De verzamelaars en een gedeelte van de organisatie. (Foto: Eric Driessen)
De verzamelaars en een gedeelte van de organisatie. (Foto: Eric Driessen)

‘Elk dopje is meegenomen’

Algemeen 96 keer gelezen

SOMEREN - Ook dit jaar kon het Bierdoppenfestival niet doorgaan, maar dat weerhield de mensen er niet van om alsnog allerlei dopjes te sparen. Afgelopen zaterdag werden veel van deze dopjes ingeleverd.

door Jordy van de Brug

Een ongekend kabaal is het, het legen van een zak dopjes. Maar volgens mede-initiatiefneemster van het Bierdoppenfestival, Hanny de Lau, het mooiste geluid wat er bestaat. “Dit kan mij niet lang genoeg duren, hoe meer geluid, hoe meer er is ingezameld door deze club.” Hanny doelt hiermee op Harrold Koolen, Mark de Smit, Jeroen Donkers en Roland Hendriks. De vier heren brengen zaterdag twee vrachtwagens vol doppen naar De Schans in Someren. Liefst 19.511 kilo aan bierdoppen wordt er afgewogen aan het eind van de dag. Oftewel ruim 10.536.000 miljoen dopjes. Hanny: “Dat is een ongekend aantal weer. We zijn zo blij zijn met deze mannen.”  

De vier verzamelen de dopjes van heinde en ver, maar krijgen ook veel toegestuurd, waaronder van kinderen. “Elk dopje is meegenomen en het is hartverwarmend om te zien hoe jong en oud ermee bezig is”, zegt Hanny. Naast dat de mede-initiatiefneemster zelf ook mee spaart, krijgt ze ook genoeg mooie anekdotes mee. “Iemand vertelde mij over hun grootvader. Die kwam, na lang op zichzelf te hebben gewoond, in een verzorgingshuis terecht. Daar eenmaal aangekomen werd hij wat ongelukkig. Toen hij hoorde van het dopjes verzamelen fleurde hij helemaal op. Tot aan de dag van vandaag gaat hij in de zoveel tijd langs zijn medebewoners om dopjes in te zamelen.” 

Missen
De organisatie keek zaterdag trots toe en werkte zich ook een slag in de rondte, maar toch was het niet hetzelfde. Hanny: “Dit is prachtig, maar natuurlijk missen wij het Bierdoppenfestival aan het Wilhelminaplein. De lopende band, de kinderen die een zakje bierdopjes komen brengen, de muziek, alles wat het zo leuk maakt.” In juni volgend jaar hoopt de organisatie terug te keren naar het dorpshart van Someren.”

Goede doelen
In de bijna tien jaar dat het festival bestaat is er ruim 200.000 kilo ingezameld. Goed voor een bedrag van meer dan 65.000 euro wat naar de goede doelen is gegaan. Naast Stichting Kinderen Kankervrij (Kika) is er al geld ingezameld voor Stichting Leergeld Asten-Someren, De Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten en nog veel meer. “We willen dan ook tegen iedereen zeggen: blijf verzamelen, alles is meegenomen. Al is het maar een boterhammenzakje, een schoenendoos, of zelfs één dopje. Het kost niemand geld en de inspanning is ook nog eens minimaal. Dat lijkt mij een win-win situatie”, sluit Hanny af.

Uit de krant