Varkens bij een veehouder in de gemeente Deurne.

'Veehouderij maakt niet ziek'

donderdag 21 mei 2020 - 10:35|

PEELREGIO – Boeren willen een breed en onpartijdig onderzoek naar het verband tussen luchtkwaliteit en corona. “Het onderzoek dat landbouwminister Carola Schouten laat uitvoeren door het RIVM is stigmatiserend, vooringenomen en polariserend. Het helpt niemand en zeker de strijd tegen corona niet.” Dat stelt Varkens Vandaag, een stichting die opgericht is met als doel een ‘eerlijk en positief’ verhaal over de varkenshouderij te vertellen aan consumenten en maatschappij. 

“Het coronavirus was nog maar net in Nederland of linkse partijen grepen hun momentum om meteen een verband te leggen tussen corona in Oost-Brabant en Noord-Limburg en de intensieve veehouderij. Onder druk van de politiek laat Carola Schouten het RIVM nu een onderzoek doen. Stigmatiserend, vooringenomen en polariserend”, vinden de veehouders. “Het brengt verkeerde denkbeelden in het land. Het helpt niemand en zeker de strijd tegen corona niet.”

Veehouders willen een breed en onpartijdig onderzoek naar het verband tussen luchtkwaliteit en corona. Daarbij moeten alle sectoren die bijdragen aan luchtverontreiniging worden betrokken. Verkeer, industrie, huishoudens én luchtvaart. 

Veehouders gezonder
Als het aan de varkenshouders ligt, is het nog maar zeer de vraag of er een verband is tussen de intensieve veehouderij in Oost-Brabant en Noord-Limburg en het hoge aantal coronaslachtoffers in sommige gemeentes in deze regio’s. 
“Veehouderij maakt niet ziek. Veehouders en hun kinderen zijn zelfs een stuk gezonder dan andere Nederlanders.” Dat blijkt volgens Varkens Vandaag uit onderzoek van Nivel (2008).

Boeren bezoeken minder vaak hun huisarts en hebben minder last van hun luchtwegen. Kinderen van boeren hebben tweemaal minder vaak last van astma, luchtwegaandoeningen en allergieën (IRAS aan de UU). 
Volgens Varkens Vandaag toonde Martijn Schuijs van Universiteit Gent zelfs aan dat boerderijstof beschermt tegen astma. Wetenschappers vermoeden dat het contact met stof, bacteriën en micro-organismen via dieren en stallen het immuunsysteem sterker maakt. Waarschijnlijk ook op volwassen leeftijd. 

Verkeer en industrie
Veehouderij is niet de enige factor die Oost-Brabant en Noord-Limburg van andere regio’s onderscheidt. Oost-Brabant is ook de regio met het meeste zware transport, de meeste industrie én de meeste kilometers wegen. Bovendien heeft ook het Ruhrgebied invloed op de luchtkwaliteit in Oost-Brabant en Noord-Limburg. 

Varkens Vandaag wijst erop dat er ook veehouderij-intensieve gebieden zijn met weinig coronaslachtoffers zoals Venray, de Achterhoek, Twente, Overijsel, Midden-Brabant en West-Vlaanderen in België. Ook het omgekeerde is het geval. China bijvoorbeeld, waar corona ontstond, kent geen intensieve veehouderijgebieden. 

Meer contact
Volgens Varkens Vandaag verschillen Oost-Brabant en Noord-Limburg op nog meer factoren van de rest van het land. RIVM-kaarten laten zien dat gebieden die het zwaarst getroffen zijn door corona, ook een groter deel van de bevolking heeft dat zich bevindt in de actieve beroepsbevolking (15 tot 65 jaar).

De gezinsinkomens in deze plattelandsgemeentes liggen hoger dan in andere plattelandsgemeentes. Er is meer geld om uit te gaan en mee te doen aan sociale activiteiten. De bevolking in corona-regio’s verhuist minder vaak naar andere gebieden. Daardoor is het contact met familie en vrienden intensiever. Er zijn meer grotere gezinnen en minder eenpersoonshuishoudens. Minder ouderen voelen zich eenzaam. Ze worden meer opgenomen in de samenleving. “Je zou kunnen concluderen dat coronaregio’s socialer zijn. Er is meer onderling contact. Zeker in carnavalstijd”, stelt Varkens Vandaag. 

Epidemiologen
De veehouders voelen zich gesteund door het RIVM en epidemiologen als Lidwien Smit van de Universiteit in Utrecht. Varkens Vandaag wijst erop dat rond de coronahype behoefte is aan snelle conclusies. Iedereen zoekt naar antwoorden maar niemand kan zeggen wat er lokaal aan de hand is. Corona is een complexe ziekte. Er zijn veel meer correlaties dan de veehouderij. Daarom is breed en onpartijdig onderzoek essentieel. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Kwisum: een quiz voor doeners en denkers SOMEREN-EIND - Ook dit jaar wordt er 'gewoon' weer een quiz georganiseerd in Someren-Eind. Zaterdag 10 oktober start de zesde editie van Kwisum, een quiz voor doeners en denkers. Anders... 6 augustus 2020 - 14:57
Atalanta meest getelde vlinder in Noord-Brabant REGIO – De vlindersoort Atalanta is de meeste getelde vlinder in de tuinen van Noord-Brabant. De vlinder werd in 83 procent van de tuinen waargenomen. Van 4 juli tot en... 5 augustus 2020 - 14:29
Geslaagd eerste weekend Zummerse Zomerpret SOMEREN - Op het Wilhelminaplein in Someren vond afgelopen weekend de eerste editie van Zummerse Zomerpret plaats. Dit weekend stond volledig in het teken van de, afgelopen maand georganiseerde, Kennedy... 4 augustus 2020 - 11:47
Nog altijd veel fraude via Whatsapp REGIO - Er worden nog altijd veel mensen opgelicht via Whatsapp. De nieuwe variant die sinds een aantal maanden mensen oplicht heet 'Bij vriend-in-noodfraude'. Bij deze vorm van oplichting krijgt... 3 augustus 2020 - 12:17
Vermiste man weer terecht SOMEREN - De vermiste man die sinds zaterdagmiddag in Someren werd vermist is weer terecht. Dankzij de inzet van veel partijen, waaronder de Landelijke Eenheid van de politie, medewerkers van... 2 augustus 2020 - 11:04
Onweerstaanbaar Someren lanceert nieuwe website SOMEREN - Agrariërs of gebruikers van agrarische grond in Someren kunnen vanaf afgelopen week terecht op de nieuwe website: www.bodembeheersomeren.nl . In 2020 en 2021 kunnen zij ondersteuning krijgen bij... 1 augustus 2020 - 16:03