Celine van de Ven in haar kledingzaak Inverno in Someren. (Foto: Hein van Bakel)

Impact na gewapende overval: 'Maar we moeten door'

zaterdag 22 mei 2021 - 11:09|Maarten Driessen

SOMEREN/ASTEN – De politie is nog steeds op zoek naar de mannen die met een vuurwapen in de hand kledingzaak Inverno in Someren overvielen. Ondertussen krabbelen eigenaresse Celine van de Ven en haar collega’s langzaam op na een ingrijpende donderdagmiddag. De coronacrisis bleek toch niet het ergste wat hen kon overkomen. “Maar je moet door.”

Sinds 2018 staat de nu 25-jarige Astense aan het roer bij Inverno. Maar in die korte tijd kreeg ze al heel wat voor haar kiezen. “Ik dacht eigenlijk dat als je door de overheid wordt gesloten, dat het ergste is wat je als ondernemer kan overkomen. Maar zo’n gewapende overval heeft nog net wat meer impact”, zegt Van de Ven.

Ze is die bewuste donderdagmiddag 15 april samen met twee collega’s aan het werk in haar zaak aan de Postelstraat. Winkelen is dan enkel nog op afspraak mogelijk en daarom zijn de deuren gesloten, maar na de lunch besluiten ze om even te luchten. “Ik was zelf helemaal achterin het magazijn, toen ik een heel hard geschreeuw hoorde. Ik dacht dat mijn collega een hartaanval kreeg.” Als ze op het kabaal afloopt, ziet ze in de keuken haar andere collega wit wegtrekken. “Ik dacht: wat is hier aan de hand? Dus ik loop nog een stukje verder de winkel in en zie twee jongen spullen inladen. In mijn adrenaline riep ik: ‘Hey, wat zijn jullie nou aan het doen?’ Toen sommeerden ze ons met een wapen om naar achter te gaan.”

'Toen sommeerden ze ons met een wapen om naar achter te gaan'

Op camerabeelden is te zien hoe twee ogenschijnlijk jonge mannen even daarvoor de winkel binnendringen. Daarbij richten ze een vuurwapen op een van haar collega’s en dwingen haar op de grond te gaan liggen. Doelgericht lopen ze vervolgens naar de hoek met onder meer broeken van het merk ‘7 for all Mankind’ en verzamelen deze in iets wat op een dekbedovertrek lijkt. Met een buit ter waarde van zo’n 15.000 euro snellen ze er op hun scooter weer vandoor.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


De twee overvallers arriveerden op een scooter, een dag eerder kwamen ze ook al eens voorbijgereden.

Ondertussen hebben Van de Ven en een collega zich op het toilet opgesloten en daar 112 gebeld. De politie blijkt toevallig in de buurt en is al snel ter plaatse. “Niets meer dan lof voor hoe zij ons hebben opgevangen. Binnen no-time stond mijn winkel vol met recherche. Ze zetten echt alles op alles om deze zaak op te lossen.”

Eigenlijk stonden de deuren dus toevallig open, maar een dag eerder kwamen de daders ook al eens voorbijrijden, zo wijzen camerabeelden uit. “De politie zegt daarom ook: ze zouden anders wel op een ander moment zijn binnengekomen, omdat het zó doelgericht was.” Van de Ven houdt er daarom rekening mee dat er eerder iemand in haar zaak poolshoogte heeft genomen. “Waarschijnlijk voor de lockdown, dus ergens voor december. We hebben in het verleden al eens ramkraken gehad, ruim tien jaar terug, en toen hebben ze ook die broeken weggehaald. Schijnbaar is er voor dat merk gewoon een zwarte markt.”

Hart onder de riem
Diezelfde avond komt het team samen bij Van de Ven thuis, om na te bespreken en samen de camerabeelden te bekijken. "De volgende dag zijn we gewoon weer aan het werk gegaan. De politie en Slachtofferhulp raadden dat ook aan. Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel wordt.”

'De appjes, de bloemen, de taart, de chocolade, je kunt het zo gek niet bedenken wat we vanuit klanten hebben gekregen'

Eenmaal bij de zaak had zich buiten al een rij klanten verzameld. "Om ons een hart onder de riem te steken. De appjes, de bloemen, de taart, de chocolade, je kunt het zo gek niet bedenken wat we vanuit klanten hebben gekregen. Dat gaf ons de moed om te zeggen: we gaan door. Het valt echt niet altijd mee, maar we staan er allemaal positief in.”

Wel blijven de deuren nog even gesloten, al verplichten de coronamaatregelen dat inmiddels niet meer. "Ik ben gewoon goed beveiligd, heb camerabewaking en alle kleding is gelabeld. Ik zou niet weten wat ik zou moeten of kunnen doen om dit tegen te gaan. Ik denk dat het gewoon pech is, maar we willen ernaartoe werken dat we de deur straks weer lekker open kunnen zetten. Voelt het goed dan voelt het goed, zo niet dan doen we hem weer dicht. Maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan, want je moet toch door.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Boosheid en verdriet overheersen bij Jan en José LIEROP - Jan en José Bartels uit Lierop zitten nog altijd vol emotie. Hun geliefde hond Neeltje (14) werd vorige week zondag uit het niets met een harde trap uit... 17 juni 2021 - 15:04
Nieuw theaterprogramma De Ruchte zit bomvol SOMEREN - Youp van 't Hek, Javier Guzman, Rob Scheepers en nog vele anderen. Het nieuwe theaterprogramma van theater De Ruchte in Someren zit bomvol. "We gaan ervoor", aldus manager... 17 juni 2021 - 14:33
Wandelingen bij onderduikerskamp LIEROP - Schrijver Gerard Geboers verzorgt ook dit jaar weer vier wandelingen bij en rondom het nagebouwde onderduikerskamp Dennenlust in het Lieropse gebied Moorsel. Ditmaal staat het verhaal van USAAF-piloot... 17 juni 2021 - 09:34
75 kilometer lopen voor Stichting Hulphond SOMEREN/HELMOND - Voorzitter van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Sonnehove, Wilbert Linders zal 26 juni 75 kilometer lopen om geld in te zamelen voor stichting Hulphond. Wilbert heeft de datum niet... 17 juni 2021 - 09:28
Landelijke primeur voor De Ruchte SOMEREN - Een desinfecterende lamp die ervoor zorgt dat 99,9 procent van de aerosolen in de lucht verdwijnen. Vanaf heden hangen deze installaties in theater De Ruchte in Someren en... 16 juni 2021 - 12:32
Geen kermis in Someren-Eind SOMEREN-EIND - Ook dit jaar zal er in Someren-Eind geen kermis plaatsvinden. Dat maakte de gemeente maandag bekend. Normaal gesproken zou op 25 juni het feest losbarsten, echter valt deze... 14 juni 2021 - 14:34