Guido Schoolmeesters is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch in het gelijk gesteld. (Archieffoto: Bram van Oosterhout)
Guido Schoolmeesters is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch in het gelijk gesteld. (Archieffoto: Bram van Oosterhout)

Schoolmeesters wint eerste rechtszaak

Algemeen 1.354 keer gelezen

SOMEREN - Voormalig wethouder Guido Schoolmeesters heeft dinsdag de eerste rechtszaak tegen de gemeente Someren en onderzoeksbureau Necker van Naem gewonnen.

door Jordy van de Brug

De zaak Schoolmeesters speelt al vele maanden. De voormalig wethouder werd begin februari van dit jaar door de gemeenteraad ontslagen nadat hij volgens hen zijn zoon en een bouwbedrijf had bevooroordeeld bij een woningproject. Een juridische strijd volgde tussen de drie partijen. Een strijd waarvan Schoolmeesters de eerste slag nu gewonnen lijkt te hebben. Dinsdag deed de rechtbank in Den Bosch uitspraak. De ontslagen politicus mag drie ambtenaren laten verhoren die zijn werkwijze kunnen toelichten. Ook stapte Schoolmeesters begin dit jaar naar de rechter met het verzoek om de leider van het onderzoek als getuige te verhoren. De oud-bestuurder kon dinsdag zijn geluk niet op. “Ik ben blij, blij dat ik nu eindelijk de kans krijg om de waarheid boven tafel te krijgen.” 

Belangrijkste reden voor de rechtbank in Den Bosch om Schoolmeesters in het gelijk te stellen is waarheidsvinding. ‘De rechtbank is van oordeel dat de vertrouwelijkheid in deze zaak minder zwaar weegt dan het belang van waarheidsvinding waar Schoolmeesters naar op zoek is. Schoolmeesters kan immers, nu hij over die verklaringen niet beschikt, op geen enkele wijze controleren of de door Necker van Naem getrokken conclusies daarop gebaseerd hadden kunnen worden’, valt in de uitspraak te lezen. 

Een hard gelag voor de gemeente Someren en het onderzoeksbureau. Zij wilden geen getuigenverhoren omdat ze de ambtenaren hadden beloofd dat de gesprekken vertrouwelijk zouden blijven. De verhoren zullen naar alle waarschijnlijkheid binnen drie maanden plaatsvinden. De rechter-commissaris zal het verhoor leiden en de advocaten van Schoolmeesters kunnen vragen stellen. De voormalig wethouder wil in de verhoren meer te weten komen over hoe het onderzoeksproces is verlopen, hoe de onderzoekers tot hun conclusies zijn gekomen en hoe de raad is geïnformeerd over zijn handelen. Het is nog niet honderd procent zeker dat het aanstaande getuigenverhoor openbaar is. De gemeente en Necker van Naem pleiten voor verhoor achter gesloten deuren, maar de rechter gaat hier vooralsnog niet in mee. 

Reactie gemeente
Ook de gemeente Someren heeft inmiddels gereageerd op de uitspraak. Dit deden zij via burgemeester Dilia Blok: “Als gemeente hechten we veel waarde aan integer bestuur. De feiten in deze zaak staan niet ter discussie. Als er toch vragen over ontstaan, dan is het belangrijk dat het brede beeld naar voren komt. Voor dat brede beeld is het wenselijk om álle betrokkenen te horen. We blijven het belangrijk vinden dat bij integriteitsonderzoeken betrokken ambtenaren, bestuurders en klokkenluiders in alle vertrouwelijkheid vrijuit kunnen spreken. Wij hopen dat deze uitspraak daar geen afbreuk aan doet. Vanzelfsprekend gaan wij de uitspraak nader bestuderen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant