De gemeente gaat een proef doen tegen de bestrijding van de eikenprocessierups. (Foto: Corinna Romanesco)

Proefproject tegen bestrijding processierups

donderdag 11 februari 2021 - 10:32|

LIEROP - Vanaf begin februari hangen er ten noorden van de Provincialeweg richting Lierop verschillende vlinderfilterkasten. De vlinderkasten worden door de gemeente Someren als proefproject gebruikt om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier aan te pakken.

De kasten worden gevuld met nesten van de eikenprocessierups, die in het pop-stadium zitten. In deze rupsen zitten al eitjes van parasieten als sluipwespen en sluipvliegen. Als de parasieten uitkomen zijn de eikenprocessierupsen dood of in een enkel geval vlinder geworden. De nieuwe generatie parasieten vliegen door de gaatjes in de kasten de vrije natuur in. Hierna vermenigvuldigen deze parasieten zich, leggen weer eitjes in eikenprocessierupsen, waarna het proces zich herhaalt. De rupsen die toch vlinder worden, zijn te groot om door de gaatjes in de kast naar buiten te gaan en sterven.

Gevolg
Er worden naast de vlinderfilterkasten ook monitoringskasten opgehangen. Dit om de ontwikkeling van de parasieten te volgen. Eerdere proeven laten zien dat gemiddeld 70 procent van de beestjes die uitkomt, een parasiet is. 30 procent van de 'overlevenden', is dus maar eikenprocessierups. In sommige gevallen waren alle eikenprocessierupsen in de kasten gedood en bleven er alleen parasieten over. Deze aanpak heeft jaren nodig om een succes te worden. Er moeten voldoende parasieten ontwikkelen om de plaag echt te kunnen bestrijden. Daarnaast moet er voor de parasieten ook voldoende voedsel in de vorm van nectar te vinden zijn, om in het voor- en najaar te overleven. Het is dus van belang volgens de gemeente dat er veel meer kruiden en bloeiende planten komen.

Spuiten
'Om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan blijven we daarnaast spuiten met een biologisch middel om de rupsen te bestrijden. Er is op dit moment nog geen alternatief dat de overlast voldoende onder controle houdt. Hopelijk is deze methode in de toekomst niet meer nodig', aldus de gemeente Someren.

Tags