Het oude pand van Maas voor de verbouwing. Het Mariabeeldje is rood omcirkeld.

Maria en kind weer terug op het Wilhelminaplein

vrijdag 9 april 2021 - 11:51|Cees Verhagen

SOMEREN - Menigeen zal het ontgaan zijn, ontgaan dat er meer dan 75 jaar lang een bescheiden Mariabeeldje met kind in de gevel van het pand Maas op het Wilhelminaplein stond, nu Grand Café 'Bij Guus'. Het beeldje is echter een tijdje weggeweest door de grote nieuwbouw daar, maar gelukkig staat het nu weer te pronken in de gevel van het nieuwe pand om toe te zien of het goed gaat op het plein en met haar bewoners.

Tijdens een scholenproject met de basisschool De Ranonkel uit Someren was één van de opdrachten zoek het 'geheim van het Wilhelminaplein', lees het Mariabeeldje. De meeste kinderen liepen er gewoon voorbij. Toch is het een boeiend beeldje, bij dit beeldje hoort namelijk een verhaal. Hoe is het daar gekomen? Een verhaal wat begint in 1883.

De historie van het pand Maas
In 1883 werd door Johannes van Rijswijk een huis en winkel opgericht. Jan kwam uit Helmond en getrouwd met Arnolda Meeuws. Een van hun kinderen, Frans, nam de zaak over, weer later nam zijn zoon Gerard de smederij en winkel over. In 1930, na de dood van Johannes van Rijswijk (1928), verkocht de weduwe het pand naast de winkel aan de ouders, Johannes (Jan, 1828) Maas en Johanna Brekelmans van Maria Petronella (Nel) Maas, Jan en Johanna Brekelmans woonden toen in de Hollestraat (Hoeve) en kregen 11 kinderen.

Een van hun kinderen Antonius (Anton) (1883) trouwde met Catherina Tielen en begon in de Kanaalstraat een timmer-, karren- en wagenmakersbedrijf. Zijn zoon Johannes (1911) nam het bedrijf over en begon daar een meubelmakerij. Hij trouwde in 1944 met Anna van den Boomen.

Belofte
Nel Maas, kind uit een gezin van 11 personen, was als peuter bij het kinderloos echtpaar Frans Kemenade (organist), die getrouwd was met Joanna Maria Maas, ondergebracht. In de tijd kwam dat meer voor, dat een kind uit een groot gezin werd opgevoed bij familie. Hier kon zij zich goed ontwikkelen. Na de dood van haar ouders ging Nel in de ouderlijke woning wonen op het Wilhelminaplein. Daar Nel bang was om alleen te wonen in het grote huis aan het plein (toen de Grote Speelheuvel), vroeg ze haar neef Johan Maas (1911), om in haar huis te komen slapen.

Johan Maas was timmerman/ meubelmaker en had zijn werkplaats in de Kanaalstraat en was de zoon van Anton Maas, de karrenmaker. Dankbaar voor de hulp beloofde ze dat Johan het pand later kon kopen. Om in haar levensonderhoud te voorzien verhuurde ze een gedeelte van de woning aan Jan Vinken en zijn zus. Nel verbouwde het huis in 1939. Bij haar woonde haar verstandelijk gehandicapte zus Sjo.

Winkel
Nel Maas verkocht het pand in 1951, zoals afgesproken, aan haar neef Johannes Henricus (1911) Maas, meubelmaker. Nel Maas bleef in een gedeelte van het pand wonen. Johan was vooral te vinden in het timmerfabriekje aan de Kanaalstraat, waar hij zijn 'karaktermeubelen' ontwierp en maakte. In 1952 verbouwde Johan het pand en begon er een winkel waar hij onder andere meubelen, spiegels, schilderijen, balatum, kokos en onderhoudsmiddelen verkocht. In 1962 kwam er een aanbouw en in 1965 werd een nieuwe winkel gesticht.

De winkel werd gerund door weduwe Anna van den Boomen, waar Johan in 1944 mee getrouwd was. Vader Johan was al op jonge leeftijd overleden in 1964. Ze kregen 5 kinderen, waaronder Ton (Antoon), die in 1973 de winkel-showroom overnam van zijn moeder (weduwe) Anna Maas- van den Boomen.

'Het beeldje heeft inmiddels vier verbouwingen meegemaakt'

Ton Maas trouwde in 1973 met Ria Swinkels en hebben samen tot 2011 in het pand hun bedrijf in woninginrichting en slaapcomfort uitgeoefend. Thans (2021) is het pand afgebroken en is er een appartementencomplex neergezet met op de begane grond een Grand Café: 'Bij Guus'. De straat waar de meubelwinkel van Maas stond, heeft in de loop van de tijd verschillende namen gehad: Wijk B, de Grote Speelheuvel, De Dorpsstraat, het Raadhuisplein, Markt en kreeg na de oorlog de naam Wilhelminaplein. In het verleden lag hier een groot ven 'De Meer', alwaar een carnavalsvereniging naar is genoemd 'De Meerpoel'.

Het Mariabeeld
Een broer van Nel Maas, Lambertus (1893) werd broeder in Cuijk en kreeg de kloosternaam Lucas. Broeder Lucas gaf haar een beeld van Maria met kind. Het werd toen niet meteen in de gevel van het huis geplaatst. Wanneer het beeld in de gevel werd geplaatst is niet bekend. Voor de eerste keer zien we het beeld in de gevel rond 1950. Men vermoedt dat het beeld is geplaatst uit dankbaarheid dat de familie Maas ongeschonden de oorlog is doorgekomen. Het Mariabeeld heeft hierna vier verbouwingen meegemaakt en elke keer opnieuw kreeg het een plekje in een nisje in de voorgevel van het nieuwe of verbouwde pand. Toen Ton Maas zijn winkelpand verkocht aan Van Bree, die daar een restaurant en enkele appartementen neer ging zetten, heeft hij uitdrukkelijk gevraagd om het terracottabeeld van Maria met kind te plaatsen in de gevel van de nieuwbouw.

Zo kan zij weer waken over het Wilhelminaplein en wanneer het met het Wilhelminaplein goed gaat, gaat het ook goed met Someren. Nu is ze hard nodig tijdens de coronapandemie. Na 75 jaar wordt het tijd dat dit beeldje in de lijst van kapellen en kruizen in Someren wordt opgenomen.


Het beeldje waar het allemaal om draait: het Mariabeeld met haar kind.

Gerelateerde nieuwsberichten

Molen Den Evert in schetsvorm SOMEREN - Deurnenaar Henry van den Berkmortel is een bekend tekenaar in Deurne en omstreken. Zo schetste hij in 2019 elke dag een markante plek in de gemeente Deurne en... 9 februari 2021 - 17:27
Speciale compilatie-aflevering 'Op de Koffie Bai' SOMEREN - De bekende online serie 'Op de Koffie Bai' staat door de coronamaatregelen ook weer even 'on hold'. Toch zitten de makers niet stil en brengen zij zaterdag een... 5 februari 2021 - 12:49
Aflevering 26: Op De Koffie Bai SOMEREN - Het beste van Man Bijt Hond, Joris' Showroom en De Stoel samengebracht in een echt lokaal Zùmmers jasje. Een programma waarin het verhaal van de Groot-Somerense mens centraal... 2 januari 2021 - 13:12
Kerstverhaal: Kerstmis, feest voor jong en oud ‘Dit jaar laat ik de kerst aan me voorbijgaan’, verzucht Leen. De jaren beginnen te tellen en ze heeft al zo veel Kerstmissen meegemaakt dat ze er een beetje klaar... 23 december 2020 - 11:35
Kerstverhaal: Kerst met mijn kleinzoon De kerststal en de boom staan al in de kamer en de lampjes branden. Mijn kleinzoon komt logeren. Opa , hoe oud ben je nu, valt hij met de deur... 23 december 2020 - 11:28
Have yourself a merry little Christmas SOMEREN - Het jaar zit er bijna op. Langzaam kabbelt 2020 naar 2021. De winter heeft zich nog niet echt laten zien, maar op de geschoten plaatjes van onze lezers... 23 december 2020 - 11:23