Het echtpaar Maas neemt de eerste sleutel in ontvangst uit handen van makelaar Riekske Beerendonk.

Eerste bewoners Paulusproject krijgen sleutel

vrijdag 30 april 2021 - 11:11|

SOMEREN - De eerste bewoners van het Paulusproject hebben afgelopen week de sleutel van hun nieuwe woning gekregen.

In Someren-Noord bouwt Wocom letterlijk aan de toekomst, zo zeggen zij zelf. Aan de Wevelsdaal, op de locatie van de voormalige Paulusschool, vallen ze gelijk op, de nieuwe energieneutrale nultredenwoningen. De gelukkigen die de eerste sleutel in ontvangst namen was het echtpaar Maas. Na maar liefst 49 mooie woonjaren op De Stappert, stromen zij van hun eengezinswoning door naar een kleinere, levensbestendige woning. Hun eerste, en waarschijnlijk meteen ook laatste verhuizing nadat ze in 1972 gingen samenwonen. “Een beetje vreemd om uit onze vertrouwde straat weg te gaan, maar hier kunnen we samen oud worden.” De nieuwe woningen hebben namelijk alle voorzieningen op de begane grond. Hierdoor hoeven ze in principe niet naar boven, waar zich een tweede slaapkamer en de technische ruimte bevindt. Vandaar de naam nultreden. De woningen zijn energieneutraal gebouwd, zonder gasaansluiting. Wel hebben ze een warmtepomp en zonnepanelen en zijn ze vooral heel betaalbaar.

Energierekening
Naast betaalbaarheid en beschikbaarheid, is duurzaamheid een belangrijk thema voor de woningcorporatie. “De woningen zijn van binnen supergroen,” vult Riekske Beerendonk, verhuurmakelaar bij Wocom, de bewoners aan. “Een energieneutrale woning wekt bij gemiddeld verbruik evenveel energie op dan verbruikt wordt voor de verwarming, ventilatie, warm tapwater en verlichting. De bewoners betalen daardoor alleen nog hun eigen energieverbruik. De energierekening is dus fors lager dan bij een reguliere woning.”

Behoefte
De woningcorporatie bouwde de woningen omdat er in Someren veel behoefte is aan kleine seniorenwoningen. Om de doorstroming te bevorderen, en daardoor grotere huurwoningen vrij te maken voor starters en gezinnen, kregen 65+'ers uit de gemeente Someren voorrang bij de eerste toewijzing. Iets waar de bewonersraad van de Pan zich hard voor maakte. De nultredenwoningen zijn onderdeel van het Paulusproject, waarin gemeente Someren, Wocom, Oro en Kempenhaege gezamenlijk werken aan de herontwikkeling van de voormalige Paulusschoollocatie en de Pauluskerklocatie in Someren-Noord. In de twee woonzorgvoorzieningen trekken naar verwachting in juni de bewoners in.

Tags