Carola knipt nu met een mondkapje op en handschoenen aan. (Foto: Frans Klaus)

Kappers na weken weer open

woensdag 20 mei 2020 - 11:13|Jordy van de Brug

SOMEREN-EIND – Na een wekenlange sluiting, die voor velen voelde als jaren, was het vorige week eindelijk zover: de deur van de kapsalon mocht weer open, zij het met zeer strenge veiligheidsvoorschriften. Ook Carola Nijland, eigenaresse van De Harmonie in Someren-Eind, kon niet wachten om weer te beginnen. “Je mist toch het sociale contact met de klant.”

De coronacrisis is een hard gelach voor vele ondernemers. Carola Nijland had het zich in november 2019 ook anders voorgesteld. Zij opende toen haar nieuwe zaak in de Haspelstraat in Someren-Eind. Kapper De Harmonie was klaar voor een mooie toekomst. Tot 23 maart het coronavirus roet in het eten gooide. Nog geen vier maanden na de opening moest de deur op slot, op dat moment nog voor onbepaalde tijd. “Er hing al enkele dagen een sfeer in Nederland dat het wel eens zou kunnen gebeuren, dus je zit elke persconferentie aan de buis gekluisterd”, zegt Carola.

De woorden van premier Mark Rutte hakken erin bij de Someren-Eindse. “Hoewel ik de keuze volledig begreep, heb ik enorm zitten schelden voor de televisie. Het is je werk, je passie, je dagelijks leven, ineens wordt dat afgepakt. Ik had stiekem toch de hoop dat wij als branche wel door mochten. Wij waren voorbereid, we hadden al mondkapjes en handgel ingekocht, maar het mocht niet zo zijn.”

Verzetten
Vanaf het moment van sluiten breekt er voor Carola en haar man Rutger een hectische tijd aan. Allereerst moet de kapster samen met haar team de nog reeds gemaakte afspraken verzetten. Carola: “Er stonden nog 120 afspraken in het systeem, al die mensen hebben we persoonlijk gebeld en aangegeven dat wij de afspraak gingen verzetten, maar naar welke datum konden wij ook nog niet zeggen, dat waren moeilijke telefoontjes.” Veel klanten tonen begrip voor de situatie, al zijn er bij die vragen: ‘kun je mij toch niet even knippen?’ Carola besluit het risico niet te nemen. Wel is ze bang dat sommigen niet meer terugkomen en uiteindelijk kiezen voor een andere salon of kapster. “Dat is toch een angst die je hebt, het voelt alsof je mensen teleur moet stellen terwijl je juist al je klanten tevreden wilt houden. Gelukkig was ik niet de enige die deze boodschap aan zijn klanten moest brengen.”

'Er zijn wat traantjes weggepinkt'

Vermaak
Eenmaal thuis gaat de Someren-Eindse op zoek naar de regelingen die er door de overheid worden aangeboden. En dat blijkt nog niet zo simpel. “Daar hebben wij ons goed mee ‘vermaakt’, maar ik neem het niemand kwalijk, want het was voor iedereen nieuw, zowel voor de overheid als voor de ondernemers”, zegt de kapster. Ook kijkt Carola samen met haar man naar zaken die ze wel kunnen doen in deze rare tijd. “Ik wilde mijn hoofd niet laten hangen, want zitten treuren heeft geen zin, dus ik ben mee gaan doen aan cursussen, webinars en toetsen, zo bleef ik bezig.

Tevens wordt burgemeester Dilia Blok aangeschreven. In de brief doen Carola en Rutger een voorstel om zelfservice aan te bieden in de salon, dus zelf de haren kleuren met de kapster op zeer gepaste afstand, maar het voorstel wordt afgewezen. Niet omdat het geen goed voorstel is, maar omdat de burgemeester geen uitzonderingen mag maken. Carola: “Dilia heeft wel persoonlijk contact opgenomen, dat deed ons zeer goed. Ze kon goed uitleggen waarom het niet mocht, hoe graag ze het zelf wellicht ook gezien had."

Huilen
Dat een kapster er niet alleen is om haren te knippen, ondervond Carola net na de sluiting. “Er stond een oudere dame huilend bij mij voor de deur. De dame heeft geen kinderen of andere familie. ‘Kun je mijn haar wassen?, want dat lukt mij niet meer’, vroeg ze. De zorg had het op dat moment te druk. Dat sneed door mijn ziel. Ik mocht haar niet helpen, dat heeft mij echt pijn gedaan.” Gelukkig voor Carola en haar team staat vrijwel de eerste dag na de opening de dame voor de deur. Haar afspraak is één van de eersten die weer doorgaat. Carola: “Ze vloog mij zowat om de nek, zo gelukkig was ze. We vergeten wel eens hoe belangrijk dit soort momenten zijn voor mensen. Het gaat veel verder dan haren knippen. Wat dat betreft zijn er op de eerste dag echt wat traantjes weggepinkt.” 

'Hoewel ik de keuze volledig begreep, heb ik enorm zitten schelden voor de televisie'

Corona-proof
De kapsalon is inmiddels volledig ‘corona-proof’. Men wordt buiten opgehaald. Eenmaal binnen is er een looproute hoe men de zaak in mag. De ouderen worden in de kapsalon iets verder weggehouden bij de jongeren. Ook wordt alles gedaan met handschoenen en mondkapjes, dit voor de veiligheid van het team en de klanten. Tevens werkt men bij De Harmonie al maanden met een boekingssysteem. Zomaar binnenwandelen zit er dus niet in.

Carola is blij dat ze weer open is, maar blijft huiverig. “Wat als er een tweede golf komt, overleven de kapsalons het dan ook. Dus we doen nu geen extra investeringen en zijn blij met alles wat er binnen komt.” De eerste week na de ‘nieuwe’ opening lijkt het allemaal goed te gaan. “We zijn blij ‘gewoon’ weer bezig te zijn. Dat hebben we gemist. Het is weer even gezellig als vroeger, zelfs met de nieuwe maatregelen.”


Het team van Kapper De Harmonie. Vlnr. Carola Nijland, Mascha Groenen en Wendy Muijen. (Foto: Frans Klaus)

Gerelateerde nieuwsberichten

Brainstormen over de kermis in Someren-Eind SOMEREN-EIND – Een kermis 2.0 creëren, dat was het uitgangspunt van de speciaal ingelaste brainstormavond in De Einder in Someren-Eind. 30 ‘jonge’ bewoners uit het dorp kwamen afgelopen vrijdag bijeen... 30 september 2020 - 14:03
Toch geen dorpsquiz in Someren-Eind SOMEREN-EIND - In navolging tot andere evenementen heeft ook de organisatie van Kwisum besloten de dorpsquiz af te blazen. Dit vanwege de nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus. "Naar aanleiding van... 30 september 2020 - 12:40
'11 kilo cocaïne via Lierop verhandeld' LIEROP - Afgelopen april is er in een garage in Lierop 11 kilo cocaïne uitgeruild, zo meldt de National Crime Agency . De Britse opsporingsdienst volgde een zekere Thomas Maher,... 28 september 2020 - 13:28
Café d’n Egelantier per direct dicht na coronabesmetting SOMEREN - Café d’n Egelantier in Someren is per direct gesloten wegens een coronabesmetting bij een personeelslid en bezoeker. Dat maakte de gemeente afgelopen vrijdag bekend. De bal ging afgelopen... 26 september 2020 - 12:36
Theo van Heugten neemt afscheid als gemeentebode SOMEREN – Het zit erop, Theo van Heugten (66) is officieel gemeentebode af. De Somerenaar gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Na ruim twintig jaar zal de gemeente het moeten... 23 september 2020 - 15:13
Gemeente waarschuwt voor privéfeestjes SOMEREN - De gemeente Someren krijgt de laatste weken steeds meer meldingen binnen van privéfeestjes binnen- en buitenshuis met meer dan 6 gasten. Dat baart hen op dit moment grote... 23 september 2020 - 11:51