Blije gezichten bij de finish van de Kennedymars vorig jaar. (Archieffoto: Marius van Deursen)

Kennedymars: Terug naar tachtig kilometer

vrijdag 1 juli 2016 - 10:22|

SOMEREN - Duizenden lopers staan zaterdagavond aan de start van de Kennedymars. Na de ingekorte editie van vorig jaar gaan de lopers dit jaar weer voor de volle tachtig kilometer. Zondag vindt het Rondje Someren van veertig kilometer plaats.

Extreme hitte en tachtig kilometer lopen, gaan niet samen. Dat heeft de organisatie van de Kennedymars, Joek, vorig jaar geleerd. Met temperaturen van boven de 35 graden moest de mars zo’n dertig kilometer ingekort worden. Alhoewel de weersvoorspellingen nog regelmatig veranderen, zit extreme hitte er dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet in. “Als het een graad of 20, 22 wordt mogen we niet klagen”, hoopt Joek-voorzitter Geert Lenssen. De Kennedymars-deelnemers gaan zaterdagavond om 22.00 uur van start. Zij lopen tachtig kilometer door onder andere Someren, Lierop, Mierlo, Helmond, Geldrop en Asten.

Estafettetocht

Voordat de deelnemende lopers de uitdaging aangaan om acht (Mini-Kennedymars), veertig (Rondje Someren) of tachtig kilometer te wandelen, houden (jeugd)leden van atletiekvereniging ’t Jasper Sport een estafettetocht. De jeugdleden starten om 11.45 uur vanaf het Wilhelminaplein, met een brandende fakkel. Ongeveer een uur later komen zij weer terug op het plein waar zij het startschot geven voor de Mini-Kennedymars. De estafettetocht voor volwassenen begint om 13.40 uur. De tocht volgt dezelfde route als de Kennedymars. Rond 21.00 uur arriveren de lopers met een fakkel op het Wilhelminaplein, om het Kennedyvuur te ontsteken. De ceremonie op het plein is dan al begonnen (aanvang 20.30 uur). Het startschot voor de 54e Kennedymars klinkt om 22.00 uur.

Rondje Someren

Op zondagochtend 8.00 uur start het Rondje Someren. “Qua inschrijvingen voor de diverse routes zitten we op ongeveer hetzelfde aantal als voorgaande jaren”, geeft Lenssen dinsdagmiddag aan. Vorig jaar schreven uiteindelijk zo’n 2000 lopers zich in voor de Kennedymars en 850 voor het Rondje Someren.
Na de start van laatstgenoemde route vindt tussen 11.00 uur en 18.00 uur op het Wilhelminaplein de Kennedymarkt plaats. Het Jumboplein is ingericht voor kinderen, met onder andere springkussens en een escape room. Ook verkoopt de jeugd spullen op de kindermarkt. Op het Postelplein zijn onder meer smartgoals en crazy bikes te vinden.

Feest op het plein

De Kennedymars staat gelijk aan een feestje op het Somerense Wilhelminaplein. De samenwerkende kasteleins van het plein hebben een programma opgesteld met diverse bands. Zaterdagavond speelt de coverband Beethoven vanaf 20.30 uur. De band wisselt de genres rock, pop en dance met elkaar af. Een dag later treden de Vette Band en Beat the Stones op. Aanvang 18.00 uur. De samenwerkende kasteleins bestaat uit de cafés Centraal, BUC, D’n Egelantier, Ons Café en Het Wapen, allen gelegen aan het Wilhelminaplein. Ook langs de route is het feest. Er staan diverse dweilorkesten en DJ’s.

Meet & Greet

Bij de post in Lierop wordt zondagochtend van 7.00 uur tot 13.00 uur voor de zevende keer door Vrienden van Meet & Greet een benefiet-picknickactie gehouden. Dit is voor de Kennedymars de zestig kilometer passage en de lopers van het Rondje Someren zijn dan op twintig kilometer. Tijdens de actie worden er onder andere tomatensoep, broodjes, koffie en vlaai verkocht, waarvan de opbrengst gaat naar het Ronald Mc. Donald Huis in Maastricht.

Kennedyontbijt

Diezelfde ochtend wordt op het Postelplein in Someren een ontbijt geserveerd. Toeschouwers, maar ook leden van bijvoorbeeld (buurt)verenigingen kunnen er gezamenlijk tussen 8.30 uur en 10.30 uur voor 7 euro genieten van het ontbijtbuffet. Dit bestaat uit verse lekkernijen, zoals croissantjes, broodjes, vleeswaren, kaas en zoet beleg. Voor de stevige ontbijters wordt er eieren met spek gebakken. Er is bovendien livemuziek van Speulendjes Wiees. Het Kennedyontbijt wordt verzorgd door cafe in d'n Herberg en bakkerij Van de Mortel.

Nieuwe binnenpraters

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de deelnemers zondag de finish halen, waar ze worden verwelkomt door drie nieuwe binnenpraters, Robert Hurkmans, Koen Wijnen en Grard Wijnen. Deze heren mochten vorig jaar al eens proefdraaien maar maken dit jaar hun debuut. Van 11.00 uur tot 18.00 uur begeleiden zij vaak vermoeide wandelaars bij de laatste meters tot aan de finish.
Voor meer informatie en de volledige route: www.kennedymars.nl Wie tijdens de Kennedymars op de hoogte wil blijven van onder andere de doorkomsttijden van lopers en de parkeergelegenheden kan een gratis app downloaden. Zoek in de Playstore op Kennedymars Someren.

Drie lopers vertellen in 't Contact/Peelbelang over hun deelname. Lees hun verhaal hier.


Inschrijven nog mogelijk

SOMEREN - Voor de late beslissers zijn er nog mogelijkheden om in te schrijven voor de Mini-Kennedymars, Rondje Someren en de Kennedymars. Voor eerstgenoemde kunnen deelnemers zich zaterdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur inschrijven op het Wilhelminaplein. Aanmelden voor het Rondje Someren en de Kennedymars kan tot en met vrijdag 1 juli via www.kennedymars.nl of de VVV-kantoren in de regio, maar ook op zaterdag 2 juli van 10.00 uur tot 17.00 uur bij de infostand op het Wilhelminaplein. Bij het inschrijfbureau achter het gemeentehuis is dit zaterdag mogelijk van 17.00 uur tot 22.00 uur. Deelnemers aan het Rondje Someren kunnen zichzelf zondag nog van 6.30 uur tot 8.00 uur aanmelden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Archeologisch onderzoek in Someren SOMEREN - Op het kruispunt Witvrouwenbergweg/Provincialeweg in Someren zijn afgelopen week verschillende archeologische onderzoeken gedaan. Volgens de archeologen zouden er vroeger twee wegen hebben gelopen. 7,5 procent van het terrein... 23 oktober 2019 - 15:01
Twee jubilarissen bij Vrouwen van Nu SOMEREN - Tijdens de viering van het 90-jarig bestaan op donderdag 17 oktober zijn twee leden van verenging Vrouwen van Nu gehuldigd vanwege hun 50 - en 70-jarig lidmaatschap. Marietje... 23 oktober 2019 - 12:56
Twee nieuwe gezichten in de Glazen Kooi 2019 SOMEREN - Johnny den Dekker en Tim Raijmakers zijn de nieuwe dj's voor de aankomende editie van de Glazen Kooi. Beide heren laten zich 45 uur opsluiten voor het goede... 22 oktober 2019 - 12:54
Veel fietsendiefstallen in centrum Someren SOMEREN - De laatste maanden worden er in het centrum van Someren veel fietsen gestolen, vooral bij de Jumbo, ijssalon Hartentroef en café Uncle Buck is het raak. De diefstallen... 21 oktober 2019 - 12:10
Oud-Somerenaar Nico van Eijk krijgt topfunctie SOMEREN - Oud-Somerenaar Nico van Eijk gaat per 1 november aan de slag als voorzitter van de commissie die toezicht houdt op veiligheidsdienst AIVD en en MIVD (Militaire inlichtingen- en... 18 oktober 2019 - 11:58
Gemeente presenteert begroting SOMEREN – De gemeente Someren heeft de financiën voorlopig op orde. Dat bleek uit de presentatie van de begroting afgelopen donderdag. Een overzicht van de belangrijkste punten uit de begroting... 17 oktober 2019 - 11:11