De sterkhouder van SV Someren zwaait af. (Foto: Frans Klaus)

Maarten Werts neemt afscheid bij SV Someren

woensdag 2 september 2020 - 12:55|Jordy van de Brug

SOMEREN – Het zal even wennen zijn voor de supporters van SV Someren. Jarenlang zagen zij op zondagmiddag keeper Maarten Werts op doel staan, maar dat is nu verleden tijd. De 33-jarige Somerenaar heeft zijn handschoenen definitief aan de wilgen gehangen.

Wie SV Someren zegt, zegt Maarten Werts. De keeper is haast niet weg te denken uit het eerste elftal van de club, toch is het na dertien jaar zover, SV Someren moet het doen zonder Werts op doel. De Somerenaar begint zijn voetbalcarrière al op zijn vijfde levensjaar. Langzaamaan groeit hij in de rol van keeper. “Ik ben niet begonnen als keeper, maar soms gaat zoiets vanzelf en sta je ineens op doel. Gelukkig heb ik veel kunnen afkijken bij mijn vader, want die is ook keeper geweest”, zegt de Somerense sluitpost. Werts maakt indruk en op zijn 16e zit hij al als reservekeeper op de bank bij de tweedeklasser.

Dat de Somerenaar talent heeft blijkt uit de verschillende uitstapjes die hij maakt. Zo loopt hij enkele tijd stage bij Helmond Sport en PSV. Werts: “Dat ik dat heb mogen meemaken is fantastisch. Niet veel voetballers kunnen zeggen dat ze bij deze clubs hebben meegedraaid.”

Dat de Eindhovense grootmacht op de stoep staat is voor de keeper een grote verrassing. “We speelden de Kanaalderby tegen NWC en ik wist dat er drie betaaldvoetbalclubs zouden komen kijken, maar daar zat PSV niet tussen. De wedstrijd verliep prima. Ik hield alles tegen en zat goed in de wedstrijd. De volgende ochtend werd ik gebeld door onze voorzitter, Antoon Sonnemans. Hij vertelde dat een club zich had gemeld. Ik dacht dat het zou gaan om één van die clubs, maar hij zei met lichte enthousiaste verbazing dat het om PSV ging. Ik was stomverbaasd”, zegt de Somerenaar. 

'Ik heb prachtige dingen meegemaakt als keeper'

Mönchengladbach
Binnen de kortste keren zit Werts, dan 24 jaar, aan tafel met Marcel Brands en toenmalig trainer Dick Advocaat. De Somerenaar krijgt een aanbod om vierde keeper te worden en mag een oefenwedstrijd keepen tegen Borussia Mönchengladbach. Werts: “Dan zit je ineens in de bus met grote spelers als Depay, Matavz en Wijnaldum. Een ervaring die ze nooit meer van mij afpakken. Ik was eigenlijk letterlijk een supporter op de eerste rij.”

Toch ketst de deal af met de Eindhovense topclub. “Ze wilden mij een contract aanbieden voor een jaar, maar dan moest ik er wel alles voor laten, dus ook mijn baan met een vast contract. Dat zag ik niet zitten, want wie weet sta je na een jaar weer buiten omdat ze een andere jongen hebben gevonden. Hoe moeilijk ook, ik heb toen geweigerd en eigenlijk heb ik daar geen spijt van”, zegt de keeper. 

Absoluut hoogtepunt
Spelen in het eerste van PSV is niet het absolute hoogtepunt van de Somerenaar. In het seizoen 2011/2012 promoveert de Somerense vereniging naar de Hoofdklasse na wedstrijden tegen De Valk en HVCH. Werts beleeft de wedstrijden in zijn eigen bubbel. “Als je op doel staat zie je alles voor je gebeuren. Je wilt mee doen met het juichen als er in de laatste minuten een doelpunt valt, maar je moet ook weer scherp zijn als er afgetrapt wordt. Je viert in feite je eigen feestje, maar de mensenmassa die ons toen aanmoedigde, dat vergeet ik nooit meer, wat een feest was dat.”

'‘Het is mooi geweest’

Scoren
Rogério Ceni, José Luis Chilavert en Jorge Campos, namen die bij weinig mensen een belletje doet rinkelen. Toch hebben ze iets gemeen met Maarten Werts, het zijn namelijk scorende keepers. Werts heeft in zijn keeperscarrière menig vrije trap en strafschop tegen de touwen geschoten. Afgelopen seizoen was Werts nog goed voor de winnende strafschop in een strafschoppenserie tegen Vianen Vooruit. “Zelf de strafschop stoppen en daarna de winnende maken. Dat zijn de mooiste scenario’s”, aldus Werts. Vrijwel alle trainers die Werts meemaakt bij SV Someren laten de meevoetballende Somerense keeper zijn gang gaan. Of zoals de huidige trainer Dominik Vergoossen aangaf: ‘Doe maar wat je wilt, als je de strafschoppen er maar inschiet’. 

Bellen
Nu SV Someren zijn eerste officiële wedstrijd erop heeft zitten, rijst de vraag of Werts het stiekem toch niet mist? Maar daar is hij heel stellig in. “Ik mis het totaal niet. Afgelopen seizoen was mijn motivatie al ver te zoeken. Het trainen, het spelen op zondag, het hoefde voor mij niet meer zo. Ik wilde samen met mijn vriendin lekker gaan verbouwen in mijn nieuwe huis, daar haalde ik motivatie uit. Toen heb ik besloten de knoop door te hakken en aan te geven dat ik stop.”

Mocht er een team van SV Someren omhoog zitten, kunnen ze wel altijd bellen. Werts: “Natuurlijk, de club zit in mijn hart. Ik zal ze helpen waar nodig. Ook ga ik aankomend weekend kijken bij hun eerste thuiswedstrijd, dus ik laat de club niet helemaal achter me, want het heeft mij ook veel gebracht.” Als er dan toch iets is wat de Somerense sluitpost gaat missen dan zijn de fans langs de lijn en de druk die bij sommige wedstrijden kwam kijken. “Die spanning en beleving mis ik zo nu en dan wel, zeker omdat we vanaf maart al niet meer gevoetbald hebben, maar het went vanzelf merk ik.”

Gerelateerde nieuwsberichten

De Ruchte stelt voorstellingen uit SOMEREN - Theater De Ruchte wordt opnieuw getroffen door de coronamaatregelen. Vorige week leek het er nog op dat het theater op dezelfde voet verder mocht, maar daar kwam na... 16 oktober 2020 - 11:53
Toch geen paddenstoelenwandeling REGIO - Vanwege de nieuwe coronamaatregelen gaat de paddenstoelenwandeling van IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren op zondag 18 oktober niet door. Eerder werd in de krant vermeld van wel, maar... 16 oktober 2020 - 11:38
Nieuwe gemeentegids beschikbaar SOMEREN - De gemeentegids Someren 2020-2021 is beschikbaar. Vanaf heden kunnen de inwoners deze nieuwe gids online raadplegen of op diverse afgiftepunten gratis ophalen. De gids is in een kleinere... 16 oktober 2020 - 11:31
Gemeente presenteert begroting SOMEREN – Het zijn onzekere tijden voor veel gemeenten. Ook Someren heeft te maken met grote zorgen omtrent het coronavirus, de zorgkosten en de herijking uit het gemeentefonds. Afgelopen dinsdag... 15 oktober 2020 - 12:39
Geen paranormale beurs in De Einder SOMEREN-EIND - De paranormale beurs in De Einder in Someren-Eind die gepland stond op zondag 18 oktober gaat niet door. De organisatie van de beurs laat weten: "Het coronavirus heeft... 14 oktober 2020 - 13:56
Reünie Etec opnieuw uitgesteld SOMEREN-EIND - De reünie van de Etec Someren-Eind, die gepland stond op 14 november, wordt vanwege de strengere coronamaatregelen verplaatst naar zaterdag 29 mei 2021. Het is de tweede keer... 14 oktober 2020 - 13:47