Op 17 maart rijden de toppers uit de regio nog een keer over de straten van Someren-Eind. (Foto: Frans Klaus)

Karvanstal laat toppers uit de regio nog een keer zien

vrijdag 30 november 2018 - 11:52|Jordy van de Brug

REGIO – Twee weken na de vele carnavalsoptochten in Brabant is het opnieuw feest in Someren-Eind. De beste wagens uit de regio trekken dan nog een keer door de straten. Met het nieuwe evenement Karvanstal krijgt de regio een mooie extra optocht te zien. Een parade die wel degelijk ergens om gaat.

Bedenker Peter van de Voort ziet zijn droom uitkomen. “Ik heb dit idee al enkele jaren in mijn hoofd zitten, maar dan moet dat een keer gestalte krijgen. Dit jaar besloot ik het door te zetten. Met enkele ‘carnavalsgekken’ hebben we heel veel brainstormsessies gehouden over het hoe en wat van het evenement. Dat het in maart tot uiting komt, ja dat is echt een droom.” Karvanstal, een naam die de lading van de nieuwe optocht zeker dekt. Met deze optocht kunnen carnavalswagen-fanatiekelingen onderling strijden om de felbegeerde titel: kampioen van Zuid-Nederland. De hele regio kan de absolute top uit vele andere plaatsen in een middag aanschouwen. Ze halen in feite hun ‘kar’ nog een keer van stal. Ook valt er wel degelijk wat te winnen. Er wordt gejureerd, en de nummers een tot tien kunnen behoorlijke geldprijzen winnen. Van de Voort: “De wagens krijgen een extra podium, en het is inderdaad ook bedoeld om groepen financieel te steunen. Ze ontvangen een startbedrag en eventueel prijzengeld, dat de groepen kunnen gebruiken voor de bouw van de wagen voor het nieuwe seizoen. Op deze manier willen wij het bouwen van carnavalswagens stimuleren.” De geldprijzen worden gesponsord door vele bedrijven. Al zoekt de organisatie nog behoorlijk wat sponsors. Ilse van de Voort, de pr-vrouw van Karvanstal beaamd dat. “Al hebben we wel een fantastisch grote sponsor binnen weten te halen. Bavaria, ofwel Swinkels, sponsort het evenement. Dat maakt ons zeer trots.” De naam Karvanstal wordt bewust gekozen. “Ik kan nu een heel romantisch verhaal ophangen dat ik deze naam al jaren in mijn hoofd had, en dat ik het geheim heb gehouden, maar eigenlijk is daar niks van waar”, lacht de bedenker van Karvanstal. “We kregen echt geen goede naam verzonnen. Urenlang hebben we vergaderd, maar er kwam niks. Totdat een collega van iemand uit de organisatie appte: ‘noem het anders Karvanstal’. Die naam bleef hangen, en zo geschiedde”, vult Ilse van de Voort aan.

'Het is een extra carnavalsoptocht voor de gehele regio Zuid-Nederland. Die was er gek genoeg nog niet'

Aanwas
Inmiddels gaat het als een lopend vuurtje langs de verschillende carnavalsverenigingen. Zo houdt de organisatie de komende dagen verschillende deelnemersavonden om de carnavalsverenigingen informatie te verschaffen over de nieuwe optocht. “We zijn al in Budel geweest en de komende tijd geven we presentaties in Soerendonk en Casteren. Op onze Facebookpagina is te zien waar we nog meer komen. Het wordt echt regionaal. Uiteindelijk is de optocht in Someren-Eind, maar moet het worden gezien als regionale optocht. Tijdens de deelnemersavonden hopen we op veel mensen die achter ons plan gaan staan”, zegt Peter van de Voort. Zoals het plan er nu ligt zal de optocht op zondag 17 maart zijn. Een bewuste keuze. Twee weken na carnaval, en twee weken voor halfvasten Ilse van de Voort: “Bovendien hebben alle wagenbouwers dan alles nog op de wagen zitten, en in huis. Denk bijvoorbeeld aan de gehuurde geluidsinstallaties op de wagens.” “Voorafgaand aan de optocht willen we de groepen ook zoveel mogelijk ondersteunen. Zo zijn we in gesprek met ondernemers die heftruks of hijskranen beschikbaar kunnen stellen voor de opbouw ter plaatse. We willen zo veel mogelijk faciliteren”, vult Peter van de Voort aan. 

Feest
Ook aan de reisafstand is gedacht. Voor een regionale optocht moeten de wagens van heinde en ver komen. Om niet teveel in de knel te komen met de tijd geeft de organisatie de wagenbouwers de gelegenheid om hun wagen zaterdag 16 maart al te komen brengen naar Someren-Eind. Ilse van de Voort: “De carnavalswagens worden dan op een veilige plek neergezet, en we geven voor wie wil een speciale feestavond. Zo wordt het echt een feestweekend.” De organisatie is in de afgelopen maanden een stichting geworden. Bovendien heeft Karvanstal goed overlegd met de plaatselijke carnavalsvereniging De Plattevonder. “We moeten namelijk niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Maar eigenlijk leverde het nul problemen op. Iedereen stond meteen achter het plan. Van vereniging tot aan horeca, tot aan de gemeente. Die waren al helemaal enthousiast”, aldus de oprichter van Karvanstal. 17 maart zullen de straten opnieuw gevuld zijn met een hoop kleur, confetti, pracht en praal. “We zoeken nog wel vrijwilligers die ons willen helpen. Bijvoorbeeld met de parkeerplaatsen en ticketverkoop.” Een kaartje voor het evenement kost slechts drie euro. Parkeren zal gratis zijn, en buiten het dorp gebeuren. Peter van de Voort kan niet wachten totdat het zover is. “Maar eerst eens de deelnemers lekker maken met de mooie plannen die we hebben. Dan kijken we wel verder of het evenement toekomstbestendig is. Ik ben trots dat we dit toch maar voor elkaar hebben gebokst met zijn allen.”

Tags