Afbeelding

Van onze partner - Architectuur en interieur in Someren en omgeving

di 30 nov 2021, 16:15 Algemeen

Niet ophouden met het genieten van architectuur en interieur in Someren en omgeving? Het is mogelijk! De Sint-Brigidakerk in Geldrop is bijvoorbeeld een lust voor het oog. Maar men kan zich ook focussen op het samenstellen van een nieuwe vloer. Wordt het een betonvloer of een gietvloer?

Bijzondere architecturen in Someren en omgeving

Maar eerst de Sint-Brigidakerk. Deze Rooms-Katholieke kerk werd tussen 1889 en 1891 gebouwd naar een ontwerp van architect Carl Weber. Hij haalde zijn inspiratie uit de Munsterkerk in Roermond. De kerk moet een neoromaans kruisbeeld voorstellen met torens en een achthoekige koepel. De hoge koepel (eigenlijk een feesttoren) springt er echt uit door zijn grootte en geeft aanzien aan de bijzondere kerk. De torens aan de voorzijde zijn 71 meter hoog en worden bekroond door een achthoekige piek tussen vier topgevels. De kerk heeft een gesloten koor en transepten. Naast de koepel zijn aan weerszijden twee traptorens toegevoegd. Het interieur van de kerk is uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen. Boven de enorme kruising bevindt zich het koepelgewelf met een inwendige hoogte van 40 meter. De kerk is een van Webers belangrijkste werken en wordt tot op heden gebruikt door de Brigidaparochie in Geldrop.

Vloeren vormen het interieur

In de omgeving zijn vele kerken en andere gebouwen waar bijzondere architecturen zijn te zien. Maar ook de binnenkant van de gebouwen is belangrijk. Bijvoorbeeld als het gaat om de vloeren. Er zijn verschillende soorten vloeren. Hierbij zijn een betonvloer of een gietvloer veel gebruikte soorten in particuliere woningen. Er wordt niet vaak bij stil gestaan, maar een vloer geeft vorm aan een interieur. Vooral de keuze van kleur is hierbij van belang. Een betonlook vloer wordt naadloos aangelegd. Hierdoor kan er geen vuil in de voegen achterblijven. Daarnaast is een betonlook vloer ook zeer eenvoudig schoon te maken. Vlekken van rode wijn en koffie zijn verleden tijd. Vloeistoffen krijgen namelijk geen kans om zich te hechten aan de vloer. Als er vloeistoffen op de vloer komen, kunnen deze eenvoudig verwijderd worden met een natte doek.

Een gietvloer is een vloer die met de hand op een ondervloer gegoten wordt en die hierna op ambachtelijke wijze (met de hand) aangebracht wordt. Hierdoor ontstaat er een prachtige naadloze vloer met veel praktische eigenschappen en een luxe uitstraling. Door de samenstelling van de gietvloer is deze uitermate geschikt om vloerverwarming bij in te bouwen. Dat is prettig voor elk interieur en elk mens. Een gietvloer gaat daarnaast tientallen jaren mee en blijf heel erg lang in goede staat. Ook is de vloer bestand tegen brand en zeer hygiënisch. Onderhoud van de vloer kost weinig tijd en samenstelling van de ondergrond is licht flexibel en comfortabel. De gietvloer wordt daarnaast netjes afgewerkt en biedt daardoor extra bescherming. De gietvloer prijs hangt af van allerlei factoren. 

De samenwerking tussen architectuur en interieur hangt dus veel samen en geeft kleur aan Someren en in de omgeving. Waar bij architectuur het vooral draait om de wijze waarop is gebouwd, draait het bij interieur om de kleur.

Uit de krant