Afbeelding

‘Avondlockdown’ tot half januari verlengd

Algemeen 229 keer gelezen

Hoewel het aantal besmettingen inmiddels weer een daling laat zien, acht het kabinet het nog niet verantwoord maatregelen te verlichten. De ‘avondlockdown’, zoals die sinds eind november geldt, wordt daarom verlengd tot medio januari. Dat maakten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bekend.

door Maarten Driessen

Nederland hobbelt weer van persconferentie naar persconferentie. Dinsdagavond volgde de nieuwste editie en ook daarin weinig tot geen goed nieuws. Het kabinet acht de besmettingscijfers nog altijd te hoog om maatregelen te verlichten, vooral ook omdat de druk op de ziekenhuizen onverminderd hoog blijft. “Zolang de ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten, en allerlei reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder terugdringen”, aldus premier Rutte, die vervolgens ook de zogenaamde omikron-variant aanstipte. “Daarvan weten we nog veel dingen niet, maar wel dat deze variant zich flink sneller verspreidt dan de huidige delta-variant.”

Op slot

De huidige coronamaatregelen zijn daarom verlengd tot en met14 januari. Dat betekent dat Nederland ook in de komende weken na 17.00 uur ‘s middags nagenoeg volledig op slot gaat. Daarnaast kan de jeugd een week eerder met kerstvakantie omdat dan zowel de basisscholen als het speciaal onderwijs al sluiten. De scholen blijven enkel open voor kinderen wiens ouders in de zorg werken. Op maandag 10 januari zit de extra lange kerstvakantie er weer op.

Anderhalve meter

Verder blijven dus vooral veel al bestaande maatregelen overeind. Zo dient iedereen van 18 jaar of ouder anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren, moet op veel plaatsen een mondkapje worden gedragen en is voor toegang vaak een QR-code nodig. Ook is er het dringende advies om thuis maximaal vier gasten te ontvangen, geen handen te schudden en bij klachten thuis te blijven en een GGD-test af te nemen. Op 14 januari beslist het kabinet vervolgens over de periode daarna. Ongetwijfeld volgt dan weer een persconferentie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant