Uit de jaarrapportage blijkt dat het Peelland interventie Team 23 hennepkwekerijen heeft opgerold.
Uit de jaarrapportage blijkt dat het Peelland interventie Team 23 hennepkwekerijen heeft opgerold.

Peelland Interventie Team kent succesvol jaar

Algemeen 71 keer gelezen

SOMEREN - Het Peelland Interventie Team (PIT) kan terugkijken op een succesvol jaar. Dat blijkt uit de cijfers die vorige week bekend werden gemaakt. Ook zien zij dat er steeds meer meldingen worden gedaan bij Meld Misdaad Anoniem.

23 hennepkwekerijen, 45 aanhoudingen voor handel in harddrugs, 56 adresfraudes, 56 milieuovertredingen en 24 brandgevaarlijke situaties. Zomaar een greep uit de resultaten van de gezamenlijke aanpak van ondermijning in de zes Peelgemeenten Someren, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek. Daarnaast werden er vorig jaar 163 Bibob-onderzoeken uitgevoerd en 21 panden gesloten in verband met drugshandel en -productie of voorbereidingshandelingen.

Huisvesting
Het Peelland Interventie Team (PIT) controleert al enkele tijd op locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of die niet voldoen aan bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Dat leverde vorig jaar bij 29 controles op 73 locaties in totaal 390 overtredingen op. Het PIT wordt gezien als een belangrijk instrument in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Criminaliteit die er nog veel is in de regio. In vijf van de zes Peelgemeenten werd vooral gecontroleerd op de milieuregels en de bijbehorende vergunningen, maar ook op de huisvesting van arbeidsmigranten, een onderwerp wat de laatste weken zeer veel in het nieuws is geweest. In Helmond lag daarentegen de focus op drugsproblematiek in de binnenstad. Verder loopt er onder andere een pilot van twee jaar om illegale praktijken op bedrijventerrein Hoogeind in Helmond aan te pakken. Naast tal van acties, aanhoudingen, aanpak van verkeersboetes en sluitingen op grond van de wet Damocles was er in 2020 ook aandacht voor preventie. ‘Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen’, aldus de organisatie.

Samenwerking
Andere aandachtspunten in de aanpak van ondermijning zijn onder andere de aanpak van criminele familiestructuren en versterking van de maatschappelijke en bestuurlijke weerbaarheid. Samenwerking tussen partijen staat daarbij voorop. Het netwerk van samenwerkende partijen groeit elk jaar. Zo werken de zes gemeenten in Peelland daarbij nauw samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Politie, OM, Belastingdienst (binnen de wettelijke kaders), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), woningcorporaties, bedrijventerreinen en zorg- en welzijnsinstellingen.

Melden
Sinds september 2020 ontvangen de gemeenten in Peelland rechtstreeks meldingen die bij Meld Misdaad Anoniem binnenkomen. In de vorm van een pilot zijn zij de samenwerking aangegaan. Bij Meld Misdaad Anoniem blijft de melder volledig anoniem bij het melden van verdachte situaties of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden. Iets melden bij het meldpunt kan via: 0800-7000, maar daarnaast uiteraard ook bij de politie via: 0900-8844 of bij het Peelland Interventie Team via: 0492 – 587309 of info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant