Voorzitter van het Dorpsoverleg Annette Wilde (l) overhandigt Martien Kusters de sleutel van Henricushof.
Voorzitter van het Dorpsoverleg Annette Wilde (l) overhandigt Martien Kusters de sleutel van Henricushof.

Geen appartementen voor 24-uurszorg in Lierop

Algemeen 349 keer gelezen

LIEROP – Er is een streep gezet door het plan voor twaalf nieuwe appartementen met 24-uurszorg die naast de basisschool ’t Rendal in Lierop moesten verrijzen. Maar dorpscoöperatie Lierop Leeft zit niet bij de pakken neer en broedt alweer op nieuwe plannen.

door Noortje de Vries

“We moeten eerst even bijkomen en diep ademhalen”, zegt voorzitter Martien Kusters van Lierop Leeft. Ook hij vindt het balen dat het plan voor twaalf appartementen met 24-uurszorg, bedoeld voor mensen met dementie, vooralsnog niet van de grond komt. “Sinds december 2015 werkten we aan het project. Woningbouwcorporatie Wocom, zorgverlener Savant en de gemeente Someren hadden daar wel oor naar. Maar Savant vond in die tijd dat er minimaal twaalf appartementen moesten komen om het idee betaalbaar te maken. Daarnaast moesten we 11 uur per dag, 365 dagen per jaar vrijwilligers beschikbaar vinden.” Dat leek voor Kusters geen probleem, maar met de komst van corona viel heel het plan in het water. “Uiteindelijk zijn we toch tot de conclusie moeten komen dat we het niet aankonden. Dat is dan pijnlijk en teleurstellend.”

Overname Henricushof
Lierop Leeft heeft volgens Kusters veel geleerd uit deze ervaring en gaat deze kennis gebruiken voor nieuwe projecten. “We willen de mantelzorg verbeteren en een groter netwerk creëren, waardoor mensen langer in hun eigen woning kunnen blijven. Zo denken we alsnog een goede bijdrage te kunnen leveren aan het voor mensen mogelijk maken om langer in Lierop te blijven wonen.”

Recent heeft Lierop Leeft nog het beheer van de pas gerenoveerde recreatieruimte in Henricushof overgenomen van het Dorpsoverleg Lierop. Enerzijds vanwege de onduidelijkheid over wie nu verantwoordelijk was voor de organisatie en uitvoering van de activiteiten, anderzijds omdat het Dorpsoverleg zich volledig wil gaan richten op het beheer van gemeenschapshuis De Vurherd. Kusters heeft, naast het uitbreiden van de activiteiten in de recreatieruimte, meer ideeën voor het Henricushof, voor ouderen die meer dan mantelzorg nodig hebben. “We willen kijken of er in de toewijzing van huisvesting gekeken kan worden naar mensen die al wat meer zorg nodig hebben. Het zijn op dit moment nog geen concrete plannen, maar we zijn aan het bespreken of en hoe we de Woningwet zo kunnen aanpassen, dat de gemeente oudere inwoners uit Lierop voorrang kan geven. Daardoor kunnen ze op hun oude dag in het dorp blijven wonen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant