Jan Zwirs zal Lierop verlaten als pater. (Foto: Rob Fritsen)
Jan Zwirs zal Lierop verlaten als pater. (Foto: Rob Fritsen) Rob Fritsen

Pater Jan Zwirs verlaat Lierop

Algemeen 297 keer gelezen

LIEROP - Pater Jan Zwirs vertrekt uit Lierop. Zwirs neemt op zondag 2 januari afscheid na zijn laatste eucharistieviering in de Koepelkerk.

Jan Zwirs maakte dit nieuws afgelopen zondag bekend tijdens de Mis. Daar sprak hij de volgende woorden:

“Volgende week is het 21 jaar gele­den dat ik voor de eerste keer voor­ging in een vie­ring in onze Koepel­kerk. Daarna zijn er veel vie­rin­gen gevolgd, fees­te­lij­ke en droeve, druk bezochte en wat stillere. Er waren ook prach­tige concerten, passies en her­der­tjesmissen. En het was telkens goed samen te zijn in deze won­dermooie kerk.

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd. 21 jaar gele­den was Lierop nog een zelf­stan­dige pa­ro­chie en was er in ieder dorp en elke kerk nog een eigen pastoor, zoals pastoor Saes, Smit, Somers, Verhees en Van Steen. Zij zijn ondertussen allemaal gestorven en de paters van Asten zijn verhuisd naar Tete­ringen. Sinds vijf jaar is Lierop een onder­deel van de Fran­cis­cus­paro­chie, die nu bediend wordt door pastoor Steijaert, kape­laan van Overbeek, diaken Swaanen en een oude missiepater. Ja, lieve mensen, een oude missiepater. Zo ga ik me steeds meer voelen. De jaren gaan tellen en ik heb nooit het idee gehad tot mijn 100ste ‘her­der van Lierop’ te blijven. Mis­schien voelt u het al aan­ko­men. Ik heb inder­daad plannen om Lierop te verlaten en dat zal ik doen met pijn in het hart, want het waren mooie jaren in uw mid­den, met fan­tas­tische feesten zoals bij mijn 40- en 50-jarig pries­ter­jubi­leum, met de actie ‘Lierop geeft om Borneo’, met de kerstshows, verre fiets­tochten en nog veel andere festivi­teiten.

Na 33 jaar in de binnenlan­den van Borneo te hebben gewerkt en na 21 Lieropse jaren wil ik het wat rusti­ger aan gaan doen. Daarom ben ik van plan bin­nen­kort te ver­hui­zen naar Tete­ringen en wel in de eerste week van januari 2022, nadat we nog éénmaal de Advent hebben gevierd, Kerst­mis en oud en nieuw. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Met weemoed in mijn hart ga ik ver­trek­ken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant