(Foto: Hein van Bakel)

Vervlogen tijden herleven aan het Gebergte

vrijdag 9 augustus 2019 - 12:16|

LIEROP - In Lierop aan het Gebergte is een perceel rogge ingezaaid. Het initiatief van deze korenmijt ligt bij de familie Ponten. De mijt zal ook worden opgericht op het terrein van de familie Ponten. Het Summers Landschap ondersteunt dit initiatief zowel financieel als met advies. Afgelopen dinsdag werd het perceel geoogst.

In vervlogen tijden kende het agrarische landschap volop korenmijten. Ze waren beeldbepalend in Someren en omgeving. Destijds puur functioneel om het koren en de rogge buiten op te slaan om deze later te kunnen dorsen. Afgezien van hun praktische functie hadden ze een verfijnde schoonheid en verfraaiden ze het landschap. Het Summers Landschap wil zich dan ook inzetten deze iconen uit het verleden uit de vergetelheid te halen en werkt daarom aan de terugkeer van de korenmijt als uniek element in het landschap. 

Het bouwen van een korenmijt
Korenmijten bestaan er in diverse afmetingen. Een diameter van 4 tot 6 meter is heel gebruikelijk en op een meter of 2 begint de helling van het 'dak'. Tegen optrekkend vocht werd op de bodem vaak een raster van wilgentakken gelegd waarop de mijt werd opgebouwd. Van binnen naar buiten worden de schoven in een cirkel opgetast waarbij de aren naar binnen steken. Op die manier zijn de aren beter beschermd tegen vogels en weersinvloeden. Om de mijt goed droog te houden worden de schoven niet vlak opgetast, maar onder een geringe hoek zodat de mijt naar de buitenkant afwatert. De overstekende dakrand, ook wel ring genoemd, moet er tevens voor zorgen dat de mijt goed droog blijft. De rogge of koren wordt gemaaid als deze nog enigszins groen is. Dit voorkomt dat er veel graan verloren gaat bij het maaien en transporteren. Na het zetten van de mijt wordt deze goed uitgekamd om te voorkomen dat de mijt vogels aantrekt. Het puntje van de mijt wordt ook wel de muts genoemd. Dit zijn enkele bossen koren die bijna verticaal staan en met een ijzeren ring (vaak een oud loopvlak van een karrewiel) op hun plaats worden gehouden. Nadat het rogge gemaakt is moet deze 1 tot 2 weken drogen voordat de mijt gebouwd kan worden. De mijt wordt in 2 dagen opgebouwd. 

Tags