Ben van Bussel als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.
Ben van Bussel als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

‘Het was een verrijking van mijn leven’

Algemeen 614 keer gelezen

SOMEREN/LIEROP - Ben van Bussel neemt per 1 januari afscheid als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand). Liefst 27 jaar was de Lieroppenaar te bewonderen als BABS in de gemeente Someren.

door Harrie van der Sanden

Op 7 juni 1995 legt Ben de eed af bij de arrondissementsrechtbank in Den Bosch. Samen met zes kandidaat-notarissen antwoordt hij: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”. Sinds die eedaflegging volgen in de loop van de 27 daarop volgende jaren meer dan vierhonderd huwelijken, huwelijken waaraan hij met de jonge echtparen veel positieve en vreugdevolle herinneringen overhoudt. “Het is echt een verrijking van mijn leven geweest. Ik had dit nooit willen missen,” zegt Ben.

Onderwijs
In 1995 heeft de gemeente Someren een vacature openstaan voor een trouwambtenaar. Voor deze functie wordt een persoon gezocht uit één van de kerkdorpen Someren, Someren-Eind, Lierop en Someren-Heide. De dan huidige gemeentesecretaris Kobus de Vos komt uiteindelijk uit bij Ben van Bussel uit Lierop. In het dagelijkse leven directeur van de plaatselijke basisschool ‘t Rendal. Geen verrassing aangezien er al twee andere ‘BABS’en’ ook uit het onderwijs komen: Jan Swinkels (Paulusschool) en Henny Arendsen - Van de Graft (Petrusschool). Wie op YouTube zoekt naar ‘Trouwen in de gemeente Someren’ kan daar BABS Ben van Bussel van begin tot eind vol in actie zien. Een memorabel verslag van een BABS in functie.

Afscheid
Afgelopen dinsdag nam de gemeente Someren in besloten kring afscheid van Ben. Helaas kon men vanwege de zaterdag genomen coronamaatregelen geen groter afscheid opzetten voor één van de pioniers van de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Someren. Gelukkig voor Ben waren wel de vroegere gemeentesecretaris Kobus de Vos, de bodes Jan van Eijk, Theo van Heugten en Els Schweren, alsmede collega BABS van destijds Henny Arendsen - Van de Graft, de huidige ‘BABS’en’ en directe medewerkers van Publiekszaken aanwezig om de Lieroppenaar te bedanken voor zijn diensten. Ook werd er stil gestaan bij diegenen die niet meer onder ons zijn, zoals de gewaardeerde collega’s Jan Swinkels (collega BABS), Ad Dekkers (hoofd Burgerzaken) en Louis van den Bosch (collega BABS).

“Een Chinese bruid gaf mij in het begin van mijn carrière een Chinees theepotje met een rode flos als teken van grote dank en als teken van voorspoed in het dagelijkse leven. Nu, bijna 27 jaar later, is die voorspoed gelukkig nog steeds aanwezig”, aldus Ben. Per 1 januari zal de Lieroppenaar zijn taken eervol neerleggen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant