Heemkundekring De Vonder behoudt veel historische beelden uit Asten en Someren, zoals hier van het café bij Sluis 11.
Heemkundekring De Vonder behoudt veel historische beelden uit Asten en Someren, zoals hier van het café bij Sluis 11.

Vijftig jaar lang aandacht voor cultuurhistorisch erfgoed

Algemeen 399 keer gelezen

SOMEREN/ASTEN - Heemkundekring De Vonder viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid van deze mijlpaal presenteerden zij afgelopen week het jaarprogramma voor 2022. Het programma omvat een grote en kleine excursie, de presentatie van het jubileumboek en zoals elk jaar een aantal lezingen. 

door Bram van Leuken

Het is februari 1972 als enkele initiatiefnemers voor het eerst bij elkaar komen in de Hoyse Hoeve in Someren. Een half jaar later, op 24 oktober, vindt de oprichtingsvergadering plaats in het gemeenschapshuis in Asten. Onder het voorzitterschap van Henriëtte Kruizinga - Van den Bosch wordt begin 1974 de naam ‘Heemkundekring De Vonder’ officieel. In de loop der jaren vergaren zij steeds meer leden en vrijwilligers, waardoor er nu een grote organisatie staat met tal van werkgroepen. Het jaarprogramma omvat een extra feestelijk tintje, zo onderschrijft  De Vonder’s PR-man Hennie Hoeben: “Zoals altijd hebben we ook nu een gevarieerd programma, met deze keer een extra excursie en natuurlijk de boekpresentatie in oktober.”

Jubileumboek
Dit jaar organiseert De Vonder een aantal lezingen, een filmavond en een excursie naar Maastricht. Sommige van deze activiteiten zijn toegankelijk voor alle belangstellenden, daar waar andere samenkomsten enkel bedoeld zijn voor leden. In verband met de nog altijd geldende coronamaatregelen, kan het jaarprogramma gaandeweg veranderen. Hoeben daarover: “Onze eerste lezing, medio januari, hebben we al moeten cancelen. Ik kan alleen maar de hoop uitspreken dat de situatie het toelaat om zoveel mogelijk van onze activiteiten door te kunnen laten gaan.” Geïnteresseerden kunnen op de website het volledige programma vinden. Het paradepaardje van het jubileumjaar is zonder enige twijfel het boek. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang: “We hebben een aantal mensen benaderd om een verhaal te schrijven. Het is afwachten wat we binnenkrijgen, maar ik ben ervan overtuigd dat we tot een mooi eindresultaat zullen komen”, aldus Hoeben. De boekpresentatie vindt plaats op 30 oktober, gevolgd door vier lezingen met het centrale thema ‘de goede tijden van Brabant’. Het jubileumboek is in eerste instantie verkrijgbaar voor leden, met de verwachting dat deze later via de handel beschikbaar is.

Doelstelling
De doelstelling van De Vonder is om de kennis van het cultuurhistorisch erfgoed van de gemeenten Asten en Someren te behouden, toegankelijk te maken en over te dragen. Dit doen ze enerzijds door zelf activiteiten te organiseren en anderzijds door de hulp van externen. Een aantal supermarkten speelt hierbij een belangrijke rol: door boodschappen te doen krijg je plaatjes met daarop oude foto’s uit boeken en archieven met daarop het historisch erfgoed van de gemeenten Asten en Someren. Een mooie ontwikkeling volgens Hoeben: “Je ziet echt dat het leeft: mensen verzamelen de plaatjes, plakken ze in een plakboek, ruilen dubbelen en zijn bezig met het culturele erfgoed.

Goede doorstroom
Heemkundekring De Vonder telt op dit moment ruim 300 leden. Het ledenaantal wisselt nogal: “We zien in ons ledenbestand dat het vooral ouderen betreft. Daar vallen weleens wat leden van weg, maar we zien ook steeds meer doorstroom van onderuit”, vertelt Hoeben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant