Varkens bij een veehouder in de gemeente Deurne.

'Veehouderij maakt niet ziek'

donderdag 21 mei 2020 - 10:35|

PEELREGIO – Boeren willen een breed en onpartijdig onderzoek naar het verband tussen luchtkwaliteit en corona. “Het onderzoek dat landbouwminister Carola Schouten laat uitvoeren door het RIVM is stigmatiserend, vooringenomen en polariserend. Het helpt niemand en zeker de strijd tegen corona niet.” Dat stelt Varkens Vandaag, een stichting die opgericht is met als doel een ‘eerlijk en positief’ verhaal over de varkenshouderij te vertellen aan consumenten en maatschappij. 

“Het coronavirus was nog maar net in Nederland of linkse partijen grepen hun momentum om meteen een verband te leggen tussen corona in Oost-Brabant en Noord-Limburg en de intensieve veehouderij. Onder druk van de politiek laat Carola Schouten het RIVM nu een onderzoek doen. Stigmatiserend, vooringenomen en polariserend”, vinden de veehouders. “Het brengt verkeerde denkbeelden in het land. Het helpt niemand en zeker de strijd tegen corona niet.”

Veehouders willen een breed en onpartijdig onderzoek naar het verband tussen luchtkwaliteit en corona. Daarbij moeten alle sectoren die bijdragen aan luchtverontreiniging worden betrokken. Verkeer, industrie, huishoudens én luchtvaart. 

Veehouders gezonder
Als het aan de varkenshouders ligt, is het nog maar zeer de vraag of er een verband is tussen de intensieve veehouderij in Oost-Brabant en Noord-Limburg en het hoge aantal coronaslachtoffers in sommige gemeentes in deze regio’s. 
“Veehouderij maakt niet ziek. Veehouders en hun kinderen zijn zelfs een stuk gezonder dan andere Nederlanders.” Dat blijkt volgens Varkens Vandaag uit onderzoek van Nivel (2008).

Boeren bezoeken minder vaak hun huisarts en hebben minder last van hun luchtwegen. Kinderen van boeren hebben tweemaal minder vaak last van astma, luchtwegaandoeningen en allergieën (IRAS aan de UU). 
Volgens Varkens Vandaag toonde Martijn Schuijs van Universiteit Gent zelfs aan dat boerderijstof beschermt tegen astma. Wetenschappers vermoeden dat het contact met stof, bacteriën en micro-organismen via dieren en stallen het immuunsysteem sterker maakt. Waarschijnlijk ook op volwassen leeftijd. 

Verkeer en industrie
Veehouderij is niet de enige factor die Oost-Brabant en Noord-Limburg van andere regio’s onderscheidt. Oost-Brabant is ook de regio met het meeste zware transport, de meeste industrie én de meeste kilometers wegen. Bovendien heeft ook het Ruhrgebied invloed op de luchtkwaliteit in Oost-Brabant en Noord-Limburg. 

Varkens Vandaag wijst erop dat er ook veehouderij-intensieve gebieden zijn met weinig coronaslachtoffers zoals Venray, de Achterhoek, Twente, Overijsel, Midden-Brabant en West-Vlaanderen in België. Ook het omgekeerde is het geval. China bijvoorbeeld, waar corona ontstond, kent geen intensieve veehouderijgebieden. 

Meer contact
Volgens Varkens Vandaag verschillen Oost-Brabant en Noord-Limburg op nog meer factoren van de rest van het land. RIVM-kaarten laten zien dat gebieden die het zwaarst getroffen zijn door corona, ook een groter deel van de bevolking heeft dat zich bevindt in de actieve beroepsbevolking (15 tot 65 jaar).

De gezinsinkomens in deze plattelandsgemeentes liggen hoger dan in andere plattelandsgemeentes. Er is meer geld om uit te gaan en mee te doen aan sociale activiteiten. De bevolking in corona-regio’s verhuist minder vaak naar andere gebieden. Daardoor is het contact met familie en vrienden intensiever. Er zijn meer grotere gezinnen en minder eenpersoonshuishoudens. Minder ouderen voelen zich eenzaam. Ze worden meer opgenomen in de samenleving. “Je zou kunnen concluderen dat coronaregio’s socialer zijn. Er is meer onderling contact. Zeker in carnavalstijd”, stelt Varkens Vandaag. 

Epidemiologen
De veehouders voelen zich gesteund door het RIVM en epidemiologen als Lidwien Smit van de Universiteit in Utrecht. Varkens Vandaag wijst erop dat rond de coronahype behoefte is aan snelle conclusies. Iedereen zoekt naar antwoorden maar niemand kan zeggen wat er lokaal aan de hand is. Corona is een complexe ziekte. Er zijn veel meer correlaties dan de veehouderij. Daarom is breed en onpartijdig onderzoek essentieel. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Mondkapje verplicht vanaf 1 december REGIO - Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten... 30 november 2020 - 10:33
Petitie ‘Nee tegen stijgende OZB’ krijgt 135.000 handtekeningen SOMEREN - Ruim 135.000 mensen tekenden afgelopen tijd de petitie van Vereniging Eigen Huis tegen extra verhogingen van de onroerendezaakbelasting (OZB). In veel gemeenten, waaronder Someren, schiet deze belasting volgend... 30 november 2020 - 10:13
In beeld: aandacht voor geweld tegen vrouwen SOMEREN - Bij het gemeentehuis in Someren is afgelopen woensdagochtend de speciale 'Orange the World vlag' overhandigd en gehesen. Naast Someren nemen nog honderden andere plaatsen deel aan de campagne... 27 november 2020 - 13:29
Nieuwe pastoor voor Franciscusparochie Asten-Someren ASTEN/SOMEREN - De Franciscusparochie Asten-Someren heeft een opvolger gevonden voor de vertrekkende pastoor Pieter Scheepers. Sacha Steijaert zal per 1 januari het stokje overnemen. Steijaert is 46 jaar en momenteel... 27 november 2020 - 10:35
Vuurwerkverbod moeilijk te handhaven SOMEREN – De Brabantse burgemeesters maken zich ernstige zorgen over de nadere jaarwisseling. Volgens hen is het vuurwerkverbod wat het kabinet heeft afgekondigd zeer moeilijk te handhaven en is de... 27 november 2020 - 10:25
Huiskamerconcert van Peejay en Diede SOMEREN - Na het succes van ‘De Grote Pepernotenshow’ en het jaar ervoor ‘Peejay & Diede in Concert’, kan er dit jaar helaas geen nieuwe show plaatsvinden in theater De... 25 november 2020 - 11:41