Een prent uit het boek 'Kabouter Winslow gaat op reis'. De prent is getekend door Marco der Kinderen.
Een prent uit het boek 'Kabouter Winslow gaat op reis'. De prent is getekend door Marco der Kinderen.

‘Het gaat verder dan alleen maar een prentenboek’

za 27 nov 2021, 08:30 Algemeen

SOMEREN - Liefst vijftien jaar lagen de gedichten op de plank. Maar nu is het eindelijk zover: kabouter Winslow maakt zijn debuut in het nieuwe boek van de Somerense Tonny Jacobs-Roijackers: Kabouter Winslow gaat op reis.

door Jordy van de Brug

Kabouter Winslow, een kabouter die op zijn reis allerlei dieren ontmoet. Aan de hand van deze ontmoetingen ontstaan er verhalen en gedichten. Tonny: “Met mijn verhalen probeer ik kinderen veilig door hun kindertijd te leiden en ze te wijzen op de vaak onzichtbare gevaren (het konijn) en de hardheid van de maatschappij. Ook probeer ik ze te leren respect te hebben voor iedereen, ook als iemand ‘anders’ is (de egel) en zich niet boven anderen verheven te voelen (de eekhoorn). Dit alles kan leiden tot of resulteren in prachtige vriendschappen en liefde. Ik hoop dat mensen worden aangezet tot reflectie en dat zij een maatschappelijke waarde zien in het boek. Want het boek heeft ook een boodschap voor volwassenen.” 

Zoals eerder gezegd ligt het boek bijna vijftien jaar in de kast. “Ik was niet voornemens het uit te brengen, maar mijn man Jan die is op een dag naar Martien Joosten, van Studio Joosten, gestapt en die zag er wel wat in”, zegt de trotse schrijfster. 

Niet alledaags
Dat balletje gaat rollen in 2015. Samen met Marco der Kinderen vormt Martien een collectief en samen kijken zij naar mogelijkheden om mooie projecten uit te brengen. Martien: “We zagen direct wat in dit boek. Zeker ook omdat er dieren mee gemoeid zijn.” Martien doelt op Marco, Marco is namelijk dierenillustrator. De Somerenaar is al vanaf kleins af aan bezig met tekenen en schilderen. “Ik heb gelukkig een rijke fantasie en vandaaruit kun je heel veel.” Marco tekent ook kabouter Winslow, een niet alledaagse kabouter. Marco: “Ik ben gegaan voor een kabouter die niet op de standaard kabouters lijkt. Dus Winslow heeft geen puntmuts en geen lange baard. Eigenlijk heb ik een klein mensje gecreëerd. Tevens heb ik kleurpotlood gebruikt om het boek een bepaalde uitstraling mee te geven. Kinderen voelen zich ook meer aangetrokken tot de kleurpotloden denken wij.”

De naam Winslow zat bij Tonny op een dag ineens in haar hoofd. “Ik ben heel blij hoe Marco Winslow heeft getekend. Het is een klein mensje van statuur. Dat komt nu heel goed naar voren.” Er liggen ook nog veel ideeën op de plank. Zowel Tonny, Martien en Marco zijn enorm gemotiveerd om van kabouter Winslow een gearriveerd figuur te maken. “We zijn nu echt een team. Dat merk je als we aan het brainstormen zijn. Daar komen veel mooie ideeën uit. Zo heeft Marco nog veel tekeningen liggen van leeuwen, tijgers en olifanten. Wellicht een reisje naar de dierentuin”, lacht Martien. “Maar eerst gaan we genieten van dit prachtige boek”, aldus Tonny en Marco. 

Vanaf 5 november ligt het boek in de winkels door heel Nederland en delen van België. Via de uitgever Boekscout is ‘Kabouter Winslow gaat op reis’ bij meer dan 1500 boekwinkels aangeboden. “Ongekend, dat had ik echt nooit durven dromen”, zegt Tonny. In Someren is het boek verkrijgbaar bij onder andere Studio Joosten. Aankomende zaterdag wordt er in de Jumbo in Someren extra aandacht geschonken aan het nieuwe boek van kabouter Winslow.

Uit de krant