(Archieffoto: Bram van Oosterhout)

Schoolmeesters: 'Dit voelt als een politieke afrekening'

vrijdag 19 februari 2021 - 11:35|Jordy van de Brug

SOMEREN - De stofwolken zijn inmiddels opgetrokken, maar nog altijd is Guido Schoolmeesters verbolgen. Bijna twee weken na zijn ontslag als wethouder vraagt hij zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Ik kan er niet van slapen."

Het doet de, inmiddels ex-wethouder, veel pijn om erover te praten. De boosheid in zijn stem is goed te horen, maar woede heeft inmiddels ook plaatsgemaakt voor verdriet en verbazing. Schoolmeesters kan nog altijd niet begrijpen hoe een simpel gesprekje tussen vader en zoon leidde tot zijn 'ondergang'. Schoolmeesters wordt er namelijk van beschuldigd dat hij zijn zoon heeft bevoordeeld door hem de namen van de bouwbedrijven die gaan bouwen in Groote Hoeven te geven.

Ook zou hij een bouwbedrijf hebben voorgetrokken. "Onzin, klinkklare onzin. Ik heb mijn zoon niet bevooroordeeld en al helemaal geen rol gehad bij de woningaankoop. Mijn zoon nam na ons gesprekje zelf contact op met het bouwbedrijf en sloot zelf een contract af, iets wat iedereen toen al had kunnen doen. Het was al publiekelijk bekend wie er gingen bouwen in Groote Hoeven. Het enige wat ik had moeten doen als wethouder is zeggen dat hij de gemeente had moeten bellen, maar dan had hij tien minuten later hetzelfde antwoord gekregen, want dit ging over een openbaar besluit”, zegt Schoolmeesters.

Soort woning
Ook de beschuldiging over het voortrekken van het bouwbedrijf kan hij zo weerleggen. Schoolmeesters: "Voor de Groote Hoeven waren wij op zoek naar aannemers die een ontwerp konden aanleveren van een starterswoning die in de toekomst ook echt een starterswoning zou blijven.

'Die hele geheimhouding is funest. Als die er niet op zit, drinken we samen een kop koffie en kan iedereen elkaar aanhoren'

Het Gemertse bouwbedrijf kwam met een zeer goed plan aanzetten, maar toch heb ik een rondvraag gedaan bij een lokale ondernemer of zij ook een ontwerp konden maken, want dat is nou eenmaal onze visie in de gemeente. Uiteindelijk bleken de plannen van de lokale aannemer tegen te vallen, hij kwam namelijk aanzetten met een conventioneel ontwerp. "Toen hebben we afgewogen: Kijken we meer naar het lokale bedrijf dat we willen laten bouwen of naar de soorten woningen? Laat het duidelijk zijn, het ging mij dus totaal niet om het bouwbedrijf, maar om de woningen die de gemeenteraad wilde hebben. Meerdere ambtenaren hebben aangegeven dat ze het daarmee eens waren. Daar is vorig jaar april ook door het college gewoon mee ingestemd."

Loting
Het balletje gaat rollen als blijkt dat het Gemertse bouwbedrijf de nieuwbouwwoningen na drie drukbezochte informatieavonden gaat verloten. Na die derde avond kan iedereen reageren op een woning en dat gebeurt massaal. De bouwfirma krijgt meer dan vijftig aanmeldingen binnen en weet zich even geen raad. Het bedrijf besluit het motto 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' los te laten en stapt naar de notaris. "Dat wist ik niet. Geen enkele bouwondernemer in Someren loot.

Enkele mensen die geen woning krijgen, trekken hierna aan de bel bij de gemeente. Een ambtenaar meldt dit bij mij en heeft zijn bedenkingen, maar pas enkele weken later besluit hij er melding van te maken bij de gemeentesecretaris. 'Als je het nodig vindt om er melding van te maken, dan moet je dat doen', zei ik tegen hem. 'Ik heb niets verkeerds gedaan.' Als die loting niet was geweest, was er ook niets aan de hand", zegt Schoolmeesters.

Stroomversnelling
Begin november komt de zaak in een stroomversnelling. Op 3 november geeft burgemeester Dilia Blok opdracht aan het onderzoeksbureau Necker van Naem Integriteit BV om een onafhankelijk integriteitsonderzoek te doen over het mogelijk niet integer handelen van wethouder Schoolmeesters. Midden januari ontvangt Schoolmeesters het rapport, waarin zes conclusies worden getrokken, allen in het nadeel van de wethouder. "Ik viel van mijn stoel af. Ik herkende mij er totaal niet in. Hoe verzinnen ze het, dacht ik nog. Tegelijkertijd wist ik direct: dit is einde oefening." 

De wethouder laat zo snel mogelijk een contra-expertise uitvoeren. Daarin wordt hij vrijgepleit van alle conclusies uit het rapport van Necker van Naem. Ook burgemeester Blok laat een contra-expertise uitvoeren, waar Schoolmeesters wordt vrijgepleit van vier van de zes feiten. "Drie rapporten met alle drie een andere uitkomst: zeg het maar. Dat is toch waanzin. Bovendien vind ik het raar dat de hoofdonderzoeker van Necker van Naem een CDA-raadslid in Hilversum is. Zoiets snap ik niet. Om nog maar te zwijgen over de kosten die de gemeente maakt met zo'n integriteitsonderzoek, ongelofelijk.”

Geheimhoudingsplicht
De enigen die Schoolmeesters dan nog kunnen vrijpleiten zijn de ambtenaren die bij alle gesprekken tussen de gemeente en het bouwbedrijf aanwezig zijn. Eén probleem: die mag hij niet horen vanwege de geheimhoudingsplicht. Een plicht die er is om de wethouder te 'beschermen'. Schoolmeesters: "Die hele geheimhouding is funest. Als die er niet op zit, drinken we samen een kop koffie en kan iedereen elkaar aanhoren, maar nu is alles omhuld met mysterie. Ik kan mij door die plicht niet goed verdedigen."

'Elke dag heb ik mij met ziel en zaligheid ingezet voor alle mensen in de gemeente Someren. Dat ik dat nu niet meer mag doen voelt als een enorme leegte'

De gemeentesecretaris mag de ambtenaren wel vragen stellen. Hij heeft echter in zijn vooronderzoek nog 'losse eindjes'. Schoolmeesters kan hem alles uitleggen, maar de secretaris houdt de boot af. "Nee, dat is nu aan een onafhankelijk bureau, reageerde hij. Als mijn visie was gevraagd, dan ben ik er zeker van dat er geen vervolgonderzoek nodig was geweest. Ik heb het college ook enkele keren om feedback gevraagd, maar niemand wilde die geven, dat steekt. De menselijke maat was ineens verdwenen", aldus Schoolmeesters.

Keihard
Feit blijft dat de gemeenteraad vorige week dinsdag keihard was: een motie van wantrouwen. Een motie die Schoolmeesters resoluut naast zich neerlegde. Schoolmeesters: "Ik kan daar niet in meegaan. Dan geef ik iets toe wat ik niet gedaan heb. Ik kan alleen maar aangeven dat ik het college had moeten informeren over de aankoop van mijn zoon, maar daar heb ik nooit bij stilgestaan op dat moment. Had ik daar maar bij stilgestaan, want dat had mij een hoop ellende bespaard. Nu word ik met pek en veren op straat gezet alsof ik de gemeentekas heb leeggeroofd. Ik ben 58 jaar hè, ik kom nergens meer aan de bak. Mijn hele naam is door het slijk gehaald."

Voor Schoolmeesters voelt het als een politieke afrekening. "Ik ga geen namen noemen, maar ik zit 27 jaar in het gemeentehuis, zonder krasjes en dan dit, nee daar zit meer achter. Ik ben enorm teleurgesteld in bepaalde personen." Schoolmeesters doelt vooral op een mail die hij na het uitkomen van het rapport naar de raadsleden stuurt. "Ik heb daar uitgebreid mijn visie op het hele verhaal opgeschreven en duidelijk gemaakt, er wordt mij hier onrecht aangedaan. Ik heb slechts, buiten mijn partij om, één telefoontje van een raadslid gehad om mij aan te horen. Dat doet oprecht heel veel pijn."

Toekomst
Voor Schoolmeesters zit er nu niks anders op dan de gang naar de rechter. "Alles om mijn naam te zuiveren en daar heb ik veel vertrouwen in. De kosten van het proces maken mij niet meer uit. Ik heb er alles voor over. De onderste steen moet boven komen." Ook hoopt de ex-wethouder dat zijn zoon weer rust vindt. "Die loopt nog altijd met zijn ziel onder zijn arm. Hij voelt zich verantwoordelijk voor mijn ontslag, maar hij heeft niets verkeerds gedaan."

Schoolmeesters is voorlopig klaar met de Somerense politiek. Of hij ooit nog terugkeert, is de vraag. "Dat is nu niet meer aan mij. Ik wacht eerst het hele proces af en ga solliciteren op andere functies, maar een bedrijf hoeft nu maar de naam Guido Schoolmeesters op internet op te zoeken en ik ben klaar. Ik mag blij zijn als ik dan nog een afwijzingsbrief krijg." Tot slot gaat Schoolmeesters zijn werk op het gemeentehuis wel enorm missen. "Het is 27 jaar van je leven. Elke dag heb ik mij met ziel en zaligheid ingezet voor alle mensen in de gemeente Someren. Dat ik dat nu niet meer mag doen voelt als een enorme leegte."

Gerelateerde nieuwsberichten

Speciale cheque voor Oro SOMEREN/ASTEN - Hij glunderde van oor tot oor, Harold mocht afgelopen week namens Oro een mooie cheque in ontvangst nemen bij transportbedrijf Van Eijk uit Asten. Zij besloten om hun... 5 maart 2021 - 12:21
Burgemeesters veiligheidsregio laten van zich horen SOMEREN - 21 burgemeesters van de gemeenten in Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waaronder Dilia Blok van de gemeente Someren, hebben afgelopen week in een speciale brief laten weten dat zij voorlopig vasthouden... 5 maart 2021 - 11:14
Gemeente verstuurt verkeerde stempassen SOMEREN - De gemeente Someren heeft vorige week per abuis een flink aantal verkeerde stempassen verstuurd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Dit gebeurde na een foute peildatum in... 5 maart 2021 - 11:12
Maud van Loon voorleeskampioen Someren SOMEREN/LIEROP - Maud van Loon, leerling van basisschool 't Rendal uit Lierop, is afgelopen vrijdag verkozen tot voorleeskampioen van de gemeente Someren. De wedstrijd zag er dit jaar vanwege het... 5 maart 2021 - 11:08
Plannen 24-uurs sportschool voorlopig in de ijskast SOMEREN - De plannen voor een 24-uurs sportschool aan het Wilhelminaplein 22B worden voorlopig in de ijskast gezet. Een groot gedeelte van de gemeenteraad in Someren heeft te grote bezwaren... 5 maart 2021 - 11:07
Somerense horeca komt in actie SOMEREN - De horecaondernemers uit de gemeente Someren zijn het zat, ook zij willen perspectief. Afgelopen dinsdag maakten zij van 16.00 uur tot 17.00 uur een statement op het Wilhelminaplein... 5 maart 2021 - 11:03