maar we gaan er nu van uit dat er weer mogelijk is en dat wij samen met de groep kunnen gaan repeteren”, vult Lonneke aan.

De verhaallijn van de Passie is duidelijk, maar ook dit jaar heeft Eric weer voor een twist gezorgd. “We gaan natuurlijk niet teveel verraden, maar de apostelen zijn dit jaar nadrukkelijker aanwezig.” Ook is er in de aankomende editie een andere rol weggelegd voor Jezus. “Mijn rol is minder aanwezig dan de voorgaande jaren. Er komen meerdere personen aan bod. Dat komt het verhaal ook ten goede”, zegt Mari. Voor zowel Mari als Lonneke is het een uitdaging om de rol zo goed mogelijk neer te zetten. “Ik ben niet zo van het acteren, maar daar kunnen we omheen werken”, lacht Lonneke. “Dit is voor mij ook behoorlijk buiten mijn comfortzone”, vult Mari aan. De Passie wordt, net zoals als de voorgaande jaren, volledig door vrijwilligers gemaakt. Eric: “Zonder al deze mensen was er geen Passie.” 

Kaarten
Er zullen zaterdag 2 april zowel zit- als staanplaatsen beschikbaar zijn, waarbij opgemerkt dat het aantal zitplaatsen beperkt is in vergelijking met de staanplaatsen. Eric: “Ze zijn in principe bedoeld voor mensen die moeilijk 1,5 tot 2 uur kunnen staan. Dus als je dat wél kunt, koop dan een staanplaats en houd een zitplaats vrij.” Voor kaarten: www.slaponline.nl/nieuws/passie/ of via Facebook Passie Lierop.

Uit de krant