Mark van den Tillaar met de beker. (Foto: Marius van Deursen)

Mark van den Tillaar overtuigend kletskampioen Groot Deurne

zondag 14 januari 2018 - 12:23|Martien van Rijt

ZEILBERG - “Twaalf jaar geleden stond ik hier in de ton en ik kreeg het voor elkaar om niet één lachsalvo door de zaal te laten rollen.” Zo reageerde de nieuwe kletskampioen van Groot Deurne, Mark van den Tillaar uit Someren-Heide zaterdagavond in Den Draai, nadat hij de beker in ontvangst had genomen. Relativerend voegde hij daaraan toe: “Er stonden toen grote namen net voor mij in de ton en ik was nog maar een broekie. Zo te zien heb ik sinds toen best wel wat bijgeleerd.” Deze editie van het kampioenschap schreef Van den Tillaar overtuigend op zijn naam. Spreekstalmeester en vorst Ronald Bronstein maakte tijdens de prijsuitreiking duidelijk dat Van den Tillaar met ruime cijfers de weg naar het hoogste schavot had weten te vinden. Het publiek was de jury, want iedere aanwezige mocht een persoonlijke top-3 inleveren. Aan de hand van die resultaten werd Mark van de Tillaar dus de kampioen, Peter van der Maas uit Hilvarenbeek was runner-up en Rien Bekkers uit Olland legde beslag op de derde plaats.

Na jaren aan de overzijde van de Blasiusstraat vertoefd te hebben, was carnavalsstichting De Pottenbakkers met haar kampioenschap weer terug in gemeenschapshuis Den Draai in Zeilberg. Ouderwets stonden de tafels weer in lange rijen; iets wat in het uitgaanscentrum waar jarenlang het kampioenschap plaatsvond, niet mogelijk was. Kapel De Excelsior Bloazers had achter in de zaal op een kleiner podium een plek gekregen en prins Martien en zijn prinses Johanna zaten vanuit een hoge positie (letterlijk) neer te kijken op de kletsers. Het was als vanouds! Alleen het opgekomen publiek viel wat tegen in aantal; iets waar bijna alle kletsorganisatoren mee te maken hebben. Deze avond had een groter publiek verdiend, maar die tekortkoming kon niet worden teruggevoerd op de organisatie.

Paus Klompidorus
De dansmarietjes van De Pottenbakkers mochten het bal openen en dat deden ze met verve. Er ontbrak een dansmarietje, maar dat werd door de inzet van de overige dames ruimschoots vergoed. Elk jaar weer weten ze een goedverzorgde dans te brengen, die ook op conditioneel gebied het uiterste van hen vergt. Een ‘Oh, wat zijn ze mooi’ was het muzikale bedankje dat de kapel voor de danseressen overhad.
Aan Alex Wintermans uit Hank de zware taak om het spits af te bijten. De zaal was nog ‘koud’ en het duurde dan ook even voordat Wintermans in zijn creatie van paus Klompidorus de lachers meekreeg. Wintermans verhaalde over zijn roeping om paus te worden en over de weg die hij daarvoor aflegde. Zijn weg naar Rome liep via een behoorlijk aantal oude grappen en dat was jammer.

Prins Bernhard
De gereïncarneerde prins Bernhard, gebracht door Mark van den Tillaar uit Someren-Heide was van een andere statuur! Zijn nasale (met Duits accent) imitatie van de flamboyante opa van onze koning, was perfect. De beruchte buitenechtelijke escapades van de prins bleven natuurlijk niet onbesproken en ook de reis die Bernhard met schoonzoon Claus maakte vanuit de hemel, via de Melkweg, naar Zeilberg zat vol lachwekkende belevenissen. Van den Tillaar had al snel de lachers aan zijn kont hangen en die bleven hem trouw totdat hij zijn klets afsloot.

Peerke de Mister
Voor de pauze was Peter van de Maas uit Hilvarenbeek de laatste kletser. Hij betrad de ton als Peerke de Mister. Al twee keer greep deze ervaren kletser de titel in Zeilberg en ook dit jaar was hij een genot om naar te kijken en luisteren. Totaal op zijn gemak ging hij het contact met zijn publiek aan. Een interactieve klets van hoog niveau, waarbij improvisatie onontbeerlijk was. Deze schoolmeester kon heerlijk vertellen over zijn hoogbegaafde leerlingen, die vaak nog slimmer waren dan de meester zelf. Op de vraag “Mister, wa’s eigenlijk un travestiet?”, gaf deze leraar als antwoord: “Ja…, dat ga ik je nie vertelle… Vraag maar aan je moeder, dan zal hij het je wel uitleggen!”

Zonnebloemboot
Na de pauze was het Bart Ketelaars uit Udenhout die in zijn rol van Bart, verzorger op de Zonnebloemboot, zijn best deed. Helaas voor deze, nog niet zo lang actieve, kletser viel zijn optreden niet bijzonder in de smaak. Hij had ook nogal wat oude grappen in zijn klets verwerkt en her en der in de zaal werden die al afgemaakt nog voordat hij zelf zo ver was. Ketelaars had het duidelijk moeilijk in Zeilberg.

Ma Flodder
Iveke van Gerven uit Esbeek had als volgende kletser wat last van de wat weggevallen aandacht en ze moest als Truus Oudewater, een volumineus ma-Flodder-figuur, haar best doen om het publiek weer terug te pakken. Sterke grappen (de diëtiste zei dat ik alles uit de kast moest halen… Wist ik veel dat ze daarmee niet de koelkast bedoelde!) werden afgewisseld met (soms te) platvloerse en grove grappen. Een betere verdeling daarvan, zou haar verder kunnen brengen, want haar klets was best goed. “M’n zoon is ook veel te zwaar… en dan mag hij van mij toch alleen op zondag de frietpan uitlikken!”

Good-old Rinuske
Aan good-old Rien Bekkers uit Olland de eer om als laatste kletser aan te treden. Hij vertelde hoe hij als Rinuske, iemand van twaalf ambachten en dertien ongelukken, uiteindelijk brillenmaker was geworden. De ervaring van deze kletser spatte ervan af. Al twee keer wist hij als kampioen vanuit Zeilberg huiswaarts te keren en ook dit keer duurde het niet lang voordat hij de liefhebbers in de zaal weer te pakken had. “Ik ben cum fraude geslaagd voor mijn opleiding tot brillenmaker”, zo vertelde hij. Een top-3-klets, dat werd al snel duidelijk.

Tlupt Oit De Hand
Na het kletsgeweld was het de beurt aan Tlupt Oit De Hand uit Liessel. Deze amusementsgroep moest de organisatie in de gelegenheid stellen om de balans op te maken, nadat de stembiljetten waren opgehaald. Als een viertal Schotten betraden de Liesselnaren het podium. Deze vrienden traden zomaar een keer op tijdens een van de plaatselijke bonte avonden en ze kregen toen de smaak te pakken. Tegenwoordig maken ze ook uitstapjes naar andere dorpen en nu was Zeilberg aan de beurt. In potentie zeker een aanwinst, maar de soepele, natuurlijke manier van grappenmakerij was nog niet echt aanwezig. De kostumering was perfect; de zang mag nog wat extra aandacht krijgen. Met de opmerking richting zaal: “Mensen, wa kan ut gève, Zaailberg zal lève” kregen ze het spel op de wagen. Het ZSV-clublied schalde werkelijk door de zaal, alsof het publiek had zitten wachten op deze manier van eigen inbreng op de avond.

Uitslag
Na dit optreden maakte vorst Ronald de uitslag bekend en ook de winnaar van een waardebon voor een middag genieten van streekgerechten bij Natuurpoort De Peel kreeg deze uit handen van prins Martien. De gelukkige was Monique Munsters uit Zeilberg.
Prins Martien kreeg het laatste woord en hij vertelde dat hij met zijn prinses genoten had van een gezellige avond met topoptredens die de mensen die er niet waren, zeker gemist hebben.

Onderstaand meer foto's, gemaakt door Marius van Deursen.

Meer media
Tlupt Oit De Hand. Tlupt Oit De Hand Spanning voor de bekendmaking. Mark van den Tillaar is de winnaar.

Gerelateerde nieuwsberichten

Stoere mannen gezocht voor figurantenrol SOMEREN - Voor de verfilming van de Somerense volkslegende ‘Van Zùmmere en nie Baang’ zijn de filmmakers op zoek naar stoere mannen. Veel mensen kennen ‘Van Zùmmere en nie Baang’... 31 juli 2018 - 16:44
Di-rect en Anita Meyer op Die Heise Bierfesten SOMEREN-HEIDE – De meest in het oog springende eerste namen voor de elfde editie van Die Heise Bierfesten zijn Di-recten Anita Meyer. Daarnaast maakte de organisatie de komst van Dave... 24 april 2018 - 08:36
Typhoon keert terug op Nirwana Tuinfeest LIEROP – Na een wervelende show in 2015 waarbij het complete veld los ging, heeft de organisatie van het Nirwana Tuinfeest Typhoon weer weten te boeken als headliner. De hiphop... 30 januari 2018 - 10:33
Sfeerimpressie zanikavond De Plattevonder SOMEREN – Afgelopen zaterdag was de eerste zanikavond bij carnavalsvereniging De Plattevonder in De Einder in Someren-Eind. Veel lokaal talent liet zich van de grappigste kant zien. Zo hielden lokale... 15 januari 2018 - 10:05
Twaalf keer Het dagboek van Anne Frank SOMEREN - Deze zaterdag gaat de voorstelling Het dagboek van Anne Frank, gespeeld door toneelvereniging Crescendo, in première in De Ruchte in Someren. De voorstelling met meerdere extra speeldata is... 15 december 2017 - 13:44
Wij gaan voor de Muziek gezellig feestje SOMEREN - Rene Schuurmans was vandaag de verrassingsact tijdens de elfde editie van Wij gaan voor de Muziek. Het muziekfestijn werd gehouden in De Ruchte in Someren. De organisatie was... 15 oktober 2017 - 20:08