Het werk van Jos Hoppenbrouwers in het Freddie Mercury Museum in Tanzania.
Het werk van Jos Hoppenbrouwers in het Freddie Mercury Museum in Tanzania.

‘Ik ben altijd met kunst bezig geweest’

Algemeen 976 keer gelezen

SOMEREN/ZANZIBAR - Je eigen kunstwerken in een museum zien hangen. Het overkwam geboren Somerenaar Jos Hoppenbrouwers. Zijn Freddie Mercury prints hangen op dit moment in het Freddie Mercury Museum in Zanzibar, Tanzania.

door Jordy van de Brug

Anderhalf jaar geleden kreeg de inmiddels in Horst wonende kunstenaar de vraag of hij enkele prints van Freddie Mercury wilde opsturen naar het museum in Zanzibar, de geboorteplaats van de overleden Queen frontman. Lange tijd was het stil, maar ineens hingen ze begin deze maand aan de muur. “Laten we zeggen dat ze de tijd hebben genomen”, lacht Jos. “Maar het is fijn om te zien dat de werken veilig zijn aangekomen. En als je ze dan ziet hangen maakt dat je best een beetje trots”, vult hij aan. Al is het door de lange aanlooptijd ook wel een gepasseerd station voor Jos. “Dat bedoel ik niet oneerbiedig, maar als kunstenaar ga je van project naar project. Toen de werken van Freddie Mercury werden ingeladen om naar Tanzania verscheept te worden, was het eigenlijk al klaar voor mij. Toen was mijn hoofd alweer bij de volgende uitdaging.” 

Uit de hand gelopen
De in 1982 geboren Somerenaar is vanaf het moment dat hij het zich kan herinneren met kunst bezig. Op zijn 16e beginnen de eerste klussen binnen te komen. “In mijn beginjaren heb ik veel kinderkamers geschilderd, maar mijn echte passie lag toen bij de graffiti, daar heb ik enorm veel van geleerd”, zegt Jos. Nog altijd ziet de kunstenaar het als een uit de hand gelopen hobby, maar wel een hobby dat hem een prachtig leven oplevert. “Ik merkte in mijn jeugd al gauw genoeg dat ik geen 9-tot-5 mentaliteit heb. Ik heb het heel even geprobeerd, maar ik voelde mij gevangen. Vanaf dat moment heb ik tegen mijzelf gezegd: ‘je gaat er alles aan doen om een vrij leven te leiden’. Overigens niks ten nadele van mensen die het prettig vinden om zo te leven hé, maar dit is wat mij gelukkig maakt”, zegt de kunstenaar.

Sneakers
Naast het schilderen van iconen, uit zowel de sport als muziekwereld, heeft Jos ook een fascinatie voor de sneakers van Nike. Jos: “Zes jaar geleden werd ik gevraagd om een schilderij te maken voor de Nike Clearance Store in Woensel en sindsdien schilder en maak ik kunstwerken van deze toffe schoenen.” De komende tijd richt de kunstenaar zich weer op nieuwe uitdagingen. “Ik heb het geluk dat ik dat kan doen. Ik hoef niet overal meer ja op te zeggen. Mijn werken worden gelukkig goed verkocht en dat geeft mij de ruimte om nieuwe dingen in de kunst te ontdekken. Ik ben wat dat betreft een bevoorrecht mens”, aldus Jos. Wie benieuwd is geworden naar de werken van Jos kan terecht op: www.joshoppenbrouwers.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant