Van onze partner - De arbeidsmarkt in 2022, hier moet je op letten

di 11 jan 2022, 09:40 Algemeen

De arbeidsmarkt in 2022 gaat er voor velen een heel stuk anders uit zien dan we van het verleden gewend zijn. Voor zowel werknemers, als bijvoorbeeld stagiaires, het werk wordt anders. Vacatures zijn er momenteel in overvloed, zowel in alle grote steden als vacatures Arnhem, overal is momenteel wel werk te vinden. Dit heeft te maken met verschillende factoren, die we in dit artikelen zullen benoemen.

De keuze is reuze voor werknemers

Rond juli 2021is er een nieuwe term ontstaan. De ‘Big Quit’, zoals sommigen het noemen, of de ‘Great Resignation’, zoals dat zo mooi klinkt. Door de coronacrisis hadden veel mensen tijd om na te denken over wat ze nu echt willen, waar ze naar toe willen en waar ze voldoening uithalen. Dit laatste geldt voor zowel op het werk, als naast het werk. Uit onderzoek van een HR-bureau blijkt dat ongeveer 40% van werknemers in Nederland de intentie heeft om van baan te wisselen dit jaar. De nieuwe generatie bereiken en bieden wat ze willen, blijkt een echte uitdaging. Bedrijven hebben vacatures aan overvloed, maar weten ze op dit moment niet te vullen. 

Thuis of op kantoor werken

Tot twee jaar geleden werd er gemiddeld maar vier uur per week thuisgewerkt. Thuiswerken was zeker niet iets wat standaard gebeurde. Werknemers kwamen gewoon naar kantoor en voor thuiswerken werden afspraken gemaakt, maar dit was vaak met enige reden. Een studie van McKinsey van afgelopen jaar heeft aangetoond dat werknemers minimaal twee dagen thuis willen blijven werken. Thuiswerken heeft zijn voor- en nadelen. Zo geven werknemers aan dat zij het thuiswerken fijn vinden, omdat dit meer vrijheid biedt. Daarnaast geeft die vrijheid ook veel afleiding. Ook vinden medewerkers dat het thuiswerken zorgt voor een gevoel dat zij er niet meer bij het team horen. De oplossing? Een hybride model. Hierbij krijgen werknemers de mogelijkheid deels thuis te werken en deels op kantoor te werken. Hoe dit wordt geregeld, wordt altijd onderling afgesproken. Bedrijven hebben hier al goede oplossingen voor, zoals een app.

Soft skills

Hoewel een goed gevulde cv of een aantal diploma’s absoluut nog belangrijker is, worden soft skills toch steeds belangrijker. Op vacature sites zoals vacatures bij werkzoeken.nl zie je dit steeds meer. De persoonlijke eigenschappen van de werknemers moeten matchen met de bedrijfcultuur van een organisatie. Wil je je droombaan scoren? Vergeet dan zeker niet je soft skills te ontwikkelen. 

Uit de krant